Kun je allergisch zijn voor kamerplanten?

Op deze vraag kunnen we heel kort zijn: ja, je kunt een allergische reactie krijgen van kamerplanten. Echter, het antwoord op deze vraag is iets complexer dan dat. Laten we daarom eerst bespreken wat een allergie voor planten precies inhoudt.

Wat is een allergie of allergische reactie?

Een allergie is een overdreven reactie van het lichaam, gemaakt door ons immuunsysteem. Deze reactie ontstaat tegen normaal gesproken onschadelijke stoffen. De meest voorkomende allergische reacties treden op bij stoffen zoals pollen, specifieke voedingsmiddelen (zoals noten, gluten en lactose) en huisstofmijt.

Zodra je een allergische reactie hebt, worden de stoffen die als een bedreiging worden gezien door het lichaam afgestoten. Deze afstoting leidt tot een chemische reactie in het lichaam, die verantwoordelijk is voor de allergische symptomen.

Wat is een allergie voor kamerplanten?

Een allergie voor kamerplanten treedt op wanneer iemand een allergische reactie vertoont bij blootstelling aan bepaalde stoffen die in kamerplanten voorkomen. Deze allergische reactie kan optreden door het inademen van allergenen die vrijkomen uit de planten, het aanraken van de planten of zelfs door het in contact komen met de potgrond.

Er zijn verschillende plantaardige stoffen en pollen die allergische reacties kunnen veroorzaken. Deze reacties kunnen variëren van milde symptomen, zoals niezen en jeukende ogen, tot ernstigere symptomen zoals benauwdheid en huiduitslag. De specifieke allergenen in kamerplanten kunnen sterk variëren, wat het soms moeilijk maakt om een exacte diagnose te stellen. In sommige gevallen kan een allergische reactie het gevolg zijn van de combinatie van verschillende allergenen, waaronder planten, schimmels en stof.

Symptomen van een allergie van planten

De symptomen van een allergie voor planten kunnen variëren van milde tot meer ernstige reacties en kunnen zowel afzonderlijk als gecombineerd optreden. Enkele veelvoorkomende symptomen van een allergie voor planten zijn:

 • Loopneus
 • Jeukende ogen
 • Niezen
 • Roodheid of donkere kringen onder ogen
 • Astma (in ernstigere gevallen)

Wanneer je de bladeren of het sap van een plant aanraakt, zoals bij sommige soorten Ficus benjamina, kan dit leiden tot een allergische reactie met symptomen zoals verkoudheidsklachten en eczeem.

Het vaststellen van een allergie voor planten kan moeilijk zijn omdat de symptomen vergelijkbaar kunnen zijn met die van andere allergieën, zoals hooikoorts. Een medische beoordeling kan nodig zijn om de exacte oorzaak van de symptomen vast te stellen.

De meest voorkomende allergische reactie bij kamerplanten

Het is goed om te weten dat de meeste mensen niet allergisch zijn voor de kamerplant zelf, maar eerder voor de schimmels die zich rondom de plant kunnen ontwikkelen.

Wanneer planten te veel water krijgen, kan er schimmel bovenop de aarde ontstaan. Deze schimmel kan voor een allergische reactie zorgen.

Hoewel allergische reacties als gevolg van schimmels de meest voorkomende zijn, is het relatief makkelijk om ze te voorkomen. Door je planten niet meer water te geven dan ze kunnen opnemen, minimaliseer je de kans op schimmelvorming.

Kamerplanten die een allergische reactie kunnen veroorzaken

Kamerplanten die mogelijk allergische reacties kunnen veroorzaken en voorzichtigheid vereisen als je allergieën hebt, zijn onder andere:

 • Ficus benjamina
 • Hoya Carnosa
 • Lepelplant (Spathiphyllum)
 • Yucca
 • Varen (let op: sommige mensen zijn allergisch voor sporen, maar niet voor de hele plant)
 • Dieffenbachia
 • Palmen van het mannelijke geslacht (mannelijke palmen produceren pollen wanneer de plant in bloei staat)

Kamerplanten die geen allergishe reactie kunnen veroorzaken

Kamerplanten die over het algemeen als minder allergie-veroorzakend worden beschouwd, zijn onder andere:

 • Anthurium
 • Graslelie (Chlorophytum)
 • Zamioculcas
 • Scindapsus (Epipremnum aureum)
 • Sansevieria
 • Bromelia
 • Palmen van het vrouwelijke geslacht (vrouwelijke palmen produceren meestal geen pollen wanneer de plant in bloei staat)

* Er zijn uitzonderlijke gevallen waarbij vrijwel iedere kamerplant voor een allergische reactie zorgt. Deze uitzonderingen kunnen niet altijd worden voorspeld. Als je gevoelig bent voor allergische reacties, is het verstandig om dit vraagstuk met een professional te overleggen.

 

Shop onze Kamerplanten

Tips voor een allergische reactie bij planten

1. Verhuis (tijdelijk) alle kamerplanten

Verhuis alle kamerplanten uit de leefruimte. Zet dan één plant weer terug. Houd symptomen goed in de gaten, en laat er ook wat tijd overheen gaan. Het kan zijn dat een allergische pas na enkele dagen tot weken optreedt. Heb je geen allergische reactie gekregen? Dan kun je doorgaan met testen en telkens een extra plant terugplaatsen.

2. Controleer de bloeiende kamerplanten

Het is daarnaast goed om bloeiende kamerplanten te controleren. Wanneer bloeiende kamerplanten opvallende stampers hebben, is het goed om deze in te korten. Door een kortere stamper zijn er minder pollen. Vooral de pollen van de bloeiende plant kunnen voor een allergische reactie zorgen.

3. Regelmatig schoonmaken

Houd je kamerplanten en hun omgeving schoon. Verwijder stof van de bladeren met een zachte doek of spons. Stof kan allergische reacties verergeren.

4. Verhoog de luchtvochtigheid

Een hogere luchtvochtigheid kan helpen om allergische reacties te verminderen. Gebruik een luchtbevochtiger of plaats schaaltjes met water in de buurt van je kamerplanten om de luchtvochtigheid te verhogen.

5. Ventilatie en filtratie

Zorg voor goede ventilatie in je huis en overweeg het gebruik van luchtfilters. Schone lucht kan helpen om allergische reacties te verminderen.

6. Gebruik beschermende middelen

Als je gevoelig bent voor allergische reacties, gebruik dan handschoenen en een mondmasker wanneer je met je kamerplanten werkt, vooral bij het verpotten of snoeien.

Volg ons op Instagram