Een ecosysteem maken in 4 stappen

Een ecosysteem is hartstikke leuk. De plantjes hebben geen verzorging nodig, en het is natuurlijk een echte eye-catcher in je huis.

Toch zit er ook één groot nadeel aan zo’n ecosysteem. Want een ecosysteem zet je zelf in elkaar. En dat is natuurlijk veel werk. Of toch niet?

Planten voor in jouw ecosysteem

Niet iedere plant kan goed overleven in een constant vochtige omgeving. Een cactus of vetplant maak je dan ook niet blij met zo’n ecosysteem. Maar de volgende planten worden er wel gelukkig van:

 • Fittonia
 • Varens (Phlebodium)
 • Venushaar (Adiantum)
 • Calathea
 • Graslelie (Chlorophytym)
 • Fluweelplant (Gynura)
 • Lepelplant (Spathiphyllum)
 • Bladbegonia (Begonia rex)
 • Vleesetende plantjes (o.a. de Dianoaea Muscipula)

Ecosystemen voor de luie plantenliefhebber

Kamerplanten zijn leuk. Toch is het verzorgen van planten niet voor iedereen vanzelfsprekend. Er worden herinneringen ingesteld om water te geven, plantenvoeding wordt vergeten en het besproeien van je planten is eigenlijk teveel gevraagd.

Nou, voor die plantenliefhebbers hebben we goed nieuws! Een ecosysteem. Je steekt één keer je handen uit de mouwen, en de planten doen de rest. Klinkt ideaal? Dat niet alleen! Het is ook nog eens hartstikke leuk om zelf een ecosysteem in elkaar te zetten. Lekker met je vingers in de aarde, en daarna: maandenlang plezier!

Ecosysteem maken in 4 stappen

Stap 1: Afvoersysteem

Bij kamerplanten is wortelrot doodsoorzaak nummer één. Een manier om wortelrot te voorkomen is het gebruik van hydrokorrels. Deze korrels van klei plaats je onderin de bloempot, wat zorgt voor een betere afwatering voor je planten. Zo blijft er geen overtollig water in je pot staan en voorkom je wortelrot. Ook ideaal dus voor in een ecosysteem! Als eerste stap begin je dan ook met het plaatsen van de hydrokorrels in de glazen pot.

Stap 2: Schimmelvrij

Naast wortelrot kan er in een ecosysteem ook gemakkelijk schimmel vrijkomen. Dit proces ontstaat door de hoeveelheid vocht die nergens naartoe kan. Aangezien je een ecosysteem afsluit, kan dit vocht nergens anders dan naar de plantjes. Bij een teveel aan vocht is het mogelijk dat er schimmel ontstaat op of rondom de plantjes. Een manier om dit te voorkomen is houtskool. Plaats dan bovenop de hydrokorrels een klein laagje houtskool. Zo voorkom je schimmel!

Stap 3: Verdelen en planten

Als je dan die houtskool met hydrokorrels in de glazen pot hebt geloosd, mag je aan de slag met potgrond. Planten hebben immers potgrond nodig. Oké, niet allemaal. Een luchtplant kan namelijk overleven op alleen lucht, licht en een beetje water. Maar goed, de plantjes die je in een ecosysteem stopt hebben wel aarde nodig. Dus dat is dan ook wat je als stap 3 doet. Aarde toevoegen aan de houtskool en hydrokorrels.

Stap 4: Beregenen en luchten

Heb je de aarde, houtskool en hydrokorrels toegevoegd? Goed bezig! Nu kun je de plantjes toevoegen aan je eigen groene ecosysteem. Zodra je deze goed hebt ingegraven kun je een beetje (regen)water toevoegen aan het ecosysteem. Laat het ecosysteem vervolgens 2 a 3 dagen luchten. Hierna mag je de deksel op het ecosysteem plaatsen. Je zult zien dat er snel veel vochtdruppels zullen ontstaan.

Shop onze Ecosystemen

Verzorging van het ecosysteem

Ecosysteem laten luchten

Nadat je de deksel op je eigen ecosysteem hebt gedraaid is het afwachten. Het kleine beetje (regen)water gaat vanzelf verdampen. Je kunt dit zien aan de vochtdruppels die aan de binnenkant van het glas zullen ontstaan.

Houd dit enkele dagen vol! Daarna mag je nog een laatste keer de deksel eraf draaien. Dit doe je om nogmaals houtskool in het ecosysteem te strooien. Zo voorkom je dat het overtollige vocht gaat schimmelen. Hierna gaat de deksel erop en blijft deze erop. Dit laatste is erg belangrijk!

Groeien en bloeien

Als het goed is zullen de plantjes in je ecosysteem gaan groeien. Dit proces kun je goed volgen. Zodra je ecosysteem aan het dichtgroeien is heb je twee opties:

 • Je kunt de (te) grote plantjes snoeien
 • Je kunt de (te) grote plantjes vervangen voor kleine nieuwe plantjes

Twijfel je of de plantjes te groot zijn geworden? Bij twijfel kun je beter het ecosysteem dicht laten. Ga niet kijken zonder dat je iets aan de inhoud van het ecosysteem gaat veranderen. Dit kan de leefomgeving van je plantjes verstoren! Houd vooral dus geduld, en blijf genieten van wat je ziet.

Volg ons op Instagram