Zelf een gesloten ecosysteem maken (planten terrarium)

Geen groene vingers? Geen probleem! We staan klaar om je uit te leggen hoe je zelf een gesloten ecosysteem (planten terrarium) kunt maken waarvan je lang kunt genieten. Dus, heb je zin om je innerlijke tuinier naar boven te halen? Laten we aan de slag gaan met het maken van je eigen mini-ecosysteem!

Benodigdheden voor een terrarium

Of je nu een doorgewinterde plantenliefhebber bent of een beginner, het is van belang om het kiezen van de juiste terrarium benodigdheden serieus te nemen. Een goed begin is het halve werk.

  • Een glazen vaas, pot of fles dat kan worden afgesloten met een deksel of kurk
  • Grind, steentjes, kiezels en/of hydrokorrels
  • Potgrond
  • 1 tot 4 terrarium planten (potmaat 5, 6 of 7)
  • Optioneel: actieve houtskool
  • Optioneel: mos of overige decoraties

Geschikte planten voor in een gesloten ecosysteem

Niet iedere plant kan goed overleven in een constant vochtige omgeving, maar de volgende planten worden wel gelukkig in een terrarium.

  • Aglaonema
  • Asparagus
  • Calathea
  • Chlorophytum
  • Coffea Arabica
  • Ficus Bonsai
  • Fittonia
  • Hypoestes
  • Peperomia
  • Pilea Peperomioides
  • Sedum
  • Spathiphyllum
  • Syngonium
  • Varens
  • Vetplanten
  • Vleesetende planten

DIY terrarium maken

Als je visueel ingesteld bent, is het ook leuk om het maken van een terrarium voor je te zien. In deze korte video kun je de basis zien voor het maken van je eigen terrarium.

Stappenplan om zelf een gesloten ecosysteem te maken (planten terrarium)

Het maken van een terrarium is gemakkelijk, zeker als je ons stappenplan volgt. In de basis is het stappenplan geschikt voor elk type gesloten planten terrarium. Toch kan het zijn dat jouw terrarium een andere aanpak nodig heeft. Dit kan te maken hebben met een unieke vorm glaswerk, de grootte van het terrarium of omdat je andere benodigdheden gebruikt. Maar de basis van het maken van een terrarium blijft hetzelfde!

Stap 1: Maak het glas schoon

Maak eerst het glas goed schoon. Dit zorgt ervoor dat er geen bacteriën, stof of vetvlekken achterblijven op het glas. Als er bacteriën in het glaswerk zitten, kunnen die de gezondheid van het ecosysteem aantasten.

Je kunt voor het schoonmaken bijvoorbeeld een mix van groene zeep en water gebruiken. Zorg ervoor dat je het glas goed hebt afgedroogd, voordat je verder gaat met het maken van het terrarium.

Stap 2: Drainagelaag toevoegen

We raden aan om te beginnen met een vochtopnemende laag van ongeveer 2 tot 4 cm. Je kunt kiezen uit grind, steentjes, kiezels, hydrokorrels of een combinatie hiervan. Meer dan 4 cm kan ook als je dit persoonlijk mooier vindt, maar houd er wel rekening mee dat het glas hier hoog genoeg voor moet zijn. Er moeten uiteraard nog andere benodigdheden worden toegevoegd! Deze eerste laag met grind, steentjes, kiezels of hydrokorrels is voornamelijk bedoeld om overmatig vocht op te nemen. Dit zorgt voor een gezonde balans in het gesloten ecosysteem.

Stap 3: Actieve houtskool (optioneel)

Deze stap is optioneel, maar voor een gezond gesloten ecosysteem raden we actieve houtskool aan. Een laag actieve houtskool verkleint de kans op overmatige schimmelvorming, omdat het een filterende functie heeft. Je kunt een dun laagje met actieve houtskool uitstrooien als tweede laag, bovenop de steentjes.

Stap 4: Potgrond toevoegen

Vervolgens kun je een laag potgrond toevoegen. Je kunt kiezen uit verschillende soorten potgrond voor kamerplanten, afhankelijk van je eigen voorkeur. Zorg ervoor dat de laag potgrond hoog genoeg is voor de planten, zodat ze genoeg aarde hebben om te kunnen wortelen.

Stap 5: Mos toevoegen (optioneel)

Als je mos wilt toevoegen aan het gesloten ecosysteem, dan kun je het aan de randen van het glas op de laag met potgrond neerleggen. Het mos kan het beste aan de randen van het glas worden geplaatst, zodat er in het midden genoeg ruimte overblijft voor de planten.

Stap 6: Planten toevoegen

Haal vervolgens de planten uit de kweekpotten. Indien de wortelkluit van een plant droog aanvoelt, dan kun je de wortels van tevoren eerst vochtig maken met een plantenspuit. Plaats daarna de planten in het midden van het ecosysteem.

Als je nog ruimte over hebt in het ecosysteem dan kun je eventueel nog eigen decoratie toevoegen, zoals sierstenen en decoratieve beeldjes.

Stap 7: Sluit het ecosysteem

Als laatste kun je het terrarium glas sluiten met een deksel of kurk. Als je een kurk gebruikt, plaats de kurk dan losjes op het glas zonder deze hard aan te drukken. Zo voorkom je dat de kurk beschadigd raakt of dat je deze er niet meer makkelijk uit krijgt. Het is niet erg als je ecosysteem niet 100% luchtdicht is.

Veel plezier met je gesloten ecosysteem met planten!

Verzorgen en onderhouden

Een planten terrarium is gemakkelijk te verzorgen en onderhouden. Toch is het belangrijk om bijvoorbeeld de juiste standplaats te kiezen en de vochtbalans in de gaten te houden van je gesloten ecosysteem. 

Lees alle informatie en tips op deze pagina: Planten terrarium (ecosysteem) verzorgen en onderhouden

Compleet DIY pakket kopen met alle planten en benodigdheden

Twijfel je of je de juiste planten en benodigdheden hebt? Of ga je liever voor gemak? Maak je geen zorgen! Bij Studioplant bieden we zorgvuldig samengestelde DIY pakketten aan. Deze pakketten bevatten alle benodigdheden en geschikte planten die je nodig hebt voor een gesloten ecosysteem. Dit zorgt voor ultiem gemak! Je hebt de keuze uit verschillende DIY pakketten met glas en kurk, of navulpakketten zonder glas.

Volg ons op Instagram