Bezorgen in
België
Als je een kamerplant koopt, is de eerste gedachte meestal om hem binnen te zetten. Maar wist je dat er ook planten zijn die zowel binnen als buiten goed groeien? De zomer is meestal de ideale tijd om je planten van binnen naar buiten te verplaatsen.
Houd er wel rekening mee dat de meeste kamerplanten niet tegen koudere nachten kunnen, dus haal de plant op tijd weer naar binnen.
1. Als je overweegt je planten in de zomer naar buiten te verplaatsen, zorg er dan voor dat je ze niet meteen in de volle zon plaatst. Begin op een bewolkte dag en laat de plant(en) geleidelijk wennen aan steeds meer zon en warmte.
2. Zorg ervoor dat de temperatuur niet onder de 15 graden Celsius zakt wanneer je je plant naar buiten verplaatst. Hoewel de zon misschien lekker schijnt, is het onder de 15 graden te koud voor de meeste kamerplanten. Als de temperatuur zakt kunnen de planten of wortels bevriezen, dus vergeet niet om je plant op tijd naar binnen te halen.
3. Geef je plant meer water dan je normaal binnen zou doen. Als een plant buiten staat, verbruikt hij meer water door de intensieve blootstelling aan zonlicht en warmte, waardoor hij sneller zijn water verdampt. Wees daarom bereid om vaker met een plantenspuit en gieter in de weer te zijn wanneer je je plant buiten plaatst.
Als je buiten water geeft, is het belangrijk dat je geen water geeft tijdens de heetste uren van de dag of wanneer de plant in de volle zon staat. Te veel water verdampt dan namelijk, en water dat op de bladeren terechtkomt kan de bladeren ook doen verbranden.
De Kentia palm, oorspronkelijk afkomstig uit de buurt van Australië, groeit het best in de halfschaduw ondanks zijn tropische afkomst. Je kunt deze plant gerust naar buiten verplaatsen, maar zorg er dan wel voor dat hij voldoende schaduw krijgt. Te veel of zelfs direct zonlicht kan de bladeren verbranden.
De Bananenplant, afkomstig uit onder andere Zuidoost-Azië, kan in de volle zon worden geplaatst. Zorg er dan wel voor dat de plant mag wennen aan de nieuwe hoeveelheid zonlicht, en geef daarnaast voldoende water wanneer hij buiten staat.
De Strelitzia, afkomstig uit de warme tropen van Zuid-Afrika, doet het erg goed in de volle zon. Hoe meer licht, hoe beter. Al kan het wel verstandig zijn om de plant te laten wennen aan de hoeveelheid zonlicht. Als kamerplant krijgt een plant toch even minder zon dan buiten. Zorg er daarnaast voor dat de grond van de Strelitzia niet uitdroogt en geef regelmatig water.
De Yucca, die op een palm lijkt maar tot de Asparagaceae-familie behoort, verdraagt de zon goed. Zet hem echter niet in de volle zon, want dit kan te veel zijn na een leven als kamerplant. Kies voor een plek met gedeeltelijke schaduw of indirect zonlicht, bijvoorbeeld onder grotere planten en bomen of een veranda.
Varens kunnen ook buiten worden geplaatst in de zomer. Sommige gebieden in Nederland hebben van nature al varens, dus je kunt je varens gerust buiten zetten. Zorg voor halfschaduw en houd de plant goed vochtig.
Bromelia's, zoals de Bromelia Ananas, kunnen ook in de zomer buiten worden geplaatst. Plaats ze in de halfschaduw en geef regelmatig water.
De Monstera, afkomstig uit Midden- en Zuid-Amerika, kan goed tegen verschillende weersomstandigheden buiten. Plaats hem echter niet in direct zonlicht. Zorg voor een plekje met halfschaduw. Andere planten uit de Philodendron familie kunnen ook buiten worden gezet onder dezelfde omstandigheden.
Als je een kleine tuin hebt, kun je ook cactussen buiten plaatsen in de zomer. Ze verdragen zowel volle zon als halfschaduw. Cactussen hebben maar weinig water nodig, dus geef pas water als de grond volledig is opgedroogd. Normaliter is dit eens in de 2,5 tot 4 weken, maar als een plant buiten staat kan het dat hij meer water nodig heeft. Dit is afhankelijk van de grootte van de plant en de weersomstandigheden.
Ja, zeker! Vetplanten kunnen gemakkelijk buiten staan, ze zijn vergelijkbaar met cactussen. Het is wel belangrijk om vetplanten geleidelijk aan buiten te laten wennen. Hoewel ze uiteindelijk in de volle zon kunnen staan, is het verstandig om ze langzaam aan de zon te laten wennen. Als je een vetplant die binnenshuis heeft gestaan direct in de volle zon buiten plaatst, kunnen de bladeren verbranden en verschrompelen. Wees dus voorzichtig bij de overgang naar buiten!
Zelfs bij bewolkt of kouder weer kunnen kamerplanten naar buiten worden verplaatst. Als de temperatuur maar boven de 15 graden Celsius ligt, anders kan de kamerplant gaan klagen over de kou.
Voordat je al je kamerplanten naar buiten verplaatst in de stromende regen, is het belangrijk om rekening te houden met het volgende. Plaats enkel planten buiten die je in hun kweekpot in de regen kunt zetten, of planten in bloempotten met afvoergaten. Zonder goede drainage lopen kamerplanten namelijk het risico om hun wortels te verdrinken in de regen. Dit kan zorgen voor wortelrot, dus als je twijfelt kun je de plant beter binnen laten staan.
Ben je wel in voor gezelligheid in de regen? Laat je kamerplanten genieten van de voordelen van natuurlijke regenval.