Kamerplanten die tegen kou kunnen

Heb je planten die in een koude ruimte staan? Denk aan een koude slaapkamer zonder verwarming, caravan of zelfs een woonboot. Dan kan het zijn dat je planten doodvriezen in de winter. Dat is iets wat je wilt voorkomen. Gelukkig zijn er ook planten die goed tegen de koude kamers kunnen!

Koubestendige kamerplanten zijn het sterkere soort planten. Ze kunnen niet alleen goed tegen kou, maar ook droogte is geen probleem. In de winter hebben deze planten dan ook niet vaker dan eens per maand water nodig.

8 kamerplanten die buiten kunnen

1. Cactussen en vetplanten

Bijna alle cactussen kunnen goed tegen kou. In de woestijn, waar ze oorspronkelijk vandaan komen, is het overdag bloedheet en in de nacht ijskoud. Ze zijn dus wel wat gewend!

Ditzelfde geldt voor vetplanten, ook deze planten kunnen goed tegen kou. Belangrijk is wel dat je in een koude ruimte de cactussen en vetplanten nog minder moet geven. Doe je dit niet? Dan kan er wortelrot ontstaan.

2. Yucca

Ondanks dat de Yucca in de zomer graag in het zonnetje staat, kan de plant in de winter goed tegen kou. Zo rond de 5 graden is helemaal geen probleem. Yucca’s gedijen dan ook erg goed in droge lucht.

Geef in de winter eens per 4 à 6 weken water. Meer is zeker niet nodig! Staat de Yucca op een koude standplaats? Dan kun je nog minder water geven. Zorg hierbij voor een goede drainage zodat de Yucca niet in natte voeten staat.

3. Sansevieria

De Sansevieria is niet voor niets benoemd tot studentenplant. De plant is dan ook één van de makkelijkste kamerplanten om te verzorgen.

In de winter kan de Sansevieria gerust op een standplaats staan die rond de 10 graden is. Heel veel kouder trekt ze niet goed, tenzij er geen wind en tocht is.

De plant heeft in de winter opvallend weinig water nodig. Eens in de 6 à 8 weken. Dan is de winter al bijna voorbij!

4. Hedera

Misschien niet direct de meest gewoonlijke kamerplant, maar de Hedera is een zeer koubestendige plant. De meeste zullen de Hedera kennen als ouderwetse klimop.

Aangezien de Hedera ook buiten kan groeien is de koude temperatuur binnen helemaal geen probleem. Dat vindt de plant wel fijn zelfs!

Je kunt de Hedera in de winter het beste eens per maand een beetje water geven.

5. Laurier

De Laurier is officieel een struik die veel voor hagen wordt gebruikt. Al is de Laurier ook zeker een mooie kamerplant!

Aangezien de plant oorspronkelijk buiten staat, is deze ook wel wat temperatuurverschillen gewend.

In de winter kun je de Laurier het beste eens per maand water geven. Dat is meer dan voldoende!

6. Fatsia

Ook de Fatsia ken je waarschijnlijk als buitenplant, maar niets is minder waar. De plant komt oorspronkelijk uit Japan en kan als struik wel 2 meter hoog worden.

Ondanks dat het wat kouder is, houdt de plant er zeker van om besproeit te worden. De Fatsia wordt namelijk niet echt gelukkig van droge lucht.

Water geven kun je het beste eens per maand doen. De Fatsia is namelijk een echte waterdrinker, zelfs in de winter.

7. Kalanchoë

Naast groene kamerplanten, bestaan er ook koubestendige bloeiende kamerplanten. De Kalanchoë is daar een goed voorbeeld van! De Kalanchoë is een makkelijke kamerplant en doet niet mogelijk over onderhoud. De plant kan ook vrij goed tegen kou.

De Kalanchoë kun je in de winter het beste om de 4 à 6 weken water geven. Het is belangrijk dat de aarde van de plant goed opdroogt ondertussen.

8. Clivia

De Clivia is net als de Kalanchoë een bloeiende kamerplant die goed tegen kou kan. Oorspronkelijk komt de Clivia uit de Narcisfamilie en is hij veelal bekend als tuinplant. Al kan de Clivia dus ook hartstikke goed binnen staan.

In de winter is het belangrijk dat de plant maximaal eens per maand water krijgt. Als je dit een keer vergeet is dat geen probleem.

Shop onze kamerplanten

Volg ons op Instagram