Hoe kamerplanten en tuinplanten verhuizen zonder schade?

Zowel binnen- als buitenplanten zorgen voor een sfeervol thuis. Het is dan ook begrijpelijk dat je wilt dat ze ongedeerd aankomen in je nieuwe woning. Verhuizingen verlopen echter niet altijd vlekkeloos. Er kunnen glazen voorwerpen sneuvelen en meubels kunnen krassen en deuken oplopen tijdens het transport. Uiteraard wil je dit soort ongemakken zoveel mogelijk vermijden, vooral als het om je planten gaat!

Wanneer je je voorbereidt op een verhuizing, pak je onder andere het glaswerk in met theedoeken, bubbeltjesplastic of noppenfolie. Deze voorbereidingen zijn ook zeker nodig voor de planten die je hebt. Bovendien past niet iedere plant in een verhuisdoos. Hoe je dat oplost? Lees dan vooral verder!

7 tips voor het verhuizen van kamerplanten

1. Stop met water geven

Geef minstens één week voor de verhuizing geen water meer. Vooral als de planten in een pot met schotel staan. Water gemengd met aarde kan nogal een rommeltje worden, en het extra gewicht kan lastig zijn, vooral bij grote kamerplanten.

2. Maak de plant en pot schoon

Zorg ervoor dat zowel de planten als de potten schoon zijn. Het is verrassend hoeveel stof en aarde zich kunnen ophopen rondom de plant en pot. Maak de bladeren en potten schoon met een vochtig doekje om ze fris en klaar voor de reis te maken.

3. Voorbereidingen treffen

Als je gaat verhuizen heb je natuurlijk al verhuisdozen. Alleen grote kamerplanten passen niet in zo’n doos. Het is daarom verstandig om het volgende ook bij de hand te hebben:

Boodschappenlijstje

  • Verhuisdozen
  • Woldraad
  • Inpakpapier
  • (Noppen)folie
  • Verhuisdeken

4. Bind de bladeren vast

Bij zowel grote als kleine planten is het verstandig om de bladeren bij elkaar te binden. Gebruik hiervoor woldraad, in plaats van gewoon draad of touw. Door de bladeren vast te binden maak je een plant compacter, waardoor je voorkomt dat er beschadigingen van de bladeren tijdens het transport kunnen ontstaan.

5. Pak de kleine planten in

Om kleine planten inclusief hun potten te beschermen, wikkel ze eerst in inpakpapier en vervolgens in een laag (noppen)folie voordat je ze in een verhuisdoos plaatst. Leg handdoeken tussen de planten in de doos om beweging te voorkomen als de doos niet helemaal vol is.

6. Pak de grote planten in

Grote planten passen simpelweg niet in een verhuisdoos, daarnaast zou het ook te zwaar zijn om te tillen. Bind allereerst de bladeren vast en wikkel de planten in een verhuisdeken. Zo zorg je ervoor dat de verhuisdeken eventuele botsingen tijdens het vervoer dempt. Daarnaast kunnen de dekens ervoor zorgen dat de wortels van de plant beschermd worden tegen de kou.

Ga je een grote plant vervoeren in de auto? Bind ook in dit geval de bladeren vast, om de plant compact te houden, en leg de plant daarna voorzichtig in de auto. Wanneer je de plant neergelegd, begin dan bij de bladeren, gevolgd door de stengels en pot met wortelkluit.

7. Planten een nieuwe plek geven

Na de verhuizing is het tijd om je planten uit te pakken en te voorzien van een nieuwe standplaats. Zorg ervoor dat de nieuwe standplaats voldoet aan de wensen en behoeften van de plant. Een verhuizing kan ook voor planten stressvol zijn, en een juiste standplaats voorkomt nog meer stress bij de plant. Zet de tropische planten bijvoorbeeld niet in een koude keuken met weinig licht, maar voorzie deze planten van een warme en zonnige standplaats.

Door het volgen van deze stappen kun je er zeker van zijn dat je groene vrienden veilig en gelukkig meeverhuizen naar hun nieuwe thuis!

Shop onze Kamerplanten

Volg ons op Instagram