Kamerplanten verzorgen tijdens vakantie

Het is bijna weer zo ver! Je vertrekt naar de camping, een all-inclusive, tropisch oord of gaat kamperen in de bossen. Hartstikke leuk voor jou, maar je kamerplanten dan?

Tijdens een vakantie laat je jouw planten moederziel alleen achter in je huis. Daarom hebben we speciaal voor de achterblijvers wat tips. Zodat ook zij overleven, zo zonder jou.

Verplaats je kamerplanten zodat ze minder water nodig hebben

Verplaats je planten naar een plek met (in)direct zonlicht. Zo weet je zeker dat je niet thuiskomt bij kasplantjes. Een plek op de vensterbank of direct voor een raam met veel zon is niet aan te raden. Je kunt de planten het beste op een wat donkere standplaats neerzetten, zodat ze minder energie verbruiken.

Houd er wel rekening mee dat planten altijd zonlicht nodig zullen hebben. Zelfs de planten die prima overleven in de halfschaduw hebben zonlicht nodig. Alle raambekleding in je huis volledig dichtdoen kan dan ook voor problemen zorgen bij de planten.

Maak gebruik van een water irrigator

Vlak voordat je van huis vertrekt kun je een water irrigator vullen met water. Zo heeft de plant in ieder geval de komende dagen nog wat vocht tot zijn beschikking. Een water irrigator is in verschillende vormen en formaten beschikbaar. De meest gangbare water irrigators zijn waterbollen.

Neem een plantenoppas

Beschik je over een Urban Jungle? Dan kun je natuurlijk altijd vragen of iemand die je vertrouwt water komt geven. Heb je een beste vriendin met weinig plantenkennis? Maak dan een handige checklist met datums en hoeveelheden water!

In de checklist geef je per plant aan hoeveel water ze nodig hebben. Maak het daarnaast nog makkelijker door datums toe te voegen. Deze datums kan je plantenoppas dan gemakkelijk afvinken! Zelfs voor een leek is planten verzorgen een eitje!

De handigste planten tijdens een vakantie

1. Zonliefhebbers

Vertoef je voor 2 weken op het strand? Dan missen kamerplanten die wekelijks water nodig hebben 2 beurten water, en dat kan eigenlijk prima. Je kunt bij vertrek het beste wat plantenvoeding toevoegen en een beetje extra water geven. Dan moet het eigenlijk wel in orde komen met die zonliefhebbers! Geef in ieder geval niet teveel water! Dit kan wortelrot veroorzaken, zelfs als je de twee weken erna geen water geeft.

2. Vetplanten en cactussen

De makkelijkste groene vriend is toch wel een vetplant of een stoere cactus. Helemaal als je wat langer op vakantie gaat! Deze groene vrienden kunnen namelijk makkelijk een maand zonder water. Ga je langer weg? Dat is voor de meeste cactussen en vetplanten geen probleem. Geef een normale hoeveelheid water bij vertrek en een maand later staan ze er nog exact hetzelfde bij. Wedden?

Shop onze Kamerplanten

Volg ons op Instagram