Sterke kamerplanten die weinig water nodig hebben

Als je een plantenliefhebber bent, maar de verzorging is niet aan jou besteedt, maak je dan geen zorgen. Niet iedere plantenverzorger is een expert, en dat is helemaal oké! Om je een beetje op weg te helpen, hebben we planten verzameld die weinig onderhoud nodig hebben. Het zijn allen sterke planten die weinig water nodig hebben.

8 kamerplanten die weinig water nodig hebben

1. Aglaonema

De Aglaonema heeft geen strenge eisen als het op water aankomt. Geef eens per week water en verminder dit in de winter tot eens per twee weken. Als je het water geven eens vergeet, maak je dan geen zorgen; de Aglaonema is vrij vergevingsgezind.

2. Zamioculcas

Ook de Zamioculcas doet het prima met weinig water. In de winter heeft de plant genoeg aan iedere 2 tot 4 weken een beetje water. In de zomer kun je wekelijks water geven, maar een waterbeurt overslaan zal niet voor problemen zorgen. De Zamioculcas vergeeft je met alle liefde!

3. Dracaena

Dracaena planten krijgen liever te weinig water dan te veel water. In de zomer volstaat iedere 2 weken een beetje water. In de winter kun je deze frequentie verlagen naar eens per 4 weken. De Dracaena wordt vaak gezien als een van de meest makkelijke kamerplanten. Dit komt ook omdat de plant graag erg donker staat, in de halfschaduw.

4. Yucca

Hoewel de Yucca op een palm lijkt, behoort hij tot de Aspergefamilie, die niet bekendstaat om hun dorstige karakter. In de winter heeft de Yucca slechts eens per 4 à 6 weken wat water nodig. In de zomer kun je vaker water geven, eens per 1,5 à 2 weken, maar wees wel voorzichtig met hoeveel water je geeft. Bij te veel water zal de Yucca last krijgen van wortelrot.

5. Cycas

Zoek je een plant die eenvoudig is in onderhoud? Dan ben je bij de Cycas aan het juiste adres! In de winter heeft hij eens per 4 à 6 weken water nodig, terwijl je in de zomer moet bewateren zodra de grond bijna helemaal is opgedroogd, meestal na ongeveer 2 weken.

6. Sansevieria

Dé studentenplant, Sansevieria, heeft zoals zijn bijnaam al doet vermoeden weinig onderhoud nodig. In de winter kan de Sansevieria gerust 6 tot 8 weken zonder water. In de zomer heeft de plant iedere 2 weken water nodig. Het belangrijkste is dat de aarde volledig opdroogt voordat je opnieuw water geeft.

7. Cactussen en vetplanten

Cactussen en vetplanten hebben een onderhoudsvriendelijk karakter, en dat is niet voor niets! Ze slaan water op in hun stammen, waardoor ze langzaam vocht kunnen opnemen. In de winter kun je de watergift gerust 6 weken tot 2 maanden uitstellen. In de zomer is eenmaal per maand meestal voldoende. Populaire keuzes zijn onder andere de Aloë Vera, Crassula en Agave.

8. Tillandsia

Tillandsia planten komen in twee varianten: luchtplanten en de Cyanea met wortels. Luchtplanten hebben geen wortels en hoef je dus niet te bewateren. Al moet je luchtplanten wel iedere 2 weken besproeien met een plantenspuit of onderdompelen in water, zodat ze vochtig genoeg blijven. De Tillandsia varianten met wortels hebben in de zomer eens per week water nodig, en in de winter eens per 2 tot 3 weken.

Shop onze Kamerplanten

5 hangplanten die weinig water nodig hebben

  • Senecio rowleyanus (Erwtenplantje)
  • Ceropegia Woodii (Chinees lantaarnplantje)
  • Pothos
  • Tradescantia Zebrina
  • Rhipsalis baccifera

Volg ons op Instagram