8 leukste klimplanten voor binnen

Je kunt gemakkelijk een botanische sfeer in huis halen met slechts enkele kamerplanten, en klimplanten zijn daar een uitstekend voorbeeld van. Welke planten kunnen klimmen en hoe kun je ervoor zorgen dat klimplanten je interieur verfraaien? Hieronder ontdek je alles wat je moet weten over klimplanten.

Makkelijke klimmende plantensoorten

1. Monstera Adansonii

De meeste Monstera Adansonii planten worden geleverd met een mosstok omdat ze van nature graag omhoog klimmen en ondersteuning nodig hebben. In hun oorspronkelijke tropische habitat groeien Monstera Adansonii planten over bomen en andere planten, wat je thuis kunt nabootsen met een mosstok of een ander type plantenrek. Deze plant heeft sterke stengels die hem ondersteunen bij het klimmen.

2. Philodendron Scandens

Oorspronkelijk afkomstig uit Midden- en Zuid-Amerika, groeit de Philodendron Scandens in de natuur als een liaan en slingert zich om bomen heen. Ditzelfde effect kun je bij de kamerplant stimuleren met een mosstok. Onder de Philodendron soorten staat de Philodendron Scandens ook wel bekend als de 'Climbing Philodendron'. Opmerkelijk genoeg zijn bijna alle Philodendron varianten ware hang- en klimplanten!

3. Hedera (Klimop)

De Hedera komt van oorsprong voor in verschillende delen van de wereld, waaronder Azië, Europa en Noord-Afrika. In de natuur kan de Hedera wel 25 tot 30 meter omhoog klimmen. Hoewel de Hedera vooral bekend is als tuinplant die bijvoorbeeld over schuttingen en pergola's groeit, kun je hem ook prima als kamerplant gebruiken, zowel hangend als klimmend!

4. Epipremnum Aureum

De Epipremnum Aureum staat bekend om zijn stengels die wel 2,4 meter lang kunnen worden. Ze kunnen zelfs tot 4 meter hoog klimmen, mits ze voldoende ondersteuning krijgen hiervoor. Voor Epipremnum Aureum kamerplanten is een mosstok een goede manier om ondersteuning te bieden, zodat de plant omhoog gaat klimmen.

5. Aeschynanthus

De Aeschynanthus, ook wel bekend als de Lipstickplant, is oorspronkelijk afkomstig uit Zuidoost-Azië. Hier slingert de plant rondom andere planten en bomen. Hoewel de Aeschynanthus meestal als hangplant wordt gekweekt, kan hij, net als veel andere hangplanten, ook goed klimmen. Deze plant is te herkennen aan zijn puntige, wasachtige bladeren en opvallende, heldere bloemen.

6. Tradescantia Zebrina

De Tradescantia Zebrina komt uit de tropische gebieden van Zuid-Amerika. Net als andere hangplanten kan de Tradescantia ook goed omhoog klimmen, maar hiervoor heeft hij wat ondersteuning nodig. Je kunt bijvoorbeeld een mosstok, metalen hekwerk of bamboestok gebruiken om de Tradescantia Zebrina omhoog te begeleiden.

7. Rhaphidophora Tetrasperma

De Rhaphidophora Tetrasperma is oorspronkelijk afkomstig uit Thailand en Maleisië. Deze plant wordt soms verward met andere planten, zoals de Monstera, maar het is een unieke mix van Monstera en Philodendron. De Rhaphidophora Tetrasperma is van nature een klimplant en kan, met de juiste ondersteuning, flink de hoogte in groeien. Je kunt hem bijvoorbeeld stimuleren om te groeien, door een mosstok of metalen wandrek te gebruiken.

8. Hoya Carnosa

De Hoya Carnosa komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië en wordt gekenmerkt door zijn dikke, wasachtige bladeren in een prachtige donkergroene kleur. De plant zal sneller groeien als hij iets heeft om tegenaan of op te klimmen, zoals een hekwerk of stok. Na verloop van tijd zul je merken dat de Hoya meer bladeren en luchtwortels ontwikkelt, wat een teken is van een gezonde groei.

Shop onze hangplanten

Manieren om klimplanten omhoog te laten groeien

Om een klimplant zowel mooi te laten klimmen als vol te laten worden, kun je de plant op verschillende manieren stimuleren. Zo kan de plek waar je de plant laat groeien de juiste ondersteuning geven, maar ook de manier waarop je de plant verbindt.

1. Langs de trap

Je kunt een indrukwekkende entree creëren door een klimplant langs de trap te leiden. Dit kun je doen door de klimplant om de trapleuning te wikkelen en vast te binden. Een andere optie is om de bladstelen met behulp van muurklemmen, zoals spijkerclips, aan de trap te bevestigen. Naarmate de stelen langer worden, kun je ze opnieuw vastzetten met extra muurklemmen of om de trapleuning draaien.

2. Tegen de muur

Voor een echt jungle-gevoel kun je de klimplant direct aan de muur bevestigen met muurklemmen. Ontwar eerst de stelen van de klimplant, zodat elke steel zijn eigen weg langs de muur kan vinden. Begin onderaan de plant en plaats stengel voor stengel tegen de muur. Bevestig de stengels telkens met een spijkerclip. Wees hierbij voorzichtig, zodat je de plant zelf niet beschadigt.

3. Rondom kozijnen en deuren

Voor een entree die een uitwisbare indruk achterlaat, kun je een klimplant rondom een deurpost of kozijn laten groeien. Plaats de plant naast de deur en gebruik muurklemmen om enkele stelen aan het kozijn te bevestigen. Binnen de kortste keren zal de plant rondom de deurpost groeien. Nieuwe stelen kun je begeleiden in de juiste richting met extra ondersteuning van meerdere klemmen.

4. Aan een wandconstructie

Door een klimplant aan een wandconstructie te bevestigen, kun je de bladstelen in een specifiek figuur of patroon laten groeien. Hiervoor kun je een kant-en-klare wandconstructie kopen, maar ook kun je zelf een figuur of patroon maken. Het belangrijkste is dat er onder de wandconstructie genoeg ruimte is om de bloempot met kluit kwijt te kunnen.

Volg ons op Instagram