Kokedama maken en verzorgen

Kokedama, letterlijk vertaald als 'mosbal' in het Japans, is een groen concept. Het is eigenlijk enkel een kleine hoeveelheid aarde omhuld met mos, waarin een kleine plant of stek groeit. Het fijne aan de Kokedama is de eenvoudige verzorging, en maakt een traditionele bloempot overbodig. Makkelijk en ook nog eens erg leuk om te maken. Aan de slag dus!

Verschil Kokedama en Kokodama

Een Kokedama is een plant die zijn wortels laat groeien in een bol van aarde en mos, wat een uniek en boeiend gezicht oplevert. Daarentegen groeien planten in een Kokodama niet in een bol, maar in een omhulsel van kokosvezels. Deze kokosvezels fungeren als potten, voornamelijk bedoeld voor hangplanten. Het is essentieel om dit onderscheid te begrijpen van deze twee verschillende plantstijlen. Goed om het verschil te weten dus!

Zelf kokedama mosballen maken in 7 stappen

Benodigdheden

  • Mos
  • Tropisch plantje
  • Potgrond
  • Emmer of grote bak
  • IJzerdraad, naaigaren of (bind)touw
  • Schaar
  • Gieter met water
  • Plantenspuit

Stap 1.

Pak de emmer of plastic bak erbij en vul deze met een flinke laag potgrond.

Stap 2.

Maak dan de potgrond vochtig door een beetje water toe te voegen. Het is belangrijk om voorzichtig kleine beetjes water toe te voegen om de juiste balans te bereiken.

Stap 3.

Pak daarna genoeg kleverige potgrond, en maak er een bal van.

Als de potgrond te droog is, kun je extra water toevoegen. Zorg ervoor dat de bal wel groot genoeg is om met mos te bedekken.

Stap 4.

Druk in het midden van de bal voorzichtig een gat met je vinger. Dit is waar het plantje zal worden geplaatst. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is voor de wortels.

Stap 5.

Plaats de stek of het plantje in het gemaakte gat. Dus de bal daarna nog eens goed bij elkaar.

Stap 6.

Bedek de buitenkant van de bal met mos. Als het mos telkens uit elkaar valt, kun je het mos bevochtigen met een plantenspuit om het beter te kunnen vormen.

Stap 7.

Bevestig het mos aan de bal met behulp van ijzerdraad, naaigaren of bindtouw. Wees voorzichtig om het niet te strak te maken, om te voorkomen dat het mos wordt afgekneld.

Stap 8.

Besproei zowel de plant als het mos met de plantenspuit. That’s it!

Na enkele weken kun je het touw rondom het mos voorzichtig losknippen. Het mos is dan goed genoeg geworteld om aan de bal vast te blijven zitten. Uiteraard kun je het touw ook laten zitten, die keuze is aan jou.

Shop onze Kokodama planten

Kokedama water geven en verzorgen

Net als iedere andere kamerplant heeft de plant in de Kokedama ook water nodig. Geef de Kokedama iedere week water door rondom de mosbal met een plantenspuit te besproeien. Doe dit bij zowel de bladeren van de plant als het mos. Meer is er niet nodig! Geen plantenvoeding, niets.

Als het gaat om de standplaats dan kun je de favoriete plek van de plant aanhouden. Bij direct zonlicht kan het wel zijn dat een gedeelte van het mos verkleurd of zelfs verbrandt. Als je van plan bent om de Kokedama naar een feller verlichte plek te verplaatsen, doe dit dan geleidelijk. Plaats de Kokedama om de paar dagen iets dichter bij de nieuwe locatie om hem te laten wennen aan het intense licht. Zo voorkom je dat het mos beschadigd raakt.

Plantenselectie

Het is belangrijk om de juiste plant te kiezen voor je Kokedama. Planten die goed in vochtige omstandigheden gedijen en niet te snel groeien zijn meestal het meest geschikt. Enkele populaire keuzes zijn:

  • Varen
  • Ficus
  • Graslelie
  • Kruiden zoals munt en basilicum

Soorten mos

Je kunt verschillende soorten mos gebruiken voor je Kokedama, zoals sphagnum mos, veenmos of zelfs plat mos. Elk type mos heeft zijn eigen esthetische en functionele voordelen, dus het kan de moeite waard zijn om met verschillende soorten mos te experimenteren en te zien welke het beste werkt voor jouw Kokedama.

Verpotten van een Kokedama plant

Na verloop van tijd kan de plant te groot worden voor de Kokedama. Als dit gebeurt, kun je de Kokedama voorzichtig uit elkaar halen en de plant opnieuw planten in verse potgrond en mos. Dit proces kun je om het aantal jaar herhalen zodat de gezondheid van de plant behouden blijft.

Volg ons op Instagram