Wortelrot herkennen en direct oplossen

Wat is een kokedama? Kokedama’s zijn letterlijk vertaald mosballen. En dat is ook precies wat het is. Een mosbal met daarin aarde en een kleine plant of stek.

Van oorsprong komt de Kokedama uit Japan. Hier worden Kokedama’s echt gezien als een plantenstijl. In vrijwel alle Japanse tuinen kun je de Kokedama dan oon terugvinden.

Omdat de plant zich bij een Kokedama omringt met aarde en mos, is het verzorgen van een Kokedama erg makkelijk. Ditzelfde geldt voor het maken van een Kokedama. Makellijk en ook nog eens erg leuk om te doen. Aan de slag dus!

Benodigdheden

  • Mos
  • Tropisch plantje
  • Potgrond
  • Emmer of grote bak
  • IJzerdraad, naaigaren of (bind)touw
  • Schaar
  • Gieter met water
  • Plantenspuit

Kokedama maken in 7 stappen

1. Pak de emmer of plastic bak erbij en giet hier een flinke laag potgrond in.

2. Maak dan de potgrond plakkerig met een beetje water. Het handigste is om een gieter te gebruiken. Dan kun je het beter doseren dan met bijvoorbeeld een lopende kraan.

3. Maak dan met je handen een bal van de plakkerige potgrond. Als dit lastig gaat kun je wat extra water aan de potgrond toevoegen. Zorg ervoor dat de bal groot genoeg is om met mos te bedekken.

4. Druk dan met je vinger een gat in de bal. In dit gat komt het plantje. Maak dus genoeg ruimte voor de wortels.

5. Plaats de stek of het plantje in het net gecreëerde gat. Dus de bal daarna nog eens goed bij elkaar.

6. Dan is het tijd om de bal te bekleden met mos. Als het mos telkens uit elkaar valt, kun je met een plantenspuit het mos vochtig maken.

7. Bind dan met ijzerdraad, naaigaren of (bind)touw het mos vast aan de bal. Zorg er wel voor dat je het niet te strak vastbindt allemaal. Dat kan ervoor zorgen dat het mos verstikt.

8. Besproei dan de plant en het mos met de plantenspuit. That’s it!

Na enkele weken kun je het touw rondom het mos voorzichtig losknippen. Het mos is dan goed genoeg geworteld om aan de bal vast te blijven zitten.

Shop onze Kamerplanten

Kokedama verzorgen

Net als iedere andere kamerplant heeft de plant in de Kokedama ook water nodig. Geef de Kokedama iedere week water door rondom met een plantenspuit te sproeien. Meer is er niet nodig! Geen plantenvoeding, niets.

Als het gaat om de standplaats dan kun je de favoriete plek van de plant aanhouden.

Volg ons op Instagram