Kunstlicht voor planten gebruiken

Kamerplanten groeien voornamelijk dankzij twee essentiële elementen: zonlicht en water. Zonder een van deze twee zal de groei vertragen, en nieuwe scheuten zullen zich niet ontwikkelen. De plant komt dan in een soort ‘winterslaap’ terecht.

Wanneer de dagen korter worden en het natuurlijke zonlicht steeds zwakker is, zul je zien dat de plant steeds minder energie krijgt en verbruikt. Hierdoor is een eenvoudige oplossing: kunstmatige groeilampen. Alles over kunstlicht voor planten lees je hieronder!

Redenen om kunstlicht voor planten te gebruiken

1. Voorkomen en verhelpen van lichttekort

Kunstlicht, zoals daglichtlampen, dient als een effectieve preventieve maatregel en oplossing voor planten die te weinig natuurlijk licht ontvangen. Zo kun je ervoor zorgen dat planten het hele jaar door de optimale hoeveelheid licht krijgen.

2. Stimulatie van groei en bloei

Met groeilicht zorg je voor een gezondere groei en bloei van planten en bloemen. Zelfs fruit- en groenteplanten! Zelfs tropische planten en zaden kunnen gedijen. Hierdoor kun je genieten van weelderige groei en bloei, en zelfs een oogst van verse producten, ongeacht de tijd van het jaar.

3. Sterkere planten met grotere bladeren en vruchten

Groeiverlichting bevordert niet alleen de groei van de planten, maar het versterkt ook hun stabiliteit. Wat nog belangrijker is, het leidt tot grotere bladeren en vruchten. Dankzij de kunstmatige lichtbronnen krijgen de planten hun nodige voedingsstoffen, wat zorgt voor grotere en gezondere bladeren en mogelijke vruchtvorming.

Tips voor het kopen van kunstlicht

1. Invloed van kleuren licht op planten

Bij de aanschaf van groeilicht is het essentieel om te begrijpen hoe verschillende kleuren licht van invloed zijn op planten. Voor de groei van binnenplanten zijn met name rood en blauw licht belangrijk. Rood licht bevordert de groei, terwijl blauw licht de ontwikkeling van bladeren en stengels stimuleert. Kies daarom voor LED of UV-LED groeilampen, omdat ze niet te warm worden en energiezuinig zijn.

2. Houd je aan een lichtschema

Wanneer je groeilicht gebruikt, is het belangrijk om je aan een consistent lichtschema te houden. Vooral als je het groeilicht pas in de herfst of winter aanschaft, dan moet je rustig opbouwen met het licht. Planten hebben in de winter, zonder het groeilicht, al een tekort aan natuurlijk licht. Houd er rekening mee dat planten in de natuur ook perioden van donkere perioden en uren ervaren. Schakel het kunstlicht daarom ook regelmatig uit wanneer het tijd is voor rust van de plant.

3. Verhoog de luchtvochtigheid

Groeilampen kunnen de luchtvochtigheid rondom planten verminderen, wat schadelijk kan zijn voor de gezondheid van de plant. Overweeg regelmatig de planten en de omgeving te benevelen met een plantenspuit om de luchtvochtigheid op peil te houden. Dit voorkomt uitdroging van de planten, vooral in droge klimaten. Het beste moment om de planten te besproeien is wanneer het kunstmatige licht niet gebruikt wordt.

4. Veiligheid

Veiligheid is van het grootste belang, aangezien groeilampen vaak langdurig worden gebruikt. Zorg ervoor dat de lampen die je koopt gecertificeerd zijn en voldoen aan de veiligheidsnormen. Dit minimaliseert het risico op elektrische problemen en mogelijk brandgevaar. Wees dus zorgvuldig bij het selecteren van de juiste lampen voor je planten, en bezuinig niet op een lamp als je niet zeker bent over de veiligheid.

Shop onze Kamerplanten

Volg ons op Instagram