Kunstlicht voor planten gebruiken

Kamerplanten groeien voornamelijk dankzij twee dingen: zonlicht en water. Zonder één van de twee zal de groei stagneren en groeien er ook geen nieuwe scheuten. De plant komt dan in een ‘winterslaap’ terecht. Dit heeft alles te maken met het licht dat de plant ontvangt.

Zodra dagen korter worden en zonlicht minder fel schijnt trekt een plant zich terug. Het gebrek aan licht zorgt namelijk ook voor een gebrek aan energie. Gelukkig is daar een oplossing voor: groeilicht. Alles over groeilicht lees je hieronder!

3 redenen om een groeilicht te gebruiken

1. Een groeilicht werkt ter preventie én als oplossing voor planten die te weinig licht krijgen.

2. Met groeilicht zorg je voor een gezondere groei en bloei van planten en bloemen. Zelfs fruit- en groenteplanten! Ook tropische planten en zaden kun je met een groeilicht laten groeien, ondanks de tijd van het jaar.

3. De plant wordt sterker en stabieler. En misschien nog wel belangrijker, blad en eventuele vruchten worden groter! Dankzij het groeilicht krijgt de plant voldoende voedsel.

Tips voor het kopen van kunstlicht

1. Verschillende soorten groeilicht

Er zijn verschillende soorten groeilichten. Met name de kleur van het licht is een belangrijk verschil.

Als het gaat om groeilicht voor kamerplanten heb je twee kleuren kunstlicht nodig: rood en blauw.

De beste keuze is een LED of UV-LED groeilicht. LED wordt niet te warm en is ook erg energievriendelijk.

2. Houd je aan een lichtschema

Als je een groeilicht hebt aangeschaft is het verstandig om je aan een lichtschema te houden. Zeker wanneer je de kweekverlichting pas middenin de herfst of winter hebt gekocht. De plant heeft dan namelijk al een te kort aan licht.

Daarbij, het is niet verstandig om planten continue bloot te stellen aan licht. Dit is in de natuur ook niet zo! Als het licht uitstaat, laat het licht dan ook uitstaan.

3. Verhoog de luchtvochtigheid

Het nadeel aan groeilicht is dat de luchtvochtigheid voor de plant(en) erg laag kan komen te liggen. Het is dan ook verstandig om regelmatig met een plantenspuit te benevelen. Zo zorg je ervoor dat de luchtvochtigheid hoger komt te liggen waardoor de plant niet kan uitdrogen.

4. Veiligheid

Koop groeilicht die is gecertificeerd. Zo weet je zeker dat de lamp veilig is. Een groeilicht staat vaak flink wat uren aan. Als elektriciteit vaak aanstaat kan er vuur ontstaan. Je kunt dan ook niet voorzichtig genoeg zijn bij het kopen van een groeilicht.

Shop onze Kamerplanten

Volg ons op Instagram