Makkelijke planten voor op de vensterbank

Of je nu op de tweede verdieping in een appartement woont of in een huis met meerdere verdiepingen, vensterbanken vind je terug in bijna ieder huis. En wat is er nu leuker dan je vensterbank op te fleuren met een mooie plant?

Een plant op de vensterbank kan zorgen voor privacy en sfeer. Maar hoe weet je welke plant geschikt is voor een plek bij het raam? Lees vooral verder!

Planten voor een vensterbank op het noorden

1. Monstera

Een makkelijke kamerplant die je gerust kunt neerzetten op de vensterbank is de Monstera. De plant groeit zowel in de halfschaduw als bij indirect zonlicht. De noordelijke standplaats biedt dan ook de perfecte lichtomstandigheden. Houd er rekening mee dat Monstera planten behoorlijk groot kunnen worden, dus als je ruimte beperkt is, kun je overwegen om Monstera stekjes op de vensterbank te plaatsen voor een compactere groei.

2. Scindapsus

Scindapsus, ook bekend als Epipremnum aureum of Devil's Ivy, groeit het beste op een standplaats met indirect licht tot halfschaduw. Een vensterbank op het noorden biedt ideale omstandigheden, waardoor de bladeren groen en weelderig blijven.

3. Zamioculcas

De Zamioculcas, of ZZ-plant, is een zeer vergevingsgezinde plant als het gaat om lichtniveaus. Hoewel hij niet kieskeurig is, doet hij het uitstekend op een vensterbank op het noorden. Zorg ervoor dat je de plant regelmatig draait om te voorkomen dat hij naar het licht toe groeit en gaat hangen.

4. Yucca

Yucca's krijgen graag veel licht, maar indirect zonlicht is de beste keuze voor hen. Direct zonlicht kan namelijk schadelijk zijn voor de bladeren. Een vensterbank op het noorden biedt voldoende licht om de Yucca te laten groeien zonder de bladeren te beschadigen.

Planten voor een vensterbank op het oosten

1. Alocasia

De Alocasia houdt van licht, maar verdraagt geen direct zonlicht. Een vensterbank op het oosten biedt de perfecte lichtomstandigheden voor deze plant, met minstens 5 uur zonlicht per dag. Pas wel op dat de Alocasia niet te weinig licht krijgt, want dan zal de plant lange stengels ontwikkelen om dichter bij het licht te komen. Dit wil je voorkomen, want te lange stengels breken vaak af.

2. Erwtenplant

Een Erwtenplantje vindt licht erg prettig, maar wil wel graag beschermd worden tegen direct zonlicht. De plant neerzetten op een vensterbank naar het oosten is dan ook ideaal. Al kun je de plant ook ophangen naast het raam, omdat het een echte hangplant is. Wellicht ook een optie!

3. Ficus

De Ficus verlangt naar veel licht, maar verdraagt geen direct zonlicht omdat dit de bladeren kan verbranden. Een oostelijke vensterbank biedt de benodigde lichtbehoefte zonder de nadelen van direct zonlicht. Als de plant zo’n 5 uur zonlicht krijgt is alles goed.

4. Schefflera

Hoewel de Schefflera soms behoorlijk groot kan worden, past een kleinere variant prima op de vensterbank. Deze plant doet het vooral goed bij veel licht, maar wel zonder direct zonlicht om bladverbranding te voorkomen. Een oostelijke vensterbank biedt de juiste lichtomstandigheden voor een Schefflera.

Planten voor een vensterbank op het zuiden

1. Bananenplant

Hoewel een volwassen Bananenplant mogelijk te groot is voor op een vensterbank, kun je een stek of een klein exemplaar zeker op de vensterbank neerzetten. Bananenplanten, officieel ook wel de Musa, komen oorspronkelijk uit zonnige tropische gebieden, dus een vensterbank op het zuiden is ideaal voor ze.

2. Aloë Vera

De Aloë Vera is vrij flexibel wat betreft zijn standplaats. Deze planten doen het zowel goed in halfschaduw als in direct zonlicht. Dus een vensterbank op het zuiden is een prima standplaats. Als de Aloë Vera verplaatst wordt, en eerder op een donkerder plekje stond, laat de plant dan wel rustig wennen aan zijn nieuwe zonnige standplaats. Anders kunnen de bladeren verbranden, en dat wil je voorkomen.

3. Kalanchoë

De Kalanchoë, een vetplant, kan gemakkelijk in direct zonlicht worden geplaatst. Vetplanten zijn gewend aan droge omstandigheden en doen het ook goed op zonnige vensterbanken.

4. Sansevieria

De Sansevieria, ook bekend als de Vrouwentong, is een makkelijke plant en past zich snel aan bij verschillende omstandigheden aan. Hij kan zonder problemen op een vensterbank met veel licht worden geplaatst, zoals een vensterbank op het zuiden.

Planten voor een vensterbank op het westen

1. Beaucarnea

Deze plant heeft veel licht nodig, maar verdraagt geen direct zonlicht. Een vensterbank op het westen is dan ook ideaal, omdat het voldoende licht biedt zonder de plant te verbranden. Een Beaucarnea zal snel voller en groter worden op deze plek, dus de plant kan de vensterbank in een mum van tijd zijn ontgroeid.

2. Rhipsalis

Van nature groeit de Rhipsalis in tropische klimaten. In de natuur groeit de plant onder grote planten en bomen, waardoor de plant indirect zonlicht ontvangt. Een vensterbank op het westen biedt vergelijkbare omstandigheden, wat de Rhipsalis goed zal bevallen.

3. Cactus

Cactussen zijn ideale planten voor een vensterbank op het westen, omdat ze langzaam groeien en weinig onderhoud vergen. Ze doen het goed bij verschillende lichtniveaus, inclusief de indirecte zonnestralen van het westen.

4. Crassula

Crassula planten hebben behoefte aan voldoende licht. Een westelijk georiënteerd raam biedt voldoende indirect zonlicht, waar de Crassula van kan genieten. Al kan de plant ook prima groeien op een plek met direct zonlicht, zoals bij een vensterbank op het zuiden. Laat de plant wel voorzichtig wennen, als je de plant gaat verplaatsen naar een raam met meer zonlicht.

Shop onze kamerplanten

Hoge smalle planten voor op de vensterbank

Op een vensterbank is niet altijd voldoende ruimte voor planten die in de breedte groeien. In dat geval zijn hoge en smalle planten een uitstekende keuze. Hier zijn 10 smalle planten die goed groeien op de vensterbank:

10 smalle planten voor op de vensterbank

  1. Sansevieria
  2. Cactus en Euphorbia plant
  3. Vetplant
  4. Ficus Ginseng Bonsai
  5. Ananasplant
  6. Graslelie
  7. Pannenkoekenplant
  8. Aloë
  9. Aphelandra Squarrosa
  10. Peperomia Obtusifolia

Volg ons op Instagram