Bezorgen in
België
Heb je gemerkt dat er kleine, trage vliegjes rondom je plantenpotten vliegen? Ze cirkelen rond de bladeren, vermenigvuldigen zich bij de wortels en lijken van geluk op te springen zodra je water geeft. Dit zijn rouwvliegjes, ook wel bekend als de Varenrouwmug en Maartse vlieg. De officiële naam van rouwvliegjes is Bibio Marci.
Rouwvliegjes kunnen voor vervelende situaties zorgen, maar gelukkig zijn er verschillende methoden om te bestrijden. Al kan het een hele klus zijn om volledig van de rouwvliegjes af te komen, ze zijn namelijk nogal hardnekkig. Maar, met de juiste aanpak kun je de rouwvliegjes zelf aanpakken!
Hoewel rouwvliegjes lijken op fruitvliegjes, zijn er kleine verschillen die ze van elkaar kunnen onderscheiden. Beide vliegjes zijn klein van stuk, vliegen langzaam en hebben een donkere zwarte kleur. Echter, is er een belangrijk verschil! Waar fruitvliegjes zich rondom fruit, groente en ander organisch materiaal vergrijpen, blijven rouwvliegjes hiervan uit de buurt.
Rouwvliegjes hebben namelijk een grote voorliefde voor planten. Ze worden aangetrokken door vochtige aarde en rottende wortels. Als je plant kampt met wortelrot, zullen rouwvliegjes je op dit probleem wijzen.
Een volwassen rouwvlieg heeft een levensduur van maar 1 tot 2 dagen. Dat is natuurlijk erg kort! Dit zou dus ook suggereren dat het probleem van rouwvliegjes bij planten snel voorbij is, maar dat is helaas niet het geval. Hoe zit dat? Nou, een rouwvlieg legt ongeveer 200 larven per keer.
Is de grond van de plant erg vochtig? Dan leggen deze larven direct nieuwe eitjes, want ze vinden die vochtige grond erg prettig. Dit kan dus leiden tot een aanzienlijke plaag, ondanks dat rouwvliegen zo’n korte levensduur hebben. Je komt dus niet zomaar van rouwvliegen af. Dus je zult begrijpen dat het een probleem is dat je serieus moet nemen!
Begin eerst met het grondig controleren van al je planten. Sla hierbij geen enkele plant over. Het is belangrijk om een goed overzicht te krijgen welke planten rouwvliegjes hebben. Isoleer alle planten met rouwvliegen, van alle gezonde planten. Hierdoor voorkom je dat de rouwvliegjes oversteken naar een plant die vrij is van alle vliegen. Je beperkt hiermee namelijk dat de rouwvliegjes nog meer aarde hebben om eitjes te leggen. Dit helpt om de plaag onder controle te houden.
Geef je planten de eerste 2 weken geen water, om het aantal larven en eitjes van de rouwvlieg te beperken. Door geen water te geven droog je de aarde uit, en beperk je de aarde waar eitjes gelegd kunnen worden. Daarnaast helpt het verminderen van de watergift ook om wortelrot te voorkomen of beperken.
Naast het niet geven van water is het een optie om zand bovenop de aarde uit te strooien. De meeste rouwvliegjes kunnen namelijk niet door het zand ontsnappen. Dit geldt ook voor de larven, die vinden de dichtheid van het zand ook lastig om zich doorheen te wurmen.
Een tip die we van een lezer hebben ontvangen, is om kruidnagel over de aarde van de plant te strooien. Geef daarna de plant water, zodat de kruidnagel vochtig wordt. Na ongeveer 10 dagen zul je merken dat de rouwvliegjes verdwijnen. Een alternatieve aanpak is om kruidnagel te koken in water, en het afgekoelde water te geven tijdens het water geven.
Heb je toevallig nog een fles wijn open? Dan is het een optie om een deel van de wijn in een bakje te gieten. Dit lijkt zonde van de wijn, maar het kan wel degelijk helpen om van de rouwvliegjes af te komen.
Door wijn in een bakje te gieten kun je ervoor zorgen dat de rouwvliegjes zich in de wijn verdrinken. Ze zijn namelijk dol op de geur van wijn! Bedek het bakje met plastic en prik er enkele kleine gaatjes in om te voorkomen dat de rouwvliegjes ontsnappen.
Naast onder andere wijn, komen rouwvliegen ook af op de geur van azijn. Je kunt onder andere appel azijn of balsamico azijn gebruiken. Giet de azijn in een bakje, en bedek net als bij de wijn, het bakje met plastic en prik er gaatjes in. Zo kunnen de rouwvliegjes wel naar het azijn vliegen, maar is het lastiger om te ontsnappen uit het bakje.
Als het verminderen van de watergift niet voldoende werkt tegen de plaag van rouwvliegen, dan zijn aaltjes wellicht een goede en natuurlijke optie. Aaltjes zijn wormen die gek zijn op de larven van rouwvliegjes. Zo verminderen ze de groei en uiteindelijk sterft de volledige plaag uit. Naast de rouwvliegjes uitgestorven zijn, hebben de larven ook geen voeding meer. Hierdoor sterven de aaltjes ook uit. Na verloop van tijd kom je de insecten dus beiden niet meer tegen.
Je kunt aaltjes zowel online als in de winkel kopen. Wij hebben zelf een goede ervaring met de aaltjes van Ecostyle.
Ja! De beste manier om rouwvliegjes te voorkomen, is door minder water te geven. Rouwvliegjes vinden vochtige aarde het fijnste wat er is, en genieten daarnaast ook van wortelrot. Door je planten niet meer water te geven dan nodig, minimaliseer je daarom niet alleen de kans op rouwvliegjes maar ook op wortelrot.
Je kunt ook rouwvliegjes krijgen door het verpotten van een kamerplant met oude potgrond. Gebruikte potgrond kan onopgemerkt ongedierte bevatten, zeker als het op een vochtige plek wordt bewaard. Je zult dan ook niet direct merken dat er ongedierte of eitjes in de potgrond zitten, maar binnen enkele weken zullen er steeds meer vliegjes uit de potgrond tevoorschijn komen. Verpot planten daarom altijd met verse potgrond, of maak gebruik van potgrond die goed is afgesloten en bewaard op een koele en vochtvrije plek.
Dat is zeker mogelijk! Er bestaan plakstrips die je in de potgrond van je kamerplant kunt steken. Deze plakstrips hebben een fel gele kleur, die aantrekkelijk is voor rouwvliegen. Omdat de plakstrips, zoals de naam al doet vermoeden, erg kleverig zijn, blijven de rouwvliegen aan de plakstrip plakken. Hierdoor voorkom je dat de rouwvliegen het hele huis doorvliegen op zoek naar een nieuwe plek om eitjes te leggen.