Alocasia (Olifantsoor) stekken

Net als vele andere kamerplanten komt de Alocasia uit de Araceae familie. Onder andere de Dieffenbachia, Spathiphyllum en Zamioculcas zijn familie van de Alocasia. Al zijn de plantensoorten qua uiterlijk heel verschillend.

Je kunt de Alcoasia alleen stekken zodra deze jonge scheuten heeft. Heeft jouw kamerplant dit niet? Dan moet je helaas nog wachten. Ook als de scheut kleiner is dan 20 cm kun je het beste nog even wachten.

Benodigdheden

  • Alocasia
  • Schaar of mes
  • Desinfectiemiddel of pure alcohol
  • Bloempot met verse potgrond
  • Optioneel: stekpoeder

Alocasia stekken in 4 stappen

Stap 1: Desinfecteren

Maak eerst het mes schoon dat je wellicht gaat gebruiken.

Houd het mes onder heet water en maak het goed schoon. Zo vermijd je dat je onnodig bacteriën overbrengt tijdens het stekken.

Heb je toevallig desinfectiemiddel of pure alcohol? Desinfecteer het gereedschap dan na het afspoelen. Weg met die bacteriën en schimmels!

Stap 2: Graaf de plant uit

Het is het beste om de moederplant uit haar pot te halen en de scheut uit te graven. Het is belangrijk dat de scheut minstens 20 cm groot is.

Verwijder zoveel mogelijk potgrond rondom de wortels. Zo kun je goed zien of en hoeveel wortels de scheut heeft ontwikkeld.

Stap 3: Snijd de stek los

Snijd de scheut voorzichtig van de moederplant.

Is de scheut losgekomen? Haal dan voorzichtig de wortels uitelkaar. Het is belangrijk dat een scheut zijn eigen wortels heeft.

Heeft de scheut nog geen eigen wortels? Dan is er weinig kans dat de scheut het overleeft.

Stap 4: Verzorgen van de stekken

Plaats de stek in een pot met verse potgrond. Giet een beetje water rond de stek, zodat de grond licht vochtig is.

Je kunt er ook voor kiezen om de Alocasia stekken in water te zetten. Hoewel niet elke Alocasia soort geschikt is voor vermeerdering in water, ook wel hydroponie.

Als je de moederplant ook gaat verpotten, raden we aan een pot te kiezen die 20% groter is dan de vorige.

Na ongeveer een maand zullen de wortels zich hersteld hebben en kan er nieuwe groei zichtbaar zijn. Dit hoeft echter niet het geval te zijn. Vooral als het winter is, kan het zijn dat het langer duurt voordat er groei optreedt. Wees voorzichtig met te veel water geven om wortelrot te voorkomen.

Shop onze Alocasia planten

Volg ons op Instagram