Ananasplant stekken

Officieel heet de plant Bromelia Ananas, maar Ananasplant is net zo makkelijk. Een Ananasplant stekken is niet gemakkelijk, maar een eigen Ananasplant kweken met een ananas uit de supermarkt dat kan dan weer wel.

Benodigdheden

  • Verse ananas
  • Mes
  • Tandenstokers of saté prikkers
  • Glas of vaasje met water
  • Optioneel: plastic zak

Hoe groeit een ananas?

De Ananasplant wordt in de natuur in een goed verzorgde bodem geplant. Om er ook daadwerkelijk ananassen te laten groeien heb je een tropisch klimaat nodig. Voor één lekker sappige ananas gaat er 14 tot 18 maanden aan werk vooraf. Voor een tweede vrucht volgen er daarna nog zo’n 13 maanden extra. Er gaat dus flink wat tijd overheen voordat jij een ananas kunt kopen in de supermarkt.

Ananasplant kweken in 4 stappen

Stap 1: Verwijder de kroon van de ananas

Het begint allemaal in de supermarkt, groentewinkel of markt op de hoek. Kies een mooie ananas uit.

Verwijder eerst de kroon van de ananas. Je kunt de kroon verwijderen door deze van de ananas af te draaien. Is dit te moeilijk? Je kunt de kroon er ook afsnijden met een mes.

Na het verwijderen van de kroon, kun je voorzichtig het vruchtvlees verwijderen. Als je het vruchtvlees laat zitten, kan de stek gaan rotten.

Stap 2: Snijd de onderste bladeren weg

Het is belangrijk om de onderste bladeren van de kroon te verwijderen. Laat je de onderste bladeren zitten? Dan kan het zijn dat deze bladeren het water raken, en op den duur zelfs gaan rotten. Dit kost het stekje extra veel moeite en energie.

Stap 3: Stek in het water

Prik dan vier tandenstokers in de kroon. Deze kun je het beste in een plusteken plaatsen. Zo kun je de stek in een glas hangen, met het onderste van de kroon in het water.

Stap 4: Verzorgen van de stekken

De ananasstek groeit het best met veel zonlicht.

Ververs wekelijks het water, en maak hierbij ook direct het glaswerk schoon.

Binnen enkele weken zullen de eerste wortels onder de stek vandaan komen. Zorg ervoor dat de wortels minstens 10 cm zijn voordat je de stek verpot naar een bloempot met aarde.

Ananasplant verzorgen

De ananasplant is gemakkelijk te onderhouden. Als je de plant op een zonnige plek zet tenminste! Ananasplanten houden niet van zonlicht direct op haar vruchten, maar dit kan per plant verschillen. Ergens op de vensterbank is prima! Zorg ervoor dat de plant niet verbrandt in de zomer.

Je verwacht het misschien niet, maar de ananasplant is niet echt een dorstig type. Een keer per week is genoeg! Geef de plant geen water via de zijkanten van de plant, maar bovenop de vrucht.

Shop onze Ananasplanten

Volg ons op Instagram