Anthurium (Flamingoplant) stekken

De Anthurium is een makkelijke kamerplant. Zo makkelijk zelfs dat je de meeste soorten gerust in water kunt laten groeien, in plaats van aarde. Ideaal! Qua uiterlijk hebben bloeiende Anthuriums wel wat weg van Lepelplanten.

Het handige aan de Anthurium is, dat je de plant kunt stekken door te scheuren. Hiervoor heb je in principe geen benodigdheden nodig. Lees hieronder hoe je een Anthurium kunt stekken.

Benodigdheden

  • Anthurium
  • Schaar of mes
  • Desinfectiemiddel of pure alcohol
  • Oude handdoek
  • Bloempot met verse potgrond of glas met water

Anthurium stekken in 4 stappen

Stap 1: Desinfecteren

Maak eerst het mes schoon dat je wellicht gaat gebruiken.

Houd het mes onder heet water en maak het goed schoon. Zo vermijd je dat je onnodig bacteriën overbrengt tijdens het stekken.

Heb je toevallig desinfectiemiddel of pure alcohol? Desinfecteer het gereedschap dan na het afspoelen. Weg met die bacteriën en schimmels!

Stap 2: Graaf de plant uit

Leg een oude handdoek neer.

Haal de Anthurium uit de pot. Schud de plant boven de pot, om zo de oude aarde los te maken. Verwijder zoveel mogelijk oude potgrond tussen de wortels.

Stap 3: Voorbereiding

Bedenk eerst hoeveel stekken je zou willen hebben.

Scheur dan voorzichtig de plant in de gewenste hoeveelheid uit elkaar. Het is belangrijk dat de stekken hun eigen wortels hebben.

Is scheuren niet gemakkelijk? Neem dan het mes en snijd de wortelkluit, en daarmee de stekken, uit elkaar.

Stap 4: Verzorgen van de stekken

Als je de gewenste hoeveelheid stekken hebt, kun je ze verpotten in een eigen pot of in een glas met water.

Stekken in potgrond: Zorg ervoor dat je verse potgrond gebruikt tijdens het verpotten. Verse potgrond bevat voedingsstoffen die stekken nodig hebben om te herstellen. 

Stekken in water: Spoel de wortels van de stekken goed af. Plaats de stekken daarna in een glaswerk met water. Ververs het water één keer per week, en maak hierbij ook direct het glaswerk schoon. Zo voorkom je algvorming. Als je ervoor kiest om de Anthurium stekken volledig in water te laten groeien noemen we dit ook wel hydropnie.

Plaats de stekken op een plek met indirect zonlicht, en houd de grond licht vochtig.

Shop onze Anthuriums

Volg ons op Instagram