Aspidistra (Kwartjesplant) stekken

De Aspidistra is geen veeleisende kamerplant. Aspidistra's kunnen zelfs goed tegen kou. Net als de verzorging is het stekken van de Aspidistra niet lastig, maar wel tijdrovend.

Aspidistra planten kunnen worden vermeerderd door scheuren. In dit geval scheur je de wortelkluit. Zorg ervoor dat de stekken worden geplaatst in een warme en vochtige omgeving, dit geeft de grootste kans op succes.

Benodigdheden

  • Aspidistra
  • Schaar of mes
  • Desinfectiemiddel of pure alcohol
  • Oude handdoek
  • Bloempot met verse potgrond

Aspidistra stekken in 4 stappen

Stap 1: Desinfecteren

Maak eerst het mes schoon dat je wellicht gaat gebruiken.

Houd het mes onder heet water en maak het goed schoon. Zo vermijd je dat je onnodig bacteriën overbrengt tijdens het stekken.

Heb je toevallig desinfectiemiddel of pure alcohol? Desinfecteer het gereedschap dan na het afspoelen. Weg met die bacteriën en schimmels!

Stap 2: Graaf de plant uit

Leg een oude handdoek neer.

Haal de Aspidistra uit de pot. Schud de plant boven de pot, om zo de oude aarde los te maken. Verwijder zoveel mogelijk oude potgrond tussen de wortels.

Stap 3: Haal de stekken los

Bedenk eerst hoeveel stekken je zou willen hebben.

Scheur dan voorzichtig de plant in de gewenste hoeveelheid uit elkaar. Het is belangrijk dat de stekken hun eigen wortels hebben.

Is scheuren niet gemakkelijk? Neem dan het mes en snijd de wortelkluit, en daarmee de stekken, uit elkaar.

Stap 4: Verzorgen van de stekken

Als je de gewenste hoeveelheid stekken hebt, kun je ze verpotten in een eigen pot. Zorg ervoor dat je verse potgrond gebruikt. Verse potgrond bevat voedingsstoffen die de stekken nodig hebben om te herstellen.

Plaats de stekken op een plek met indirect zonlicht, en houd de grond licht vochtig. Het is ook mogelijk om een transparante plastic zak over de stek en pot vast te maken. Met de plastic zak verhoog je de luchtvochtigheid rondom de stek, wat kan zorgen voor een snellere wortelgroei.

Shop onze Kamerplanten

Volg ons op Instagram