Avocadoplant kweken uit pit

De massale vraag naar avocado’s zorgt in de natuur voor flink wat problemen. Om je steentje kunnen bijdragen kun je het beste zelf aan de slag gaan met een avocadoplant.

Een avocadoplant stek je eigenlijk niet, maar die kweek je. En wij leggen uit hoe!

Benodigdheden

  • Avocado
  • Schoon mesje
  • Glas of vaasje
  • Ontsmettingsmiddel
  • Keukenpapier
  • Boterhamzakje
  • Saté prikkers
  • Water

Succesvol een avocadoplant kweken

Er zijn verschillende manieren om een avocadoplant te laten groeien. Zo zou dit kunnen in water, maar ook in een afgesloten zakje. Dit laatste heeft onze voorkeur! Niet alleen gemakkelijker, maar heeft ook een grotere slagingspercentage. Dit zal heus niet altijd lukken, want de natuur doet ook maar wat ze wil.

Een avocado pit in water heeft bij ons namelijk nog nooit tot een succesvol plantje gezorgd. Toch leggen we je graag beide manieren uit. Wie weet heb jij meer geluk! Het is in ieder geval het proberen waard.

Voorbereiding is alles! De methode die je kiest heeft namelijk invloed op de benodigdheden.

Avocadoplant kweken in 4 stappen

Stap 1: Was de avocadopit af

Was de avocadopit goed af zodat er geen resten van avocado op de pit blijven zitten. De bruine schil rondom de pit laat je nog zitten.

Vul daarna een glas met water en laat hierin de schone pit zakken.

Stap 2: Haal de bruine laag van de pit

Na de 24 uur haal je de pit uit het water. Verwijder dan voorzichtig de bruine schil van de pit.

Leg de pit op drie stukjes keukenpapier en spray deze met een waterspuit vochtig. Vouw het keukenpapier met hierin de pit dan dicht en plaats deze in een afsluitbaar boterhamzakje.

Stap 3: De pit laten ontkiemen

Het afgelosten botherhamzakje leg je op een plek met kamertemperatuur. Het maakt hierbij niet uit of het zakje op een lichte plaats ligt. Na ongeveer 3 weken zul je zien dat de pit is opengebarsten en er wortels zijn ontstaan. Je kunt tussendoor nog controleren of het keukenpapier nog vochtig is. Zonder vocht zal de pit niet goed ontkiemen. Spray in dat geval dan opnieuw met een plantenspuit het keukenpapier vochtig.

Stap 4: Verzorgen van de stekken

Als je ziet dat de avocadopit ontkiemd is kun je de pit uit het boterhamzakje halen.

Pak dan een viertal saté prikkers erbij. Deze prikkers steek je ongeveer in het midden van de pit. Zitten de prikkers goed vast? Dan kun je een schaaltje of glas vullen met water en de pit hierin laten ‘hangen’. Let erop dat de onderkant van de pit in het water hangt, tot ongeveer het middel van de pit. Je kunt altijd nog water toevoegen of weggieten.

En dan is het wachten maar! Wachten totdat de pit langzaam openbarst en wortels en een stengel laat groeien.

Shop onze Kamerplanten

Je eigen kamerplant kweken

Zodra je avocadoplant stevige wortels heeft ontwikkeld, en je zijn stengel ziet groeien komt er ook snel blad aan. Zo krijg je plant meer vorm en begint steeds meer op een kamerplant te lijken. Zodra dit het geval is kun je plant verpotten naar aarde. Zet de avocadoplant in een mooie bloempot en over een paar jaar heb je je eigen avocado’s! Geduld is een schone zaak.

Volg ons op Instagram