Bananenplant (Musa) stekken

Bij een echte Urban jungle kan er één plant niet ontbreken: de Bananenplant. Oftewel, Musa (Dwarf) Cavendish. De kamerplant wordt in de natuur enkele meters hoog. In een huiselijke situatie kan de Bananenplant erg groot worden, maar groter dan het plafond zal de plant niet gauw komen.

Als je de Bananenplant goed verzorgd maakt hij scheuten. En dat is een bijzonder proces. Allereerst is het goed om te weten dat je niet iedere Musa eenvoudig kunt stekken. Integendeel! Als jouw moederplant besluit geen scheuten te maken, zal je deze dan ook niet snel krijgen. Stekken is dan een lastig geval!

Is jouw Bananenplant gezegend met scheuten?

Voordat je gaat stekken, wees er dan zeker van dat de scheut groot genoeg is. Als de scheut te klein is zal deze geen wortels hebben en zonder de moederplant niet overleven. Wil je de Bananenplant stekken? Zorg er dan voor dat de scheut minstens 5 bladeren heeft en dat de stek rond de 40 cm groot is.

Benodigdheden

  • Bananenplant
  • Mes
  • Desinfectiemiddel of pure alcohol
  • Bloempot met verse potgrond
  • Optioneel: stekpoeder

Bananenplant stekken in 4 stappen

Stap 1: Desinfecteren

Maak eerst het mes schoon dat je wellicht gaat gebruiken.

Houd het mes onder heet water en maak het goed schoon. Zo vermijd je dat je onnodig bacteriën overbrengt tijdens het stekken.

Heb je toevallig desinfectiemiddel of pure alcohol? Desinfecteer het gereedschap dan na het afspoelen. Weg met die bacteriën en schimmels!

Stap 2: Graaf de plant uit

Na het schoonmaken van het mes kun je de plant het beste uit zijn pot halen. Scheuten van de Bananenplant groeien namelijk aan de moederplant vast. Tijdens het stekken is het dus erg belangrijk om voorzichtig met de plant om te gaan!

Heb je de plant uit zijn pot gehaald? Graaf de stam met daaraan de scheut(en) voorzichtig uit.

Nadat je de moederplant met de scheut hebt uitgegraven, kijk dan goed. Probeer te zien of de scheut al eigen wortels heeft. Zonder wortels is vermeerderen erg moeilijk!

Stap 3: Snijd de stek los

Snijd de babyplant van de moederplant af. Zorg ervoor dat je zo dicht mogelijk bij de stam van moederplant en de scheut snijdt.

Heb je de babyplant afgesneden? Trek dan niet aan de stek(ken)! De wortels kunnen nog met die van de moederplant verstrengeld zijn.

Stap 4: Stekpoeder toevoegen

Je hebt de stek voorzichtig van de moederplant gehaald. Goed gedaan!

Heb je stekpoeder in huis? Dan kan je dat op de 'open wond' van de stek aanbrengen. Laat het poeder eerst drogen en plaats de stek dan in zijn bloempot. Gebruik nieuwe potgrond, zodat de stek extra voedingsstoffen krijgt.

Shop onze Bananenplanten

Verzorgen van de stek

Plaats je stek op een lichte standplaats. Bijvoorbeeld een vensterbank. Het beste zou zijn als het een raam op het zuiden is. Heb je alleen een vensterbank met een raam op het noorden? Zoek dan naar het zonnigste plekje in huis. Vooral de middagzon is belangrijk voor de Bananenplant. Het is namelijk een echte zonaanbidder.

Goed om te weten: zodra je de Bananenplant hebt geplant, kunnen de stekjes wat slap worden. Dat is een normale toestand. De stek moet hard werken om voor zichzelf te zorgen.

Zorg ervoor dat de eerste periode de grond van de stek goed vochtig is. Door de vochtige omgeving kan de stek sneller wortelgroei ontwikkelen.

Volg ons op Instagram