Bananenplant (Musa) stekken

Bij een Urban jungle kan er één plant niet ontbreken: de Bananenplant (Musa Dwarf Cavendish). Als je de Bananenplant goed verzorgd maakt hij scheuten. Deze scheuten kun je gebruiken om de Bananenplant te vermeerderen.

Het goed om te weten dat je niet iedere Musa eenvoudig kunt stekken. Integendeel! Als de moederplant besluit geen scheuten te maken, dan is stekken lastig en vaak onsuccesvol.

Is jouw Bananenplant gezegend met scheuten?

Voordat je gaat stekken, wees er dan zeker van dat de scheut groot genoeg is. Als de scheut te klein is zal deze geen eigen wortels hebben en kan de scheut zonder de moederplant niet overleven. Wil je een Bananenplant stekken? Zorg er dan voor dat de scheut minstens 5 bladeren heeft en dat de stek rond de 40 cm groot is. Liever een te grote scheut dan te klein!

Benodigdheden

  • Bananenplant
  • Mes
  • Desinfectiemiddel of pure alcohol
  • Bloempot met verse potgrond
  • Optioneel: stekpoeder

Bananenplant stekken in 4 stappen

Stap 1: Desinfecteren

Maak eerst het mes schoon dat je wellicht gaat gebruiken.

Houd het mes onder heet water en maak het goed schoon. Zo vermijd je dat je onnodig bacteriën overbrengt tijdens het stekken.

Heb je toevallig desinfectiemiddel of pure alcohol? Desinfecteer het gereedschap dan na het afspoelen. Weg met die bacteriën en schimmels!

Stap 2: Graaf de plant uit

Na het schoonmaken van het mes kun je de plant het beste uit zijn pot halen. Scheuten van de Bananenplant groeien namelijk aan de moederplant vast. Tijdens het stekken is het dus erg belangrijk om voorzichtig met de plant om te gaan!

Heb je de plant uit zijn pot gehaald? Graaf de stam met daaraan de scheut(en) voorzichtig uit.

Nadat je de moederplant met de scheut hebt uitgegraven, kijk dan eerst goed naar de plant. Probeer te zien of de scheut al eigen wortels heeft. Zonder wortels is vermeerderen erg moeilijk.

Stap 3: Snijd de stek los

Snijd de scheut van de moederplant af. Zorg ervoor dat je zo dicht mogelijk bij de stam van moederplant en de scheut snijdt.

Heb je de scheut losgesneden? Trek dan niet aan de stek(ken)! De wortels kunnen nog met die van de moederplant verstrengeld zijn.

Stap 4: Stekpoeder toevoegen

Je hebt de stek voorzichtig van de moederplant gehaald. Goed gedaan! Het loskrijgen van een scheut is het moeilijkste werk.

Heb je stekpoeder in huis? Dan kan je dat op de 'open wond' van de stek aanbrengen. Laat het poeder eerst drogen.

Plaats de stek daarna in zijn eigen bloempot. Gebruik hiervoor nieuwe potgrond, zodat de stek extra voedingsstoffen uit de verse potgrond kan halen.

Shop onze Bananenplanten

Verzorgen van de stek

Plaats je stek op een lichte standplaats. Bijvoorbeeld op een vensterbank. Het beste zou zijn als het een raam op het zuiden is. Heb je alleen een vensterbank met een raam op het noorden? Zoek dan naar het zonnigste plekje in huis. Vooral de middagzon is belangrijk voor de Bananenplant. Het is namelijk een echte zonaanbidder.

Goed om te weten: zodra je de Bananenplant hebt geplant, kunnen de stekjes wat slap worden. Dat is een normale reactie. De stek moet hard werken om voor zichzelf te zorgen!

Zorg ervoor dat de eerste periode de grond van de stek goed vochtig is. Door de vochtige omgeving kan de stek sneller wortelgroei ontwikkelen.

Volg ons op Instagram