Begonia stekken

Dat de Begonia een vrolijke plant is, dat is zeker. Wij begrijpen dan ook maar al te goed dat je deze plant graag zou willen vermeerden. Het stekken van de Begonia is gelukkig gemakkelijk.

Benodigdheden

  • Begonia
  • Schaar of mes
  • Desinfectiemiddel of pure alcohol
  • Glas, vaas of beker met water
  • Optioneel: stekpoeder

Begonia stekken in 4 stappen

Stap 1: Desinfecteren

Maak eerst de schaar schoon dat je wellicht gaat gebruiken.

Houd de schaar onder heet water en maak het goed schoon. Zo vermijd je dat je onnodig bacteriën overbrengt tijdens het stekken.

Heb je toevallig desinfectiemiddel of pure alcohol? Desinfecteer het gereedschap dan na het afspoelen. Weg met die bacteriën en schimmels!

Stap 2: Knip de stek los

Bij het vermeerderen van de Begonia Maculata heb je een deel van de hoofdtak nodig om te kunnen stekken. Het vermeerderen van de Begonia Maculata is dus alleen mogelijk als de plant al wat groter is.

Knip een stek net boven een andere bladeren af, zodat je een stengel overhoudt van enkele centimeters. De moederplant zal er nu wat minder vol uitzien, maar dat is tijdelijk. Op de plek waar je het stekje hebt afgeknipt, zal snel weer een nieuwe stengel met bladeren groeien.

Stap 3: Breng stekpoeder aan

Heb je toevallig stekpoeder? Je kan dit poeder aanbrengen op de 'open wond'. Dit is de plek waar je de stek van de moederplant hebt gehaald. Zorg ervoor dat het poeder goed opdroogt!

Heb je geen stekpoeder? Geen probleem! Stekpoeder kan wel de groei van wortels stimuleren. Hierdoor zal de stek in evenveel tijd meer wortels ontwikkelen. Het is dus geen vereiste, maar wel iets om rekening mee te houden.

Stap 4: Stekken in water

Doe water in een glas of vaas en zet daar de stek in. Je mag de stek goed omringen met het water. Zorg ervoor dat het stekje goed ondersteund wordt door de rand van het glas.

Als bladeren in contact komen met water, zal alle energie van de stek naar de rottende bladeren gaan. Zorg er dus voor dat bladeren die het water raken verwijderd worden.

Shop onze Begonia planten

Verzorgen van Begonia stekken

Zet de stek op een lichte plaats. Vermijd hierbij direct zonlicht! Een stek is net wat kwetsbaarder dan een moederplant.

Wanneer verschijnen de eerste wortels?

Na een maand kan je de eerste wortels zien bij de stek. Hoeveel wortels en hoe groot deze zijn kan nogal verschillen.

Zijn de wortels langer dan 5 cm? Dan kan je de stek verpotten naar een bloempot met potgrond.

Volg ons op Instagram