Bromelia stekken

Het moeilijke aan het vermeerderen van een Bromelia? Je kunt een Bromelia alleen vermeerderen als hij scheuten heeft. Is dit niet het geval? Dan is er goed nieuws! Een Bromelia maakt (in de meeste gevallen) pas scheuten als hij gaat sterven. Je Bromelia gaat dus nog wel even mee.

Voordat je een Bromelia gaat stekken

Groeien er scheuten naast de moederplant? Geef de kelk één keer per week water. Houd dit de komende 2 tot 3 weken vol.

Dankzij het water laat de stek sneller zijn eigen wortels groeien. Hierdoor wordt de stek groter, sterker en is de gemakkelijker te stekken.

Benodigdheden

  • Bromelia
  • Mes
  • Desinfectiemiddel of pure alcohol
  • Bloempot met verse potgrond
  • Optioneel: stekpoeder

Bromelia stekken in 4 stappen

Stap 1: Desinfecteren

Maak eerst het mes schoon dat je wellicht gaat gebruiken.

Houd het mes onder heet water en maak het goed schoon. Zo vermijd je dat je onnodig bacteriën overbrengt tijdens het stekken.

Heb je toevallig desinfectiemiddel of pure alcohol? Desinfecteer het gereedschap dan na het afspoelen. Weg met die bacteriën en schimmels!

Stap 2: Graaf de plant uit

Graaf eerst de Bromelia uit. Zowel de moederplant als de scheut. Het beste is om de plant uit de pot te halen en de potgrond te verwijderen. Door de plant en de scheut uit te graven verminder je schade aan de wortels, de scheut en de moederplant.

Als het niet gemakkelijk is om de scheut te verwijderen, kan je het mes gebruiken. Met het mes kan je de scheut van de moederplant afsnijden. Wat je ook doet, doe het voorzichtig! Er kunnen wortels zijn die de scheut aan de moederplant verbinden.

Het is belangrijk om de wortels van de scheut los te halen van de moederplant. Het beste is om hiervoor lauw stromend water te gebruiken. Dit maakt de potgrond los en hierdoor kun je de wortels gemakkelijk uit elkaar halen.

Stap 3: Stekpoeder toevoegen

Heb je toevallig stekpoeder? Dan kun je stekpoeder aanbrengen op de 'open wond' van de stek. Laat het poeder goed drogen!

Heb je geen stekpoeder? Geen probleem. Ook zonder kan de stek prima groeien. Hoewel het gebruik van stekpoeder de wortelgroei kan stimuleren. Het is dus een interessante optie om te overwegen.

Stap 4: Verzorgen van de stekken

Zet de stek in een pot met verse potgrond. Geef gelijk water nadat de stek in de pot is gezet. Het water laat de wortels sneller groeien, waardoor het herstel sneller gaat.

Houd de potgrond licht vochtig, zodat nieuwe wortels kunnen groeien. Maar pas op dat de plant geen lastkrijgt van wortelrot. Wortelrot komt voor bij planten en stekken die meer water krijgen dan ze nodig hebben.

Zet de stek op een plek met veel middelmatig licht. Als je de stek op een plaats zet met direct zonlicht kunnen de bladeren verbranden. Dit komt omdat een stek zeer gevoelig is.

Goed om te weten: na het stekken kan de stek slap gaan hangen. Dit is geen probleem! Een stek moet nu voor zichzelf zorgen en dat is een groot verschil. De stek heeft gewoon wat tijd nodig om aan de nieuwe situatie te wennen.

Shop onze Bromelia's

De Bromelia stek laten bloeien

Wil je de stekken van een Bromelia laten bloeien? Daar is een (bijna altijd) succesvol proces voor. Volg het onderstaande stappenplan en voor je het weet is de bloei begonnen.

  1. Plaats één jaar na het stekken een appel op de kelk. Gebruik hiervoor een rijpe appel, en zorg dat deze nog helemaal in tact is. Geen vreemde deuken of sneeën dus! Als de appel een open plekje heeft kan dit namelijk gaan schimmelen.
  2. Sluit het stekje inclusief de appel af met en plastic zak.
  3. Laat de plastic zak drie weken zitten.
  4. Verwijder de plastic zak én de appel.
  5. Binnen 8 tot 16 weken staat het stekje in bloei!

Volg ons op Instagram