Epipremnum & Scindapsus stekken

Epipremnum en Scindapsus planten maken luchtwortels aan de overzijde van elk blad. Je kunt luchtwortels gemakkelijk herkennen. Vaak begint een luchtwortel als een klein bruin knobbeltje en groeit uit tot een echte stengel. Deze luchtwortels maken het stekken van de plant erg makkelijk.

Benodigdheden

  • Epipremnum en Scindapsus
  • Schaar of mes
  • Desinfectiemiddel of pure alcohol
  • Glas, vaas of mok met water
  • Optioneel: stekpoeder

Epipremnum en Scindapsus stekken in 4 stappen

Stap 1: Desinfecteren

Maak eerst het mes schoon dat je wellicht gaat gebruiken.

Houd het mes onder heet water en maak het goed schoon. Zo vermijd je dat je onnodig bacteriën overbrengt tijdens het stekken.

Heb je toevallig desinfectiemiddel of pure alcohol? Desinfecteer het gereedschap dan na het afspoelen. Weg met die bacteriën en schimmels!

Stap 2: Knip de stek los

Kies een mooie stengel. Heeft deze toevallig een luchtwortel? Dat is ideaal! Je kunt de stengel 5 cm onder de luchtwortel van de plant afsnijden.

Heeft de plant geen luchtwortel op de plek waar je de plant van elkaar wilt scheiden? Snijd de stengel dan een beetje schuin af. De kans dat er wortels aan groeien is groter als je deze schuin afknipt. Stekken zonder luchtwortel is dus mogelijk, maar helaas niet altijd succesvol.

Stap 3: Plaats de stek

Vul een vaas of glas met water. Zet de stek(ken) in de vaas. Zorg ervoor dat bladeren van de stek het water raken. Mocht dit het geval zijn, dan kunnen de bladeren gaan rotten.

Als bladeren in contact komen met water, zal alle energie van de stek naar de rottende bladeren gaan. Zorg er dus voor dat bladeren die het water raken verwijderd worden.

Stap 4: Verzorgen van de stekken

Zodra de wortels minstens 10 cm zijn kun je de stek van de plant verplaatsen naar een bloempot met verse potgrond.

Geef in de eerste periode regelmatig water, maar niet iedere week. De overgang van water naar aarde kan namelijk nogal een shock zijn voor de stekjes.

Tip: voor een vollere Epipremnum en Scindapsus kun je het beste meerdere stengels stekken. Uit een stek groeit namelijk slechts één nieuwe stengel. Met meerdere stekjes krijg je ook meerdere nieuwe stengels, wat zorgt voor een vollere plant.

Shop onze Epipremnum en Scindapsus planten

Volg ons op Instagram