Erwtenplant (Senecio Rowleyanus) stekken

De hangplant, het Erwtenplantje, is niet de makkelijkste in verzorging. Het is vrij eenvoudig om de plant te verzuipen. Doe je dit niet? Dan heb je nog lang plezier van de plant. Officieel luistert hij naar de naam Senecio rowleyanus, maar dat mag je al gauw vergeten. Net als andere hangplanten zoals de Ceropegia Woodii en de Moederplant is het Erwtenplantje een echte eye-catcher.

Het stekken van het Erwtenplantje is zó eenvoudig dat eigenlijk iedereen het kan. Je hebt wat geduld nodig, maar de eerste wortels verschijnen al snel. Het enige wat je nodig hebt is een schaar, en iets om de stek in te doen natuurlijk.

Benodigdheden

  • Erwtenplantje (Senecio rowleyanus)
  • Schaar
  • Desinfectiemiddel of pure alcohol
  • Glas of vaas met water of Bloempot met verse potgrond

Erwtenplant stekken in 4 stappen

dStap 1: Desinfecteren

Maak eerst de schaar schoon dat je wellicht gaat gebruiken.

Houd de schaar onder heet water en maak het goed schoon. Zo vermijd je dat je onnodig bacteriën overbrengt tijdens het stekken.

Heb je toevallig desinfectiemiddel of pure alcohol? Desinfecteer het gereedschap dan na het afspoelen. Weg met die bacteriën en schimmels!

Stap 2: Kies de stekmethode

De erwtenplant kan op twee manieren worden vermeerderd. Vermeerdering in water en direct in de grond. Voordat je gaat stekken, is het handig om een keuze voor de stekmethode te maken.

Stap 3: Snijd de stek los

Als de schaar schoon is, is het tijd om hem te gebruiken. Neem de stengel(s) die je wilt knippen. Zorg ervoor dat de stengel minstens 10 cm is.

Je kunt er ook voor kiezen om meerdere stelen tegelijkertijd te stekken.

Belangrijk: knip stengels die lang genoeg zijn. Het kan zijn dat de onderste erwten nog verwijderd moeten worden. Laat minstens 2 erwten aan de bovenkant van de stengel zitten.

Stap 4: Verzorgen van de stekken

Stekken in water: hang de stekken in de een glas met water. Als de onderste erwten het water raken, kun je ze het beste afknippen. Als je de onderste erwten niet afsnijdt, is het mogelijk dat ze gaan rotten.

Op plaatsen waar je de erwten er vanaf haalt, kunnen nieuwe wortels ontwikkelen. Wanneer je in water stekt, zullen de wortels eerder groeien dan bij de andere methode.

Na ongeveer een maand zullen er voldoende wortels aan de stekken zitten. Zodra de wortels lang genoeg zijn, kun je de stekken uit het water in de grond plaatsen.

Stekken in de grond: snijd eerst de onderste erwten van de stengel af. Steek de stengel vervolgens in de grond. In plaats van het in de grond te steken kun je de stekken ook op de grond leggen. Geef de grond water nadat de erwten op de juiste plaats zijn neergelegd. Zorg ervoor dat de grond tussen de gietbeurten uitdroogt.

Shop onze hangplanten

Volg ons op Instagram