Geldboom (Pachira aquatica) stekken

De Geldboom, oftewel Pachira, is een populaire plant om cadeau te doen. En dat de plant naast leuk ook nog eens makkelijk is, is een extra voordeel. De Pachira lijkt qua stam veel op de Schefflera, maar het zijn wel degelijk andere plantsoorten.

De Pachira heeft slechts eens in de drie weken water nodig. Dat is ongeveer dezelfde tijd dat een Pachira stek nodig heeft om te wortelen.

Benodigdheden

  • Pachira (Geldboom)
  • Mes
  • Desinfectiemiddel of pure alcohol
  • Bloempot met verse potgrond
  • Plastic (boterham)zak
  • Optioneel: stekpoeder

Pachira (Geldboom) stekken in 4 stappen

Stap 1: Desinfecteren

Maak eerst het mes schoon dat je wellicht gaat gebruiken.

Houd het mes onder heet water en maak het goed schoon. Zo vermijd je dat je onnodig bacteriën overbrengt tijdens het stekken.

Heb je toevallig desinfectiemiddel of pure alcohol? Desinfecteer het gereedschap dan na het afspoelen. Weg met die bacteriën en schimmels!

Stap 2: Snijd de stek los

Je kunt de Pachira op twee manieren vermeerderen: een topstek of een stengelstek.

Als je de top of een stengel afsnijdt, zorg er dan voor dat de stek minstens 20 cm is.

Stap 3: Stekpoeder aanbrengen

Heb je toevallig stekpoeder in huis? Dan kun je het stekpoeder aanbrengen op de 'open wond' van de stek en moederplant. Laat het poeder goed drogen!

Heb je geen stekpoeder? Geen probleem. Ook zonder kun je prima vermeerderen. Hoewel het gebruik van stekpoeder de wortelgroei wel kan stimuleren. Het is dus zeker een interessante optie om te overwegen.

Stap 4: Verzorgen van de stekken

Zet de stek(ken) in een pot met verse potgrond. Plaats een plastic (boterham)zak rond de stek om de vochtigheid te verhogen. Het beste is om de stek op een lichte en warme plaats te zetten, maar vermijd direct zonlicht.

Na ongeveer drie weken tot een paar maanden zijn de stekken goed genoeg geworteld. Deze periode is afhankelijk van de leefomstandigheden. In de winter heeft een stek langer de tijd nodig om te wortelen, dan wanneer het zomer is.

Wanneer de stek geworteld is kan de plastic zak verwijderd worden.

Shop onze Pachira's

Volg ons op Instagram