Lipstickplant (Aeschynanthus) stekken

De Lipstickplant, oftewel Aeschynanthus, is zeer eenvoudig te verzorgen. Houd de aarde altijd licht vochtig en je hebt er geen omkijken naar. Wil je dat de plant er wat voller uitziet? Dan kun je de Lipstickplant stekken.

Het stekken van de Lipstickplant is erg eenvoudig. Al heb je jammer genoeg wel wat geduld nodig.

Benodigdheden

  • Lipstickplant (Aeschynanthus)
  • Schaar of mes
  • Desinfectiemiddel of pure alcohol
  • Bloempot met verse potgrond
  • Optioneel: stekpoeder

Lipstickplant stekken in 4 stappen

Stap 1: Desinfecteren

Houd de schaar onder heet water en maak deze goed schoon. Zo vermijd je dat je onnodig bacteriën overbrengt tijdens het stekken.

Heb je toevallig desinfectiemiddel of pure alcohol? Desinfecteer het gereedschap dan na het afspoelen. Weg met die bacteriën en schimmels!

Stap 2: Knip de stek los

Het is het beste om een jonge stengel te kiezen met minstens 5 bladeren. Ook raden we aan om meer dan één stek los te knippen. Het vermeerderen van de Lipstickplant lukt helaas niet altijd.

Als je klaar bent met het loshalen van stengels is het belangrijk om de onderste bladeren van de stekken te verwijderen.

Stap 3: Stekpoeder toevoegen

Heb je toevallig stekpoeder? Dan kun je stekpoeder aanbrengen op de 'open wond' van de scheut. Laat het poeder goed drogen!

Heb je geen stekpoeder? Geen probleem. Ook zonder kun je prima stekken. Hoewel het gebruik van stekpoeder de wortelgroei kan stimuleren. Het is dus een interessante optie om te overwegen.

Stap 4: Verzorgen van de stekken

Plaats dan de stekken in de verse potgrond. Maak de aarde licht vochtig en zet de stekken op een plek met voldoende indirect zonlicht.

Er gaat veel tijd overheen voordat er wortels ontwikkeld zijn. Het kan zo twee maanden duren voordat de stek eigen wortels heeft.

Ondanks het feit dat de wortelgroei van de stekken zeer traag verloopt, heeft het stekken van een Lipstickplant verschillende voordelen. Door het stekken verjong de moederplant. Ook kan er nieuwe groei ontstaan op plaatsen waar de plant niet meer bloeit. Door middel van het stekken geef je de moederplant als het ware een 'reset'.

Shop onze Lipstickplanten

Volg ons op Instagram