Lipstickplant (Aeschynanthus) stekken

De Lipstickplant, oftewel Aeschynanthus, is zeer eenvoudig te verzorgen. Houd de aarde altijd licht vochtig en je hebt er geen omkijken naar. Wil je dat de plant er wat voller uitziet? Dan kun je de Lipstickplant stekken.

Het stekken van de Lipstickplant is erg eenvoudig. Al heb je jammer genoeg wel wat geduld nodig. Voordat er wortels ontstaan kun je zo een paar maanden verder zijn! Maar, dan heb je ook wat.

Benodigdheden

  • Lipstickplant (Aeschynanthus)
  • Schaar of mes
  • Desinfectiemiddel of pure alcohol
  • Bloempot met verse potgrond
  • Optioneel: stekpoeder

Lipstickplant stekken in 4 stappen

Stap 1: Desinfecteren

Maak eerst de schaar schoon dat je wellicht gaat gebruiken.

Houd de schaar onder heet water en maak het goed schoon. Zo vermijd je dat je onnodig bacteriën overbrengt tijdens het stekken.

Heb je toevallig desinfectiemiddel of pure alcohol? Desinfecteer het gereedschap dan na het afspoelen. Weg met die bacteriën en schimmels!

Stap 2: Knip de stek los

Het is het beste om een jonge stengel te kiezen met minstens 5 bladeren. Ook raden we aan om meer dan één stek los te snijden. Het vermeerderen van de Lipstickplant lukt helaas niet altijd.

Als je klaar bent met stekken is het belangrijk om de onderste bladeren te verwijderen.

Stap 3: Stekpoeder toevoegen

Heb je toevallig stekpoeder? Dan kun je stekpoeder aanbrengen op de 'open wond' van de scheut. Laat het poeder goed drogen!

Heb je geen stekpoeder? Geen probleem. Ook zonder kun je prima stekken. Hoewel het gebruik van stekpoeder de wortelgroei kan stimuleren. Het is dus een interessante optie om te overwegen.

Stap 4: Verzorgen van de stekken

Plaats eerst de stekken in de verse potgrond.

Er gaat veel tijd overheen voordat er wortels ontwikkeld zijn. Het kan zo twee maanden duren voordat de stek eigen wortels heeft.

Ondanks het feit dat de wortelgroei van de stekken zeer traag verloopt, heeft het stekken verschillende voordelen. Dankzij het stekken zorg je ervoor dat de moederplant zich verjongt. Ook zal de stek nieuwe groei bevorderen op plaatsen waar de plant niet meer bloeit. Door middel van het stekken geef je de moederplant als het ware een 'reset'.

Volg ons op Instagram