Pannenkoekenplant (Pilea Peperomioides) stekken

De Pannenkoekenplant, misschien wel de grootste babymaker die er is. Deze kamerplant is niet alleen makkelijk te onderhouden. Hij zorgt daarnaast ook eenvoudig voor meer exemplaren.

Groeit jouw Pilea, zoals de plant officieel heet, al uit zijn pot? Dan is het tijd zijn om eens in de weer te gaan met een schaar!

Benodigdheden

  • Pannenkoekenplant (Pilea Peperomioides)
  • Schaar of mes
  • Desinfectiemiddel of pure alcohol
  • Glas of vaas met water
  • Optioneel: stekpoeder

Pannenkoekenplant stekken in 4 stappen

Stap 1: Desinfecteren

Maak eerst het mes schoon dat je wellicht gaat gebruiken.

Houd het mes onder heet water en maak het goed schoon. Zo vermijd je dat je onnodig bacteriën overbrengt tijdens het stekken.

Heb je toevallig desinfectiemiddel of pure alcohol? Desinfecteer het gereedschap dan na het afspoelen. Weg met die bacteriën en schimmels!

Stap 2: Graaf de plant uit

Graaf eerst de Pannenkoekenplant uit. Zowel de moederplant als de stek. Het beste is om de plant uit de pot te halen en de potgrond te verwijderen. Door de plant en de stek uit te graven verminder je schade aan de wortels, de stek zelf en de moederplant.

Haal dan voorzichtig de scheut(en) van de moederplant. Doe dit zo dicht mogelijk bij de moederplant. Mocht dit niet makkelijk gaan, dan kun je de scheut ook met de schaar van de moederplant afknippen.

Stap 3: Stekpoeder toevoegen

Heb je toevallig stekpoeder? Dan kun je stekpoeder aanbrengen op de 'open wond' van de scheut. Laat het poeder goed drogen!

Heb je geen stekpoeder? Geen probleem. Ook zonder kun je prima stekken. Hoewel het gebruik van stekpoeder de wortelgroei kan stimuleren. Het is dus een interessante optie om te overwegen.

Stap 4: Verzorgen van de stekken

Plaats de stek(ken) in een vaas met water. Als de onderste bladeren het water raken, kun je deze het beste afknippen. Als je de onderste bladeren niet afknipt, is het mogelijk dat ze gaan rotten.

Ververs het water van de vaas eens per week. Met twee weken kun je wortelgroei bij de stek ontdekken.

Wanneer de wortels zich tot ongeveer 5 cm hebben ontwikkeld, kun je de stek verpotten. Verplaats de stek van water naar een sierpot met verse potgrond.

Shop onze Pannenkoekenplanten

Volg ons op Instagram