Philodendron stekken

De Philodendron is één van de makkelijke kamerplanten die er is. Van oorsprong komt de plant uit het regenwoud van Zuid-Amerika en groeit hij langs grote planten en bomen omhoog. Het leukste aan de plant zijn toch wel de mooie bladeren. Om welke soort van de Philodendron het ook gaat, de bladeren van de plant zullen je nooit teleurstellen. Één van de bekendste Philodendrons is toch wel de Monstera.

Het handigste aan de Philodendron is dat de plant luchtwortels groeit. Deze wortels groeien midden op de stam en kunnen in de natuur zelfs enkele meters langs worden. Dankzij deze luchtwortels is het stekken van de Philodendron een eitje!

Benodigdheden

  • Philodendron
  • Schaar of mes
  • Desinfectiemiddel of pure alcohol
  • Glas, vaas of mok met water
  • Optioneel: stekpoeder

Philodendron stekken in 4 stappen

Stap 1: Desinfecteren

Maak eerst het mes schoon dat je wellicht gaat gebruiken.

Houd het mes onder heet water en maak het goed schoon. Zo vermijd je dat je onnodig bacteriën overbrengt tijdens het stekken.

Heb je toevallig desinfectiemiddel of pure alcohol? Desinfecteer het gereedschap dan na het afspoelen. Weg met die bacteriën en schimmels!

Stap 2: Knip de stek los

Kies een mooie stengel. Heeft deze toevallig een luchtwortel? Dat is ideaal! Je kunt de stengel 5 cm onder de luchtwortel van de plant afsnijden.

Heeft de plant geen luchtwortel op de plek waar je de plant van elkaar wilt scheiden? Snijd de stengel dan een beetje schuin af. De kans dat er wortels aan groeien is groter als je hem schuin afknipt. Stekken zonder luchtwortel is dus mogelijk, maar helaas niet altijd succesvol.

Stap 3: Stekpoeder toevoegen

Heb je toevallig stekpoeder? Dan kun je stekpoeder aanbrengen op de 'open wond' van de scheut. Laat het poeder goed drogen!

Heb je geen stekpoeder? Geen probleem. Ook zonder kun je prima stekken. Hoewel het gebruik van stekpoeder de wortelgroei kan stimuleren. Het is dus een interessante optie om te overwegen.

Stap 4: Verzorgen van de stekken

Vul een vaas of glas met water. Zet de stek(ken) in de vaas. Zorg ervoor dat de stek het water raakt, maar vermijd dat de bladeren het water raken. Bladeren die het water raken kunnen gaan rotten.

Als bladeren in contact komt met water, zal alle energie van de stek naar de rottende bladeren gaan. Zorg er dus voor dat bladeren die in aanraking komen met water verwijderd worden.

Ververs het water één keer per week. Zo blijft de stek gezond!

Zodra de stek wortels van minstens 5 cm heeft ontwikkeld, kun je de stek van het water naar de potgrond verplaatsen.

Shop onze Philodendrons

Volg ons op Instagram