Strelitzia (Paradijsvogelplant) stekken

Bij een echte Urban jungle kan er één plant niet ontbreken: de Strelitzia. De kamerplant wordt in de natuur enkele meters groot.

Qua uiterlijk én verzorging lijkt de Strelitzia erg op de Bananenplant. Al is het stekken van de Strelitzia wel een ander verhaal.

Benodigdheden

  • Strelitzia
  • Schaar of mes
  • Desinfectiemiddel of pure alcohol
  • Bloempot met verse potgrond
  • Oude handdoek

Strelitzia stekken in 4 stappen

Stap 1: Desinfecteren

Maak eerst het mes schoon dat je wellicht gaat gebruiken.

Houd het mes onder heet water en maak het goed schoon. Zo vermijd je dat je onnodig bacteriën overbrengt tijdens het stekken.

Heb je toevallig desinfectiemiddel of pure alcohol? Desinfecteer het gereedschap dan na het afspoelen. Weg met die bacteriën en schimmels!

Stap 2: Graaf de plant uit

Leg een oude handdoek neer.

Haal de Strelitzia daarna uit de pot. Schud de plant boven de pot, om zo de oude aarde los te maken. Verwijder zoveel mogelijk oude potgrond tussen de wortels.

Stap 3: Haal de stek los

Bedenk eerst hoeveel stekken je zou willen hebben.

Scheur dan voorzichtig de Strelitzia in de gewenste hoeveelheid stekken. Het is belangrijk dat alle stekken hun eigen wortels hebben.

Is scheuren niet gemakkelijk? Neem dan het mes en snijd de wortelkluit uit elkaar.

Stap 4: Verzorgen van de stekken

Als je de gewenste hoeveelheid stekken hebt, kun je ze verpotten in een eigen pot. Zorg ervoor dat je verse potgrond gebruikt. Verse potgrond bevat voedingsstoffen die de stekken nodig hebben om te herstellen.

Plaats de stekken op een plek met veel zonlicht, en houd de grond continue licht vochtig.

Het kan zijn dat na het stekken de stek er wat slap bij kan hangen. Dit is volkomen normaal! De stek moet nu voor zichzelf zorgen. En dat kan best hard werken zijn.

Zodra de stek weer rechtop gaat staan of al nieuw blad heeft aangemaakt weet je dat de stek is gewend. Meestal maakt de stek van de Strelitzia na 2 weken nieuwe wortels aan.

Shop onze Strelitzia's

Volg ons op Instagram