Syngonium stekken

De Syngonium is een kleine en bijzondere plant. Net als de Dieffenbachia en Calathea heeft een Syngonium opvallende bladpatronen. Het leuke van de Syngonium is dat de plant gemakkelijk te verzorgen én stekken is.

Benodigdheden

  • Syngonium
  • Schaar of mes
  • Desinfectiemiddel of pure alcohol
  • Bloempot met verse potgrond
  • Optioneel: stekpoeder

Syngonium stekken in 4 stappen

Stap 1: Desinfecteren

Maak eerst het mes schoon dat je wellicht gaat gebruiken.

Houd het mes onder heet water en maak het goed schoon. Zo vermijd je dat je onnodig bacteriën overbrengt tijdens het stekken.

Heb je toevallig desinfectiemiddel of pure alcohol? Desinfecteer het gereedschap dan na het afspoelen. Weg met die bacteriën en schimmels!

Stap 2: Snijd de stek los

Snijd een stengel boven één blad af. Zorg ervoor dat de stengel ongeveer 15 cm is, en dat er minstens 3 bladeren aan de stengel zitten.

Stap 3: Stekpoeder toevoegen

Heb je toevallig stekpoeder? Dan kun je stekpoeder aanbrengen op de 'open wond' van de scheut en moederplant. Laat het poeder goed drogen!

Heb je geen stekpoeder? Geen probleem. Ook zonder kun je prima stekken. Hoewel het gebruik van stekpoeder de wortelgroei kan stimuleren. Het is dus een interessante optie om te overwegen.

Stap 4: Verzorgen van de stekken

Het is het beste om de moederplant en stek beiden te verpotten. Zet de stek in een pot met verse potgrond. Giet een beetje water rond de stek, zodat de grond licht vochtig is.

Als je de moederplant ook gaat verpotten, raden we aan om een pot te kiezen die 20% groter is dan de vorige.

Na ongeveer een maand zijn de wortels hersteld zijn en kan er groei zichtbaar zijn. Houd de grond van de stek de eerste weken licht vochtig. Dit bevordert de wortelgroei. Wees voorzichtig met te veel water geven om wortelrot te voorkomen.

Shop onze Syngoniums

Volg ons op Instagram