Yucca stekken

De Yucca is een makkelijke kamerplant is. Net als de Dracaena, Sansevieria en Philodendron is de Yucca niet zo’n waterdrinker.

Het stekken van de Yucca gaat iets lastiger dan zijn verzorging. Je hebt er flink geduld voor nodig. De Yucca is namelijk niet de allersnelste groeier. Al is dat het helemaal waard!

Benodigdheden

  • Yucca
  • Mes
  • Desinfectiemiddel of pure alcohol
  • Bloempot met verse potgrond

Yucca stekken in 4 stappen

Stap 1: Desinfecteren

Maak eerst het mes schoon dat je wellicht gaat gebruiken.

Houd het mes onder heet water en maak het goed schoon. Zo vermijd je dat je onnodig bacteriën overbrengt tijdens het stekken.

Heb je toevallig desinfectiemiddel of pure alcohol? Desinfecteer het gereedschap dan na het afspoelen. Weg met die bacteriën en schimmels!

Stap 2: Haal de stek los

Nadat het gereedschap is schoongemaakt, is het tijd om het te gebruiken. Bij het vermeerderen van de Yucca is het belangrijk dat je een scheut met een bruine stengel afknipt.

Het kan zijn dat de scheuten van de Yucca al wortels hebben ontwikkeld. Is dit het geval? Snijd dan onder de wortels door, en haal de scheut inclusief zijn wortels los.

Als de scheuten van de Yucca geen wortels hebben, is dit geen probleem. Zorg ervoor dat je een stek van ongeveer 7 tot 10 cm afsnijdt.

Stap 3: Stek laten drogen

Heb je de scheut(en) netjes losgehaald? Dan is het belangrijk dat je de stek 3 tot 7 dagen laat drogen. Leg de stek op een droge en beschutte plaats. Vermijd een plek op de vensterbank.

Als je de stek op een koele plaats neerlegt, zal de stengel uitdrogen. Let op dat de locatie niet te koel is voor de Yucca stek.

Tijdens het drogen van de stek, stimuleer je de stek om wortels te laten groeien.

Stap 4: Verzorgen van de stekken

Zodra de wond van de stek goed gedroogd is, kun je de stek in de potgrond steken. Je kunt hiervoor het beste stekgrond gebruiken. In stekgrond zitten voedingsstoffen die wortelgroei kunnen bevorderen.

Geef de stek de eerste periode minder water dan dat je gewend bent bij een Yucca. Zo blijf je de stek stimuleren om wortels te groeien. Na ongeveer één maand tot 6 weken heeft je stek wortels gevormd. Zo eenvoudig kan het zijn!

Shop onze Yucca's

Volg ons op Instagram