Zamioculcas Zamiifolia (ZZ-plant) stekken

De Zamioculcas verbruikt weinig water en heeft verder ook weinig onderhoud nodig. Niet alleen een fijne kamerplant, maar ook als kantoorplant is de Zamioculcas populair. De Zamioculcas komt uit de Araceae familie. Familie van de Zamioculcas is ook wel de Anthurium, Spathiphylum en de Philodendron.

Benodigdheden

  • Zamioculcas (ZZ-plant)
  • Schaar of mes
  • Desinfectiemiddel of pure alcohol
  • Bloempot met verse potgrond
  • Optioneel: stekpoeder

Zamioculcas (ZZ-plant) stekken in 4 stappen

Stap 1: Desinfecteren

Maak eerst de schaar schoon dat je wellicht gaat gebruiken.

Houd de schaar onder heet water en maak het goed schoon. Zo vermijd je dat je onnodig bacteriën overbrengt tijdens het stekken.

Heb je toevallig desinfectiemiddel of pure alcohol? Desinfecteer het gereedschap dan na het afspoelen. Weg met die bacteriën en schimmels!

Stap 2: Knip de stek los

De vermeerdering van de Zamioculcas kan op twee manieren: in water of in aarde. De snelste manier om de Zamioculcas te vermeerderen is in water.

Het is het beste om een stengel af te snijden en deze in stukken te verdelen. Zorg ervoor dat elk stuk minstens twee bladeren heeft. Dit is zowel handig voor vermeerdering in water als in aarde.

Stap 3: Stekpoeder aanbrengen

Heb je toevallig stekpoeder? Dan kun je stekpoeder aanbrengen op de 'open wond' van de scheut en moederplant. Laat het poeder goed drogen!

Heb je geen stekpoeder? Geen probleem. Ook zonder kun je prima stekken. Hoewel het gebruik van stekpoeder de wortelgroei kan stimuleren. Het is dus een interessante optie om te overwegen.

Stap 4: Verzorgen van de stekken

Bij vermeerdering in water zullen de wortels zich eerder ontwikkelen dan in aarde. De ZZ-plant groeit erg langzaam, dus het groeien van de wortels kan even duren.

Plaats de stek op een plaats met veel indirect zonlicht. Zodra het plantje groter is geworden kan het verhuizen naar een wat donkerdere plek.

Als de wortels minstens 5 cm zijn, kun je de stek verpotten in aarde. Het beste is om verse potgrond te gebruiken om de wortelgroei te stimuleren. Zorg ervoor dat je de eerste periode geen water geeft en bouw de watergift langzaam op.

Shop onze ZZ-planten

Volg ons op Instagram