Hoe maak je een Urban Jungle van planten?

Je hebt de eerste stap gezet door deze blog te openen. Een Urban Jungle zie je wel zitten! Misschien ben je nog niet helemaal zeker, maar je bent in ieder geval geïnteresseerd.

Die paar losse kamerplanten in huis wil je vergezellen met nieuwe en meer groene vrienden. Maar hoe ga je dat precies aanpakken? Hoe deel je de ruimte efficiënt in, en hoe bespaar je kosten tijdens het maken van een Urban Jungle?

Wat is een Urban Jungle?

Laten we om te beginnen eens de echte definitie begrijpen. Hoe kun je iets creëren als je niet precies weet wat het is? Juist! Dat is erg lastig. We willen je graag helpen en uitleggen wat het begrip Urban Jungle betekent.

Een Urban Jungle betekent letterlijk een 'stedelijke jungle'. Stedelijk. Precies! Niet ergens in de natuur, maar gewoon in jouw kleine appartementje midden in de stad. Of in een andere mooie ruimte binnenshuis natuurlijk! Grote kamerplanten, bomen, bloemen - het kan allemaal! Zolang je maar de natuur naar binnen brengt. Dat is het enige dat telt.

Een Urban Jungle in 3 stappen

Stap 1: Begin met het inzichtelijk maken

Voordat je aan je Urban Jungle begint, is het essentieel om enkele vragen te beantwoorden. In welke ruimte, kamer of hoek wil je je Urban Jungle creëren? Dit is je eerste, en misschien wel belangrijkste, stap. Zonder goede planning kom je nergens! Je kunt wel een lijst bedenken van al je favoriete planten, maar als de ruimte niet geschikt is, loop je al snel tegen problemen aan.

Denk niet alleen aan de ruimte zelf, maar ook aan de lichtinval en luchtvochtigheid. Het is leuk om je slaapkamer te vullen met luchtzuiverende planten, maar als er bijna geen zonlicht binnenkomt, zullen je planten het moeilijk hebben. Vul daarom deze handige checklist in:

  • In welke ruimte wil ik mijn Urban Jungle creëren?
  • Hoeveel zonlicht komt er binnen, en is het direct of indirect zonlicht?
  • Wat is de luchtvochtigheid in deze ruimte?

Stap 2: Standplaats beoordelen

Nadat je onze checklist hebt ingevuld, is het tijd voor de volgende stap: filteren! Krijgt je gekozen ruimte veel direct zonlicht? Kijk dan alleen naar kamerplanten die veel zonlicht kunnen verdragen. Dit geldt uiteraard ook voor ruimtes met weinig zonlicht.

Als je daarnaast last hebt van een hoge luchtvochtigheid in huis, filter dan ook op luchtzuiverende planten, omdat deze kunnen helpen de luchtvochtigheid te reguleren. Zodra je de filters hebt ingesteld, krijg je een selectie van planten die bij jouw situatie passen. Op deze manier voorkom je dat de planten die je kiest altijd geschikt zijn voor jouw omgeving.

Stap 3: Zoek nieuwe planten uit

Nu komt het leukste gedeelte: het kiezen van je kamerplanten voor je Urban Jungle. Ga voor variatie in formaat, bladsoorten en kleuren van planten. Het mooie van een Urban Jungle is dat het niet perfect hoeft te zijn. Door verschillende soorten planten te kiezen, creëer je diversiteit. Dit kan lastig zijn voor perfectionisten, maar we verzekeren je dat diverse planten het geheel juist interessanter maken.

Naast het kopen van planten kun je ook op andere manieren aan meer kamerplanten komen:

  • Stek je favoriete planten.
  • Ruil planten met buren, vrienden en/of familie.
  • Ga op zoek naar stekjes bij bijvoorbeeld Marktplaats.
  • Ga naar een officiële plantenruil.

Shop onze Kamerplanten

Urban jungle in de slaapkamer

De slaapkamer is een van de beste en meest sfeervolle plekken om je eigen Urban Jungle te creëren. Wat is er nu gezelliger dan verschillende kamerplanten naast en rondom je bed? Hier zijn enkele tips om een Urban Jungle in je slaapkamer te realiseren:

  • Plaats (hang)planten op een wandplank.
  • Zet een bijzettafel in een hoek van de kamer en plaats hier verschillende soorten planten op en onder.
  • Overweeg om grote kledingkasten te vervangen door lagere kasten en dressoirs, zodat je bovenop de kasten planten kunt neerzetten.
  • Laat een hangplant over de muur kruipen, door de plant te begeleiden met bijvoorbeeld een klimrek voor planten.

Met deze tips kun je een groene oase van rust en ontspanning creëren in je slaapkamer. Een Urban Jungle in de slaapkamer zorgt niet alleen voor een gezellige sfeer, maar kan ook helpen om de luchtkwaliteit te verbeteren en stress te verminderen. Dus waar wacht je nog op? Begin vandaag nog met het samenstellen van je eigen groene paradijs!

Volg ons op Instagram