Hoe vaak moet je kamerplanten plantenvoeding geven?

Plantenvoeding - misschien heb je er nooit echt bij stilgestaan, of je hebt er nog nooit gebruik van gemaakt. Het is begrijpelijk, want de meeste kamerplanten doen het prima zonder extra voeding.

Toch kan plantenvoeding voor planten die veel energie verbruiken een goede aanvulling zijn. Als je wilt dat je kamerplanten weelderig groeien, nieuwe scheuten produceren, bloemen dragen of zelfs vruchten voortbrengen, dan is dat extraatje nodig.

Alles wat je moet weten over plantenvoeding

Plantenvoeding voor je kamerplanten is verkrijgbaar in verschillende vormen:

  • Korrels
  • Staafjes
  • Vloeibare voeding.

De vloeibare plantenvoeding is voor de meesten een favoriet. Je kunt het eenvoudig mengen met het water dat je toch al aan je planten moet geven, en bovendien is het in de meeste gevallen ook nog eens een voordelige keuze.

Plantenvoeding per plantensoort

Naast de diverse varianten voeding zijn er ook verschillende soorten plantenvoeding beschikbaar voor al je kamerplanten. Denk aan speciale voeding voor bonsai boompjes, of voeding die geschikt is voor cactussen en vetplanten. Natuurlijk heeft plantenvoeding die is afgestemd op jouw specifieke kamerplant de voorkeur, maar universele plantenvoeding werkt over het algemeen ook prima!

De beste periode om plantenvoeding te geven

Het beste moment om extra voeding te geven is van maart tot en met oktober, tijdens de groeiperiode. Na oktober gaan de meeste kamerplanten min of meer in een soort winterslaap en hebben ze geen extra plantenvoeding nodig. Vanaf maart zul je zien dat je kamerplant weer nieuwe bladeren begint te groeien, en voor die nieuwe bladeren kan een beetje extra voeding geen kwaad!

Zelf plantenvoeding voor kamerplanten maken

Koffiedik of verse koffie

Als je dacht dat koffie alleen voor jou was, heb je het mis. Gun je groene vriend ook eens een slok afgekoelde koffie! Voeg een flinke scheut water toe, en je bent klaar. Niet zo dol op koffie? Geen probleem! Koffiedik is zelfs nog beter dan afgekoelde verse koffie, omdat het bijna pH-neutraal is. Dat is extra goed voor je groene metgezel!

Gebruikte groene theezakjes

We hebben ook goed nieuws voor theeliefhebbers! Groene thee bevat tannine, een stof die de natuurlijke groei van je kamerplanten bevordert. Laat een gebruikt theezakje in wat water hangen en geef de plant water met het mengsel.

Eierschalen, groente- en fruitschillen en kookvocht

Naast koffie en thee kun je ook etensresten gebruiken als extra voeding. Bewaar dus voortaan je eierschalen, groente- en fruitschillen en het kookvocht van je aardappelen. Zorg er wel voor dat het kookvocht ongezouten is! Zout water is namelijk niet goed voor je kamerplant. 

Als je de etensresten hebt bewaard, laat ze dan een nachtje weken in water en giet dit de volgende dag bij je kamerplant. Je plant zal je dankbaar zijn!

Shop onze Kamerplanten

Volg ons op Instagram