Bezorgen in
België
De Aglaonema is een vrolijke plant om als decoratieve plant toe te voegen aan je woon- of kantoorruimte en zo persoonlijkheid en eigenheid te creëren. Het is een gemakkelijke plant om te verzorgen, en die niet veel zonlicht nodig heeft om te overleven.
Kun je niet kiezen? Beantwoord 4 vragen en vind een geschikte plant.
De Aglaonema is een prachtige kleurrijke plant met bonte smalle, glanzende ovaalvormige bladeren op korte stengels. De plant voegt een decoratieve levendigheid toevoegt aan het interieur.
Naast dat de Aglaonema makkelijk te onderhouden is, is dit de perfecte kamerplant, voor verschillende binnen omgevingen en vergeetachtige eigenaars.
Deze Aglaonema komt oorspronkelijk uit Azië en voegt een exotisch tintje toe aan uw collectie zonder dat je daar extra onderhoud voor nodig hebt. Deze plant wordt in Azië al eeuwenlang gekweekt en brengt geluk, zo wordt gedacht.
Met een gemiddelde hoeveelheid licht, voedingsstoffen, vochtigheid en water kan deze plant heel goed en gemakkelijk gedijen. De volgende tips voor Aglaonema geven je de nodige informatie over de verzorging van de Aglaonema.
Deze plant, die algemeen bekend staat als Chinese Evergreen of Philippine Evergreen, komt voor in de tropische wouden van Azië.
De plant heeft ongeveer 22 verschillende soorten, waarvan de populairste zijn:
De plant is inheems in Zuidoost-Azië en Nieuw-Guinea en komt voor in de Tropische en Subtropische wouden. Ze behoort tot de Aronskelkfamilie (Araceae) en kan zich goed aanpassen aan de Europese temperaturen en gedijt als kamerplant, met weinig behoefte aan zonlicht.
Als je niet zo goed bent met het verzorgen van planten in het algemeen, is dit een ideale plant om mee te beginnen en in je huis of kantoor te hebben. Het zijn langzaam groeiende en onderhoudsarme planten. Je hoeft de verlichting of de kamertemperatuur dan ook niet aan te passen voor de ideale verzorging.
Voordat je een Aglaonema water geeft, kun je het beste de bodemvochtigheid controleren door je vinger in de aarde te steken of vochtmeter te gebruiken. Bodemvochtigheid is essentieel bij het bewateren van deze plant, want als de plant op een lichte plaats staat, zal hij water moeten krijgen wanneer de grond tot aan de wortel half droog is.
Staat de plant daarentegen op een minder lichte plaats of in TL-licht? Dan moet worden gewacht tot de aarde tot op de bodem is opgedroogd voordat er water wordt gegeven. Bij grotere Aglaonema kan vocht op de bodem van de pot ontstaan, waar je dus rekening mee moet houden voordat je de plant water geeft. Overbewatering kan de plant wortelrot bezorgen, waardoor de bladeren en stengels geel en papperig worden. Droog in dit geval de grond helemaal uit alvorens weer water te geven.
De Aglaonema past zich makkelijk aan verschillende lichtomstandigheden aan en kan zowel op lichte als schaduwrijke plekken worden geplaatst.
Direct zonlicht kan de bladeren verbranden, dus een paar meter verwijderd van indirect zonlicht uit een diffuus raam is het meest geschikt voor een Aglaonema. Sommige soorten van deze plant kunnen zelfs bij minder licht of TL-licht groeien, terwijl bonte variëteiten van de Aglaonema iets meer zonlicht nodig kunnen hebben dan andere.
De Aglaonema is niet erg kieskeurig als het gaat om het planten in een bepaalde grondsoort. De grond moet enigszins goed gedraineerd en licht zuur zijn. Als je grond kiest, ga dan voor grond met turf en zand en een beetje houtskool.
Als je grond te veel water vasthoudt, kun je overwegen deze te mengen met zand of perliet. Zorg er daarnaast voor dat de gekozen pot voldoende drainage gaten heeft. Het is het beste om minstens twee keer per jaar plantenvoeding aan de plant te geven. Plantenvoeding moet worden verdund tot de helft van de aanbevolen sterkte voor de beste resultaten.
Deze plant gedijt goed in een warme, vochtige omgeving, met temperaturen die niet lager zijn dan 18 C. Regelmatig besproeien van de plant kan de luchtvochtigheid rond de plant verhogen, of je kunt de plant op vochtige plaatsen in huis zetten, zoals de badkamer. Je kunt de plant ook in de buurt van bakjes met natte geëxpandeerde klei zetten voor meer vochtigheid.
Hoewel Aglaonema kan overleven bij een lage luchtvochtigheid, gedijt hij beter bij een hogere luchtvochtigheid. Het is noodzakelijk om de bladeren stofvrij te maken, maar het is aan te raden om geen glansmiddel op de bladeren te gebruiken.
Als je huisdieren hebt, is het belangrijk om eens na te denken deze plant, want hij is giftig.
Toch eten huisdieren vaak niet van deze plant vanwege de bittere smaak. Als ze echter symptomen beginnen te vertonen van branderigheid en irritatie rond de mond, diarree, stuiptrekkingen, verstikking, zwelling of ademhalingsmoeilijkheden. Is het verstandig om direct contact op te nemen met een dierenarts.
Aglaonema's kunnen worden gestekt door de plant te delen. Stekken van de Aglaonema kun je het beste doen in het begin van de lente tot in de zomer. Plaats het het stuk stengel in een met aarde gevulde pot.
Als de grond vochtig blijft, zal de stek in drie tot vier weken wortelen. Sommige mensen gebruiken zelfs zaden voor de vermeerdering; deze hebben echter rond de drie maanden nodig om te ontkiemen, afhankelijk van hoe vers het zaad is.
Zaden moeten in februari of maart worden gezaaid, regelmatig besproeid met water en afgedekt met glas. De opgekweekte zaadjes worden vervolgens apart geplant in potjes van 7 cm. De meeste mensen geven de voorkeur aan stekken boven het gebruik van zaden.