Anthurium (Flamingoplant)

Anthuriums kunnen of langdurige groene vrienden zijn of lastpakken. Dit is afhankelijk van hoe je de Anthurium verzorgt.

Kun je niet kiezen? Beantwoord 4 vragen en vind een geschikte plant.

3 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
 • Anthurium Andraeanum Red Champion
  Anthurium Andraeanum Red Champion
  40 cm Ø12 cm
  € 23,00 € 21,70
 • Anthurium Andraeanum Pink Champion
  Anthurium Andraeanum Pink Champion
  40 cm Ø12 cm
  € 23,00 € 21,70
 • Cadeaubon
  Cadeaubon
  € 20,00 - € 500,00 € 20,00
 • 3 producten

  per pagina
  Van hoog naar laag sorteren

  Alles over de Anthurium

  Anthurium is een bloeiende plant. De kleurrijke plant wordt gekenmerkt door hartvormige schutbladeren en slanke bloemen die zeer aantrekkelijk zijn.

  Bijnamen

  De naam 'Anthurium' is afgeleid van het Grieks, wat staart bloem betekent. Vanwege de kenmerkende vorm en knop, wordt ze ook wel Flamingoplant en Lak Anthurium genoemd.

  Verschillende soorten Anthurium

  De Anthurium plant is een geslacht van 1000 soorten en behoort tot de familie van de Araceae. De Anthurium is verkrijgbaar in effen, kleurrijke en bloeiende soorten.

  • Anthurium Superbum
  • Anthurium Veitchii
  • Anthurium Warocqueanum
  • Anthurium Crystallinum
  • Anthurium Scherzerianum

  Dit zijn enkele Anthurium soorten die als kamerplant worden gehouden. Ze zijn te vinden in verschillende kleuren en afmetingen.

  Oorsprong van de Anthurium

  Anthuriums hebben in de natuur de neiging te verschijnen in of op bomen met relatief weinig wortels. Ze zijn afkomstig uit de tropische regenwouden van Zuid-Amerika, namelijk Colombia, Guatemala, en het Amazonegebied in Brazilië. Ze komen ook voor in Noord-Mexico tot Noord-Argentinië en kunnen in sommige delen van het Caribisch gebied worden aangetroffen.

  Anthurium verzorgen

  Bloeiende planten staan bekend als gevoelig. Al is de Anthurium meestal geen complexe plant om voor te zorgen. Toch zijn er een paar dingen die je in gedachten moet houden.

  Waterbehoefte

  Een consequent watergeef schema zal de Anthurium helpen te bloeien. Laat de bovenste centimeter (2 tot 6 cm) van de grond opdrogen voordat je water geeft.

  Geef de Anthurium niet te veel water, want dat kan leiden tot wortelrot. Laat de grond ook niet te droog worden; controleer daarom om de paar dagen of de grond droog is.

  In het groeiseizoen van maart tot september geef je de Anthurium een tot tweemaal per week water. Zorg ervoor dat de de grond tussen elke gietbeurt droog is. In het winterseizoen kun je de plant eens in de twee weken water geven, waarbij je opnieuw controleert of de grond droog is voor elke gietbeurt.

  Standplaats

  Een ideale standplaats voor de Anthurium is de plaats waar aan de eisen met betrekking tot licht, bodem, temperatuur en vochtigheid wordt voldaan. Houd rekening met de volgende specificaties wanneer je beslist waar je de Anthurium wilt plaatsen:

  • Blootstelling aan het licht: Veel, indirect licht is perfect voor deze plant. Hoe meer zonlicht hij krijgt, hoe meer bloemen hij zal produceren. Maar, stel de Anthurium nooit bloot aan direct zonlicht, want dan kan het blad verbranden.
  • Temperatuur eisen: Omdat anthurium van nature tropisch is, houdt hij van warmte en is hij op zijn best bij een temperatuur van 15- 32°C.
  • Luchtvochtigheid: Anthuriums geven de voorkeur aan een vochtige omgeving. Laat ze dagelijks vernevelen of gebruik een luchtbevochtiger om het vochtgehalte in de omgeving hoog te houden.

  Plantenvoeding

  Anthurium vraagt niet om al te veel voeding. Een keer per maand extra voeding tijdens de zomer en het voorjaar, verdund tot de helft van de aanbevolen sterkte, is voldoende. In de winter vindt een Anthurium het echter prettig om met rust gelaten te worden.

  Om meer bloei te bevorderen, kun je een voeding gebruiken die een hoge concentratie fosfor bevat. Dit is goed voor de wortels en de bloemen van de plant en voor de algehele groei en gezondheid van een Anthurium.

  Vermijd overbemesting, omdat de zouten zich kunnen ophopen. Hierdoor zullen de wortels van de plant verbranden.

  Luchtzuiverend

  Anthuriums behoren tot de beste luchtzuiverende planten, zoals blijkt uit de NASA Clean-Air studie. Hun grote en donkere gebladerte absorbeert ammoniak, formaldehyde, tolueen en xyleen uit de lucht en geeft in ruil zuurstof af.

  Giftig

  Anthuriums zijn zeker giftig. Hun giftigheid treedt in werking wanneer huisdieren of mensen het blad binnenkrijgen. Niet alleen veroorzaken ze mond- en huidirritatie, maar ze kunnen ook leiden tot het ontstaan van blaren in de mond. Daarnaast kan er een hese stem en maagpijn met mogelijk braken ontstaan. Neem ten alle tijden contact op met een dokter.

  Anthurium stekken

  Vermeerderen is meestal een zenuwslopende taak. Gelukkig is Anthurium in dit opzicht gemakkelijk. Je kunt het gemakkelijk uitvoeren door deling, zaadkieming of stekken. Hier is hoe:

  • Anthurium vermeerderen door deling: Haal de plant uit de pot. Zoek naar de uitlopers en wortels die makkelijk te scheiden zijn. Je kunt ze in tweeën delen of uiteindelijk tien nieuwe planten krijgen, afhankelijk van de grootte van de plant.
  • Anthurium vermeerderen door zaadontkieming: Bij deze methode moet je de plant eerst verleiden tot het produceren van het benodigde zaad. De bloemen, oorspronkelijk vrouwelijk, veranderen in mannetjes en geven stuifmeel af. Verzamel het stuifmeel en bereid een pot voor om het te laten ontkiemen.

  Druk het zaad lichtjes in het potje en dek het af. Zorg ervoor dat de temperatuur in het potje minimaal 21°C is en dat de grond niet te vochtig is. Zodra het zaadje ontkiemd is, verwijder je de deksel en volg de basisverzorging van de Anthurium tot er een mooi schutblad ontstaat. Dit kan echter wel tot 4 jaar duren.

  • Anthurium vermeerderen door stengelstekken: Snijd de stengels van Anthurium af zodra deze groot genoeg is met een scherp mes. Laat de basis van de plant in de originele pot en zet de stekken in een nieuwe pot. Geef beide regelmatig water, en ze zullen in een mum van tijd bloeien!