Bezorgen in
België
Een cactus staat bekend als een plant met stekelige oppervlakken, die in een droog en heet klimaat groeit. Maar een cactus is zoveel meer.
Kun je niet kiezen? Beantwoord 4 vragen en vind een geschikte plant.
De stekelige buitenkant van een cactus beschermt ze tegen roofdieren en geeft je interieur een fraai uiterlijk. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, kan een cactus overal overleven. Het zijn vetplanten van nature, waardoor ze weinig verzorging nodig hebben.
Cactussen krijgen vaak bijnamen die betrekking hebben op hun puntige uiterlijk. De bekendste cactussen kun je kennen onder bijnamen Schijfcactus, Bolcactus en Cowboycactus.
Cactussen bestaan uit meer dan 2500 soorten met ongeveer 150 geslachten. Ze komen in verschillende delen van de wereld voor. Cactussen worden over het algemeen in twee soorten verdeeld: woestijn cactussen en boscactussen. Ze worden zo genoemd vanwege hun verschillende leefomstandigheden. Hieronder volgen de populaire cactussoorten die als kamerplanten worden gebruikt:
Cactussen komen in verschillende delen van de wereld voor. Ze komen oorspronkelijk afkomstig uit het grootste deel van Noord- en Zuid-Amerika. Chili, Argentinië en Mexico hebben ook een groot aantal cactus soorten. Hoewel weinig cactussen afkomstig zijn uit tropische of subtropische gebieden, gedijen de meeste cactussen in droge gebieden.
Omdat cactussen vetplanten zijn, gaan mensen er vaak vanuit dat ze geen verzorging nodig hebben. Dat is niet waar, want net als elke plant heeft ook een cactus een beetje verzorging nodig. Zolang je weet hoe je ze moet verzorgen, zit je goed.
Omdat cactussen woestijn planten zijn, heerst vaak de misvatting dat ze niet veel water nodig hebben om te groeien. Hoewel een cactus water kan opslaan voor een droger klimaat, kan hij zeker niet leven van weinig water. Hij houdt er echter ook niet van om in te veel water te verdrinken.
Zoals gezegd kan een cactus op elke plaats overleven en vrijwel alle barre omstandigheden doorstaan.
Het optimale licht voor deze plant hangt af van de soort; zo houdt Rhipsalis van halfschaduw, Echeveria van helder licht en kan de Lidcactus niet tegen intens, direct zonlicht.
Omdat het een vetplant is, is een cactus in dit opzicht onderhoudsarm. Elke kamerplantenvoeding verdund tot de helft van de aanbevolen sterkte is geschikt voor een cactus. Een of twee keer per jaar extra voeding is voldoende. Let er wel op tijdens welke periode je de plantenvoeding geeft. Het beste is in het begin en midden van de groeiperiode.
De cactus is een uitzonderlijke luchtzuiveraar. Hij absorbeert kooldioxide uit de lucht en geeft in ruil daarvoor zuurstof af. Hierdoor wordt de lucht gereinigd en gifstoffen worden verwijderd.
Over het algemeen zijn cactussen niet al te giftig. Het enige dat schadelijk kan zijn, is hun stekelige buitenkant. De stekels kunnen zelfs pijnlijk zijn.
Veel vetplanten en cactussen kunnen gemakkelijk worden vermeerderd door middel van de volgende methoden:
Scheuten: Je kunt bij een cactus eenvoudig een stuk stengel afsnijden. Laat de wond vervolgens enkele dagen drogen.
Vervolgens kun je de stek in een pot met verse potgrond plaatsen. De stekken vormen uiteindelijk wortels. Na een tijdje begint de stek te groeien als een nieuwe plant.
Zaadontkieming: Deze methode vergt veel tijd om resultaten te zien. De zaden kunnen worden geoogst uit de bloemen van de cactus. Strooi de zaden op de cactusgrond in een pot. Geef de zaden water en dek de pot af met een plastic bak of zak die licht doorlaat.
Een ding om in gedachten te houden is, dat er maar een paar zaden overleven tot plant. Het is dan ook raadzaam om meerdere zaden te planten.