Calathea

Calathea's zijn populaire kamerplanten. Ze worden ook wel gebruikt als decoratie in kantoren vanwege hun kleurrijke bladeren.

Kun je niet kiezen? Beantwoord 4 vragen en vind een geschikte plant.

Oeps, we hebben geen producten gevonden. Dit betekent dat we deze producten momenteel niet aanbieden of dat je te specifiek hebt gefilterd.

Alles over de Calathea

De Calathea is een van de bekendste kamerplanten ter wereld. De bladeren hebben een rijke kleurenpalet. Het beste aan de bladeren is dat de onderkant kastanjebruin of paars is, waardoor het een aantrekkelijke plant is voor in het interieur.

De maximale hoogte die deze plant kan bereiken is ongeveer 80 centimeter (cm) hoog. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat de Calathea ruimte gaat opeisen.

Bijnamen

De meest voorkomende bijnaam die ze hebben is de Prayer plant. Deze bijnaam heeft de plant omdat de bladeren 's nachts omhoog krullen, alsof ze biddend naar de hemel wijzen. Overdag gaan de bladeren weer terug naar hun normale stand. Dit wordt het circadiaans ritme genoemd.

Andere bekende bijnamen zijn de Levende plant, en Pauwenplant dankzij zijn bijzondere bladtekeningen.

Soorten Calathea

Er zijn veel verschillende soorten van de Calathea, maar er zijn slecht een paar die als kamerplant gehouden worden.

Oorsprong van de Calathea

De Calathea komt oorspronkelijk uit Brazilië, een tropisch gebied. In Brazilië gebruiken ze de bladeren van de Calathea voor het maken van manden en om voedsel in te wikkelen.

Calathea verzorgen

Waterbehoefte

Bij de Calathea is het belangrijk om te wachten met de watergift tot minstens de helft van de grond in de pot is opgedroogd. Zorg ervoor dat je de plant niet te veel water geeft, want bij te veel water gaan de wortels rotten.

Probeer de Calathea lauw water te geven in plaats van koud. Daar zijn ze je dankbaar voor!

Geef in de winter minder water, omdat ze dan een tijdje water kunnen opslaan.

Zonlicht

Aangezien Calathea's hun oorsprong vinden onder bomen in regenwouden, houden ze niet van direct zonlicht. Een Calathea geeft de voorkeur aan halfschaduw tot indirect zonlicht. Bij direct zonlicht kunnen bladeren van de Calathea verbranden en verschroeien.

Standplaats

Temperatuur: Probeer de Calathea niet bloot te stellen aan temperaturen lager dan 15°C. De ideale temperatuur is doorgaans meer dan 20°C. Bovendien geven ze de voorkeur aan een hoge luchtvochtigheid.

Luchtvochtigheid: Er zijn verschillende manieren om de luchtvochtigheid rond de plant te verhogen, zoals de lucht vernevelen met water, de plant tussen andere planten plaatsen en een bak met kiezelstenen maken.

Hoe maak je een kiezelbak?

Plaats een schaal op de plaats waar je de plant wilt zetten. Leg een paar kiezels op de schaal en vul de schaal met water tot alleen de bovenste laag kiezels droog is. Plaats de pot bovenop de kiezels. Dit creëert een constante atmosfeer van vochtigheid

Plantenvoeding

Normaal gesproken heeft Calathea geen extra voeding nodig. Maar als je je plant een extra oppepper wilt geven, ga je gang! Als je plantenvoeding geeft is het belangrijk om dit enkel in de groeiperiode te doen. Zorg ervoor dat je de plantenvoeding verdund tot de helft van de sterkte.

Giftig

Calathea’s zijn niet giftig voor mensen en huisdieren.

Extra verzorging

Wanneer de bladeren veel stof hebben verzameld, kun je ze schoonvegen met een vochtige doek. Als je dan toch bezig bent kun je gelijk gele bladeren verwijderen. Zo ziet de plant er weer lekker fris uit.

Krullen de bladeren van de Calathea? Dit kun je gelijk verhelpen door water te geven.

Het is aan te raden om de Calathea bij iedere waterbeurt een beetje te draaien. De plant groeit naar het licht toe, en door te draaien zorg je voor een gelijkmatige en volle plant.

Ook raden we aan om de Calathea iedere twee jaar te verpotten. Kies niet alleen voor verse potgrond, maar ook voor een pot die 20% groter is dan de vorige pot.

Calathea stekken

Haal de plant voorzichtig uit de pot en verdeel de plant vanaf de wortels. Je kunt de kluiten van elkaar scheiden of de wortels los snijden.

Na het planten van de stek in een pot, geef je de plant dezelfde zorg als de oorspronkelijke plant.