Geldboom (Pachira aquatica)

Als je op zoek bent naar een boomachtige plant voor je binnen, hoef je niet verder te zoeken. Pachira Aquatica is de perfecte kamerplant, niet alleen vanwege zijn uiterlijk, maar ook omdat deze bijzondere plant niet veel verzorging nodig heeft.

Kun je niet kiezen? Beantwoord 4 vragen en vind een geschikte plant.

3 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
 • Pachira Aquatica
  Pachira Aquatica
  45 cm Ø12 cm
  € 22,00 € 20,75
 • Pachira Aquatica
  Pachira Aquatica
  140 cm Ø24 cm
  € 62,00 € 58,49
 • Cadeaubon
  Cadeaubon
  € 20,00 - € 500,00 € 20,00
 • 3 producten

  per pagina
  Van hoog naar laag sorteren

  Alles over de Pachira

  De Pachira is een van de makkelijkste planten om voor te zorgen. Het enige wat je hoeft te doen, is ervoor zorgen dat je de plant niet te veel verplaatst, want hij heeft de neiging zich op zijn gemak te voelen op de standplaats die je kiest.

  De Pachira wordt in het wild vrij groot, maar binnenshuis blijft hij kleiner. Bovendien zal de boom als kamerplant geen bloemen geven zoals hij dat buiten wel zou doen. Buiten dat, water geven en plantenvoeding, en de plant is klaar om te gaan.

  Het mooie van de Pachira zijn de stengels; het kunnen er drie, vijf of zeven zijn, die samengevlochten zijn. De bladeren zijn breed en glanzend, waardoor de boom een paraplu-effect krijgt. Elke stengel heeft vijf heldergroene bladeren; sommige planten hebben er zelfs zeven.

  Bijnamen

  Pachira Aquatica is beter bekend als de Geldboom. Degenen die geloven in Feng Shui, zetten deze plant in hun zakelijke of huiselijke ruimte, omdat ze het gevoel hebben dat deze plant een geluksbrenger is voor voorspoed.

  Oorsprong van de Pachira

  De Pachira is afkomstig uit de tropische gebieden van Zuid- en Centraal-Amerika.

  Pachira Aquatica verzorgen

  Waterbehoefte

  Om te controleren of de plant water nodig heeft, moet je de grond met je vinger voelen. Geef alleen water als de bovenkant droog is, meestal één keer per week. Probeer de plant niet te veel water te geven, want de plant verdraagt geen wortels die onder water staan, want dat veroorzaakt wortelrot.

  In de winter, wanneer de plant in rust is, verminder je de watergift tot één keer om de tien tot veertien dagen, zodat de plant voldoende tijd heeft om het water uit zijn reserves te gebruiken.

  Aangezien de boom er niet van houdt dat de grond drassig is, het verstandig om een pot te gebruiken met een goed drainagesysteem. Dit betekent dat de pot kleine gaatjes in de bodem moet hebben die het overtollige water afvoeren.

  Standplaats

  De Pachira is niet kieskeurig wat betreft het licht dat hij krijgt. Hij verdraagt zowel direct als indirect licht, zolang het directe licht maar niet langer dan een paar uur aanhoudt, en zeker niet tijdens de middaguren. Om verschroeiing van de bladeren te voorkomen, kun je de plant regelmatig draaien, zodat alle kanten evenveel licht krijgen.

  Aangezien de Pachira oorspronkelijk uit tropische klimaten komt, geven ze de voorkeur aan warmere temperaturen, rond en boven 23°C. Hoewel ze de voorkeur geven aan deze temperatuur, kunnen zij ook overleven bij temperaturen lager dan 10°C, mits de rest van de verzorging voldoende is.

  Verder houdt de Pachira van een hoge luchtvochtigheid. Benevel de plant regelmatig met een plantenspuit.

  Plantenvoeding

  Om de plant een extra duwtje in de rug te geven, kan je hem tijdens de groeimaanden om de paar weken extra voeding geven. Gebruik plantenvoeding op halve sterkte. Probeer je plant niet te veel plantenvoeding te geven.

  Bemest de plant daarnaast niet tijdens de rustmaanden, en ook niet het jaar dat je de plant hebt verpot. De nieuwe aarde zal de plant rijke voedingsstoffen bieden om op te nemen.

  Als de wortels uit de drainagegaten van de bodem komen, betekent dit dat de plant klaar is om verpot te worden. Verpot de plant in een pot die een maat groter is dan de vorige.

  Giftig

  Ook al is de Pachira niet giftig voor mens en dier, dit betekent niet dat er op gekauwd moet worden.

  Stekken van de Pachira

  Knip een stuk van 6 cm van een gezonde stengel en zorg ervoor dat er nog een paar blaadjes aan zitten. Verwijder de bladeren van de onderkant en dompel de stek in water. Schud het water af en dompel het stekje in een stekpoeder.

  Plaats de stek voorzichtig in de pot. Geef water en dek het losjes af met een plastic zak. Dit zal het vocht en de vochtigheid opvangen. Als je aan de binnenkant van het plastic geen condens ziet, betekent dit dat de pot niet genoeg water heeft gekregen.

  Geef de nieuwe plant indirect zonlicht, en binnen een paar weken zal hij wortels hebben. Dan kun je hem behandelen zoals elke andere Pachira.