Graslelie (Chlorophytum)

De Graslelie is de ideale plant voor beginners. Zelfs als je niet weet hoe je een plant moet verzorgen, zal de Graslelie overleven.

Kun je niet kiezen? Beantwoord 4 vragen en vind een geschikte plant.

3 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
 • Chlorophytum Bonnie
  Chlorophytum Bonnie
  40 cm Ø17 cm
  € 31,00 € 29,25
 • Chlorophytum ‘Variegatum’
  Chlorophytum ‘Variegatum’
  25 cm Ø12 cm
  € 19,00 € 17,92
 • Cadeaubon
  Cadeaubon
  € 20,00 - € 500,00 € 20,00
 • 3 producten

  per pagina
  Van hoog naar laag sorteren

  Alles over de Graslelie

  Chlorophytum Comosum, beter bekend als de Graslelie, is wereldwijd een van de populairste kamerplanten. Ze zien er het mooist uit in hangende bloempotten, omdat ze als een mini waterval uitlopen.

  Je kunt de plant in verschillende delen van het huis zetten. Vooral omdat het een van de weinige planten is die er goed uitziet in een hangende bloempot. Je kunt ze aan de muur hangen of in een bloempot op de grond zetten om een saaie ruimte op te fleuren.

  De bladeren van de Graslelie heeft prachtige witte en groene strepen. Er groeien op den duur ook kleine bloemetjes aan.

  Bijnamen

  De naam Chlorophytum Comosum is lang, vandaar dat er veel bijnamen voor deze plant zijn. De meest voorkomende bijnaam is Graslelie, maar in het buitenland wordt de plant ook wel Spider plant genoemd. Ook andere namen zoals Zebragras, Vliegende Hollander of Sprietplant worden door elkaar gebruikt.

  De plant behoort tot het geslacht van de Asparagaceae.

  Verschillende soorten Chlorophytum

  De verschillende soorten van de plant zijn de milky way, vittatum, variegatum, en wit gestreepte. Ze hebben allemaal hetzelfde waterval uiterlijk. Het enige verschil tussen de soorten zijn de verschillende tinten groen of andere soorten strepen.

  Oorsprong van de Graslelie

  Hoewel deze plant oorspronkelijk uit Zuid-Afrika komt, heeft hij een paar honderd jaar geleden zijn weg naar Europa gevonden.

  Graslelie verzorgen

  Een van de meest onderhoudsvriendelijke kamerplanten, de Graslelie heeft niet veel verzorging nodig. Als je de juiste verzorging volgt, kan de plant tientallen jaren oud worden en zich zelfs vermeerderen.

  Waterbehoefte

  Voordat je water geeft, moet je controleren of de bovenste centimeter van de grond zijn opgedroogd. Dit kan je doen door met een vinger in de grond te prikken. Zo voorkom je dat je de plant te veel water geeft.

  Te veel water leidt tot verstopping van de wortels, wat wortelrot tot gevolg heeft. Dit betekent dat de bloempot een goed drainagesysteem moet hebben, zodat waterophoping wordt voorkomen.

  Zonlicht

  De Graslelie groeit het best in veel maar indirect zonlicht. Je kunt de plant een paar uur per dag blootstellen aan direct zonlicht, maar alleen 's morgens of 's avonds als de zon niet fel brandt. Als de Graslelie te veel (direct) zonlicht krijgt zullen de bladeren verbranden.

  Standplaats

  Temperatuur en vochtigheid: De ideale temperatuur voor een Graslelie ligt rond de 20°C, met een hoge luchtvochtigheid. Ze kunnen overleven bij temperaturen rond de 10°C, maar dit is niet ideaal.

  De beste manier om een hogere luchtvochtigheid te creëren is om eenmaal per week de plant te besproeien.

  Plantenvoeding

  Hoewel de Graslelie geen plantenvoeding nodig heeft, kun je de plant altijd om de paar weken een verdunde versie plantenvoeding geven. Doe dit wel alleen in de groeimaanden.

  In de winter hoef je de plant geen voeding geven, want dat doet meer kwaad dan goed.

  Als je de plant jaarlijks verpot, is plantenvoeding helemaal niet nodig. Dit komt omdat er in verse potgrond al genoeg voedingsstoffen zitten.

  Luchtzuivering

  Enkele decennia geleden werd ontdekt dat de Graslelie de lucht zuivert van formaldehyde. Dit maakt het een goede luchtzuiveraar voor je huis of kantoor.

  Giftig

  De bladeren van de Graslelie zijn schadelijk voor huisdieren. Een Graslelie haalt schadelijke stoffen uit de lucht, en deze komen terecht op de bladeren van de plant.

  Extra verzorging

  Zodra de wortels zichtbaar worden, moet de plant worden verpot naar een grotere pot. De plant heeft dan meer ruimte nodig heeft om te ademen en groeien.

  Zoals de meeste planten zijn ook Graslelies niet vies van ongedierte. De meest voorkomende zijn spint, bladluizen en wolluizen. Er zijn verschillende manieren om van ongedierte af te komen. Bladeren schoonmaken en nat sproeien, en daarnaast bestrijdingsmiddel.

  Graslelie stekken

  Het is heel gemakkelijk om de Graslelie te vermeerderen. De plant heeft veel uitlopers, die kunnen worden afgesneden en opnieuw in een nieuwe pot worden geplant. Zorg ervoor dat de scheut minstens vijf bladeren heeft of wortels van minstens 3 centimeter (cm) lang.

  Een andere manier is de oorspronkelijke plant in tweeën te delen, en deze in aparte potten planten.