Koffieplant (Coffea Arabica)

De Coffea Arabica is een van de meest interessante kamerplanten om in huis te hebben. Hij is misschien niet geschikt om koffie van te maken, maar ziet er zeker spectaculair uit.

Kun je niet kiezen? Beantwoord 4 vragen en vind een geschikte plant.

3 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
 • Koffieplant
  Koffieplant
  35 cm Ø23 cm
  € 29,00 € 27,36
 • Koffieplant
  Koffieplant
  25 cm Ø12 cm
  € 20,00 € 18,87
 • Cadeaubon
  Cadeaubon
  € 20,00 - € 500,00 € 20,00
 • 3 producten

  per pagina
  Van hoog naar laag sorteren

  Alles over de Koffieplant (Coffea Arabica)

  Koffie is zonder enige twijfel het beroemdste drankje ter wereld. Stel je voor dat je als koffieliefhebber je eigen koffieplant in je eigen huis kunt kweken!

  Voordat de koffieplant bonen kweekt ben je een paar jaar verder. En waarschijnlijk zal hij niet genoeg produceren om dagelijks te drinken.

  Het blad van de plant is prachtig donkergroen met glanzende textuur en is een uitstekend decoratie voor in huis.

  Bijnamen

  The name on its own suggests that this plant is related to coffee; hence it has developed many nicknames such as coffee plant, a coffee shrub of Africa, mountain coffee, or arabica coffee.

  De naam alleen al suggereert dat deze plant verwant is met koffie. Vandaar dat de Coffea Arabica vele bijnamen heeft ontwikkeld zoals koffieplant, mountain coffee, of arabica coffee.

  Oorsprong van de Coffea Arabica

  De Coffea Arabica is afkomstig uit verschillende plaatsen, zoals Columbia, Jemen en Ethiopië.

  Coffea Arabica verzorgen

  Waterbehoefte

  Net zoals je energie krijgt na het drinken van koffie, wordt je plant ook vrolijk als je hem water geeft. Deze bijzondere plant houdt van een vochtige grond en een regelmatige watergift.

  Als de Coffea Arabica te weinig water krijgt laat hij zijn bladeren vallen. Al is te veel water ook niet de bedoeling. Het is dan ook verstandig om te kiezen voor een bloempot met een goede drainage.

  Zonlicht

  De Coffea Arabica groeit het best in helder, maar indirect zonlicht. Je kunt ze in direct zonlicht zetten, maar slechts voor een uur of twee, en alleen in de ochtend. Anders zullen de bladeren verbranden.

  Standplaats

  Temperatuur: Net als andere planten die afkomstig zijn uit tropische streken, groeit de Coffea Arabica het beste bij temperaturen boven de 18°C. Ze kunnen dan ook niet overleven in koudere klimaten. Een Coffea Arabica houdt van een hogere luchtvochtigheid. Ze hebben een hekel aan tocht die door het raam of de ventilatieopeningen van de airconditioning naar binnen komt.

  Luchtvochtigheid: Een ander aspect waar je op moet letten is de luchtvochtigheid rondom de plant. De Coffea Arabica geeft de voorkeur aan een hogere luchtvochtigheid. Er zijn verschillende manieren om de luchtvochtigheid rond de plant te verhogen, zoals de lucht vernevelen met water, de plant tussen andere planten plaatsen en een bak met kiezelstenen maken.

  Hoe maak je een kiezelbak?

  Plaats een schaal op de plaats waar je de plant wilt zetten. Leg een paar kiezels op de schaal en vul de schaal met water tot alleen de bovenste laag kiezels droog is. Plaats de pot bovenop de kiezels. Dit creëert een constante atmosfeer van vochtigheid.

  Plantenvoeding

  Om je plant fris te houden, kun je hem om de paar maanden een beetje extra plantenvoeding voor kamerplanten geven. Let er wel op dat dit alleen tijdens de groeimaanden gebeurt en niet tijdens de rustmaanden, want dat kan de plant schaden.

  Giftig

  Afgezien van de vruchten en zaden is de rest van de plant, giftig voor mens en dier. Probeer daarom te voorkomen dat huisdieren iets van de Coffea Arabica binnenkrijgen, want dat leidt tot braken en diarree.

  Stekken van de Coffea Arabica

  In tegenstelling tot andere kamerplanten is de Coffee Arabica niet gemakkelijk te vermeerderen met stekken. Daarom moet je, als je een nieuwe pot wilt planten, verse zaden gebruiken. In de vruchten zitten twee verse zaden, die je kunt openen als de vrucht zwart wordt. Een tip is om de vrucht in water te leggen, zodat je de vrucht makkelijker open kunt breken.

  Je kunt de zaden in vochtige grond plaatsen en ze vervolgens verzorgen. Probeer de nieuwe plant in een warmere omgeving te zetten dan waar je de volwassen plant in zou zetten.