Monstera (Gatenplant)

De Monstera Deliciosa is zeer geschikt voor woningen en kantoren, omdat hun opvallende bladeren een exotische sfeer geven. Ze zijn probleemloos te onderhouden. De enorme omvang van deze plant maakt het een statement waar je hem ook neerzet.

Kun je niet kiezen? Beantwoord 4 vragen en vind een geschikte plant.

5 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
 • Monstera Deliciosa
  Monstera Deliciosa
  120 cm Ø24 cm
  € 67,00 € 63,21
 • Monstera Deliciosa
  Monstera Deliciosa
  40 cm Ø12 cm
  € 19,00 € 17,92
 • Monstera Siltepecana
  Monstera Siltepecana
  35 cm Ø12 cm
  € 23,00 € 21,70
 • Rhaphidophora Tetrasperma
  Rhaphidophora Tetrasperma
  80 cm Ø19 cm
  € 43,00 € 40,57
 • Cadeaubon
  Cadeaubon
  € 20,00 - € 500,00 € 20,00
 • 5 producten

  per pagina
  Van hoog naar laag sorteren

  Alles over de Monstera

  De Monstera Deliciosa, ook wel de "Gatenplant" genoemd, is een tropische plant met zeer aparte, prachtige bladeren. De verzorging van deze plant is niet moeilijk, waardoor het een goede keuze is voor beginnende plantenliefhebbers.

  De Monstera Deliciosa kan in de natuur vruchten dragen.

  Deze plant heeft veel ruimte nodig omdat hij vrij groot wordt, dus houd daar rekening mee. De majestueuze bladeren geven sfeer aan elke kamer.

  Bijnamen

  • Gatenplant
  • Philodendron Pertusem
  • Swiss Cheese Plant
  • Mexican Breadfruit
  • Hurricane Plant

  Verschillende soorten Monstera

  De Monstera Deliciosa heeft ook verschillende andere soorten. Enkele daarvan zijn:

  • Monstera Adansonii (heeft grotere gaten dan de Monstera Deliciosa)
  • Monstera Borsigiana (kleiner in omvang maar groeit sneller dan de Monstera Deliciosa)
  • Monstera Variegata (heeft bladeren die er wit geverfd uitzien)
  • Monstera Pinnatipartita (ze hebben gleuven in plaats van gaten)
  • Monstera Siltepecana (heeft unieke, traandruppelvormige bladeren)

  Oorsprong van de Monstera

  De Monstera Deliciosa is inheems in Mexico en Panama. Hier kan de plant zo'n 21 meter hoog worden. Deze prachtige plant behoort tot de Araceae-familie. De plant heeft de bijnaam "Gatenplant" gekregen vanwege de gaten die in de bladeren van deze kamerplant ontstaan als ze volwassen is. Het gebladerte kan tot 91 centimeter breed worden.

  Verzorgen van de Monstera

  De Monstera Deliciosa is over het algemeen heel gemakkelijk te verzorgen. Wanneer de mooie bladeren van deze plant stof aantrekken, kun je ze schoonmaken met een mengsel van water en melk. Zorg ervoor dat het niet drijfnat is en veeg de bladeren van de plant daarna droog.

  Waterbehoefte

  Geef de Monstera niet te veel water. Ongeveer één keer per week is voldoende. Voel voor het water geven even in de grond of deze al droog is. Geef water als het droog aanvoelt, maar als het zompig of nog nat aanvoelt, doe het dan niet.

  Te veel water geven kan de wortels doen rotten. Maar laat het ook niet te droog worden, want dat is ook niet goed voor de plant.

  Standplaats

  De standplaats is essentieel voor de groei van deze kamerplant. Zet hem op een ruime plek en prop hem niet in nauwe hoekjes.

  Indirect zonlicht is het beste voor de Monstera, maar ook halfschaduw zal geen schade aanrichten. Bij te veel zonlicht worden de bladeren geel.

  Deze kamerplant komt binnenshuis het best tot zijn recht bij gematigde temperaturen. 18-29°C zijn de perfecte temperaturen voor de Monstera. Te lage temperaturen kunnen de groei aantasten.

  Een goede tip is om deze kamerplant te laten draaien voor een betere en gelijkmatige groei.

  De Monstera Deliciosa gedijt goed bij een gemiddelde tot hoge luchtvochtigheid. Mocht de luchtvochtigheid minder zijn, dan kun je de bladeren van de kamerplant met water besproeien. Je kunt ook een luchtbevochtiger gebruiken om de luchtvochtigheid te verhogen.

  Plantenvoeding

  Door je kamerplant voeding te geven, zal hij beter groeien en mooie bladeren krijgen. De Monstera moet slechts één keer per maand worden gevoed tijdens de lente- en zomermaanden, die ook de groeiperiode voor deze plant zijn. Gebruik vloeibare plantenvoeding om hem te voeden. Stop met voeden in de winter- en herfstmaanden.

  Verpot deze plant eens in de 2 jaar om hem ruimte te geven voor groei. Als je niet wilt dat je plant te veel groeit, verpot hem dan niet vaak. Als je hem wel verpot, zorg er dan voor dat de pot een gat heeft iets groter is.

  Je kunt deze kamerplant ook snoeien om de groei onder controle te houden. Knip droge of dode bladeren af. Snoei de plant tijdens het groeiseizoen. Gebruik voor het snoeien van de Monstera Deliciosa een scherpe schaar.

  Luchtzuivering

  De Monstera heeft luchtzuiverende eigenschappen en kan de lucht zuiveren van giftige stoffen.

  Giftig

  De Monstera kan giftig zijn. Omdat deze plant giftig is, is het goed om huisdieren en kinderen uit de buurt te houden. Deze giftigheid komt van de calciumoxalaatkristallen die de binnenkant van de mond kunnen irriteren of zelfs braken kunnen veroorzaken. Als de symptomen ernstig zijn, raadpleeg dan een arts.

  Monstera Deliciosa stekken

  Het stekken van de Monstera Deliciosa is super eenvoudig en kan op verschillende manieren gedaan worden. Eén manier is watervermeerdering.

  Kies een stengel om te vermeerderen en snij enkele centimeters onder de luchtwortel af. Zet de stengel vervolgens in een glas schoon water, zonder dat bladeren het water raken. Zet dit op een plaats waar er helder en indirect licht op kan vallen.

  Ververs het water regelmatig en wacht tot de wortels groeien. Wacht enkele weken voordat je de stek in aarde zet. De grond moet goed doorlatend zijn, maar mag niet te droog aanvoelen.