Muehlenbeckia

De Muehlenbeckia is een populaire kamerplant, geliefd om zijn weelderige groene bladeren en krachtige karakter. Ideaal voor zowel tuinen als woningen en kantoren.

Kun je niet kiezen? Beantwoord 4 vragen en vind een geschikte plant.

1 product

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
 • Cadeaubon
  Cadeaubon
  € 20,00 - € 500,00 € 20,00
 • 1 product

  per pagina
  Van hoog naar laag sorteren

  Alles over de Muehlenbeckia

  De Muehlenbeckia is een laagblijvende tuinplant met kleine blaadjes en lange, draderige stengels. Het is een winterharde plant die zeer onderhoudsarm is en zeer snel groeit. Hij is zeer populair als kamerplant.

  Hij kan ook worden gebruikt in rotstuinen of om op muren te klimmen en deze te bedekken. De Muehlenbeckia kan ongeveer 5 tot 15 centimeter hoog worden, gedijt bij warme temperaturen en krijgt in het voorjaar kleine, witte bloemen.

  Bijnamen

  In het Engels heeft de Muehlenbeckia enkele bijnamen:

  • Creeping Wire Vine
  • Mattress Vine
  • Angel Vine
  • Matted Lignum

  Verschillende soorten van de Muehlenbeckia

  Het geslacht Muehlenbeckia kent verschillende soorten. Hier zijn er een paar van:

  • Muehlenbeckia australis
  • Muehlenbeckia complexa
  • Muehlenbeckia astonii
  • Muehlenbeckia axillaris
  • Muehlenbeckia ephedroides
  • Muehlenbeckia fruticulosa
  • Muehlenbeckia hastulata
  • Muehlenbeckia volcanica

  Oorsprong van de Muehlenbeckia

  Muehlenbeckia komt oorspronkelijk uit Nieuw-Zeeland. Daardoor kan hij zelfs buiten worden gekweekt. Ze wordt ook gekweekt in Zuid-Amerika, Australië en Papoea-Nieuw-Guinea.

  Deze plant bestaat uit verschillende soorten en behoort tot de familie Polygonaceae. En de meest bekende soort is de Muehlenbeckia complexa.

  Verzorgen van de Muehlenbeckia

  De Muehlenbeckia heeft weinig verzorging nodig. Hij kan in verschillende omstandigheden overleven. Met een minimale inspanning haal je een decoratieve kamerplant in huis die de schoonheid van je huis zal verhogen.

  Inspecteer de plant regelmatig en kijk uit voor wolluis, witte vlieg, spint, zwarte vlieg, enz. Als je ongedierte ziet, gebruik dan pesticiden om de kamerplant te beschermen.

  Waterbehoefte

  Geef deze plant als de grond droog is water. Geef niet te veel water en maak de grond niet zompig. Hierdoor kunnen de bladeren van de Muehlenbeckia geel verkleuren.

  Geef tijdens het groeiseizoen regelmatig water, want de grond moet licht vochtig zijn. Een keer per week is voldoende. Zorg ervoor dat de grond droog is voordat je weer water geeft. En geef in de winter minder water.

  Voor de Muehlenbeckia geldt: te weinig water is altijd beter dan te veel water, want te veel water kan deze plant onherstelbare schade toebrengen.

  Standplaats

  Om de Muehlenbeckia goed te laten groeien, moet hij op een geschikte plaats worden gezet. Zet hem op een plaats waar hij gedeeltelijk tot volledig, maar indirect zonlicht kan krijgen. Zet hem niet in direct zonlicht, want dan verschroeien de bladeren van de plant.

  Als de plant bij een raam staat waar te veel zonlicht binnenkomt, gebruik dan gordijnen om het licht te filteren of verander de standplaats. Als de Muehlenbeckia minder bladeren heeft, is de kans groot dat hij meer zonlicht nodig heeft.

  Houd de Muehlenbeckia uit de buurt van airco's, koude tocht of ventilatieroosters omdat deze de plant kunnen uitdrogen. De Muehlenbeckia houdt van warme temperaturen en zal waarschijnlijk afsterven bij extreem koude temperaturen.

  Plantenvoeding

  De Muehlenbeckia is niet erg veeleisend wat de grond betreft, zolang deze maar goed doorlatend is.

  Snoeien is niet verplicht. Wel kan deze plant gesnoeid worden om de groei te temmen en de vorm en grootte te behouden. Snoei deze plant in het voorjaar. Dit zal helpen bij een nieuwe groei.

  Als je het gevoel hebt dat de plant onhandelbaar wordt, snoei je hem op de gewenste grootte met een schone schaar. Een vervuilde schaar kan ziektes en schimmels veroorzaken bij de plant.

  Wat het verpotten betreft, moet de Muehlenbeckia eens in de 2 jaar worden verpot. Hij hoeft niet te vaak verpot te worden. De nieuwe pot moet iets groter zijn dan de oude pot.

  Zorg ervoor dat de gekozen pot of bak een goede drainage heeft. Verder hoeft de Muehlenbeckia geen plantenvoeding te krijgen. Hij kan zelfs zonder voeding verder. Als je hem voedt, gebruik dan een uitgebalanceerde plantenvoeding voor in het voorjaar. Dit is wanneer de nieuwe groei begint.

  Geef deze plant geen voeding in de winter, omdat de groei dan zeer traag verloopt. Geef haar alleen voeding in de zomer en het voorjaar.

  Luchtzuivering

  Deze plant heeft vrij kleine bladeren, en heeft dus geen luchtzuiverende eigenschappen zoals sommige andere kamerplanten hebben.

  Giftig

  De Muehlenbeckia wordt niet als giftig beschouwd voor honden en katten, maar veroorzaakt wel mondirritatie bij inname. Toch moet je huisdieren niet op de plant laten kauwen. Als er te veel van wordt ingenomen, kan het braken en verlies van eetlust veroorzaken. Raadpleeg in zo'n geval een arts.

  Stekken van de Muehlenbeckia

  De Muehlenbeckia plant kan worden gekweekt met zaden, maar dit proces is een beetje omslachtig.

  Stengelstekken kunnen ook worden gebruikt om deze plant te vermeerderen. Kies stengels waar bladeren aan zitten en knip de uiteinden af. Snijd ongeveer 7-10 centimeter van de uiteinden af en plant ze in de grond. Wacht tot de wortels zich beginnen te groeien.