Olijfboom (Olea Europaea)

Een Olijfboom is een relatief nieuwe als kamerplant. Hij is niet kieskeurig wat de verzorging betreft, wat hem een echte favoriet maakt.

Kun je niet kiezen? Beantwoord 4 vragen en vind een geschikte plant.

2 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
 • Olijfboom
  Olijfboom
  100 cm Ø19 cm
  € 41,00 € 38,68
 • Cadeaubon
  Cadeaubon
  € 20,00 - € 500,00 € 20,00
 • 2 producten

  per pagina
  Van hoog naar laag sorteren

  Alles over de Olijfboom

  Het kan voor velen als een verrassing komen wanneer ze ontdekken dat een Olea Europaea ook als een kamerplant gebruikt kan worden. De zilverachtige, lichtgroene bladeren geven een elegante uitstraling. Heb niet te hoge verwachtingen dat de Olijfboom vruchten zal dragen als hij de hele tijd binnen staat, maar de bladeren zijn genoeg reden om in de plant te investeren.

  Als kamerplant kan een Olijfboom tot bijna 3 meter groeien. Als het plafond hoog genoeg is, dan komt het wel goed. Soms, als de plant de juiste verzorging krijgt, krijgt hij kleine witte bloemen, die, hoewel ze niet lang blijven, heerlijk geuren.

  Bijnamen

  De botanische naam Olea Europaea is een hele mond vol; vandaar dat de voorkeur wordt gegeven aan de bijnaam Olijf of Olijfboom.

  Verschillende soorten Olijfbomen

  Aangezien Olijfbomen al duizenden jaren bestaan, zijn er sindsdien heel wat soorten ontstaan. Maar de twee belangrijkste zijn die welke vruchten dragen en die welke dat niet doen. Enkele variëteiten zijn onder andere Mission, Arbequina, en Manzanilla.

  De meest begeerde soort als kamerplant is de dwergsoort.

  Olijfboom verzorgen

  Als je de Olijfboom goed verzorgt, zal hij tientallen jaren meegaan.

  Waterbehoefte

  De Olijfboom houdt er niet van om te veel water te krijgen. De truc is om de bovenste centimeters van de grond te controleren om er zeker van te zijn dat het droog is. Daarna kun je de plant water geven tot er water uit de drainagegaten aan de onderkant komt. Zorg ervoor dat je de plant in een pot zet die grote drainagegaten heeft.

  Net als andere kamerplanten moet je minder water geven tijdens de rustperiodes, de wintermaanden.

  Standplaats

  De Olijfboom geeft de voorkeur aan een standplaats met veel zonlicht. Hij kan zich aanpassen aan zowel direct als indirect licht, zolang het licht maar veel is. Soms kun je hem zelfs in de halfschaduw zetten, maar niet voor een lange periode. Een ruimte waar zelden zonlicht is, is de Olijfboom dus niet de beste plant voor jou.

  Zodra de temperatuur onder 0°C komt, haal de plant dan naar binnen als je hij buiten staat, want de Olijfboom is gevoelig voor vorst. Zorg er wel voor dat de plant bij een raam staat waar voldoende zonlicht is. Als de Olijfboom zijn bladeren begint te verliezen, betekent dit dat hij niet genoeg zonlicht krijgt.

  Als het lente wordt, kun je de Olijfboom geleidelijk weer naar buiten verplaatsen. Laat de plant wennen aan indirect zonlicht en daarna pas aan de volle zon.

  Omdat ze afkomstig zijn uit het Middellandse Zeegebied, kunnen ze in vergelijking met andere planten droge lucht verdragen. Daarom hoef je je niet veel zorgen te maken over de luchtvochtigheid rond de plant.

  Plantenvoeding

  Cactusmix is een van de beste grondsoorten voor een Olijfboom, omdat het grond is die gemakkelijk draineert. Plaats altijd een schotel of een schaal onder de pot, zodat de drainage geen rommel veroorzaakt binnenshuis.

  Je kunt de Olijfboom tijdens het voorjaar en de zomer twee keer per maand bemesten. Vermijd plantenvoeding wel in de herfst en de winter. Gebruik plantenvoeding voor kamerplanten op halve sterkte.

  Als je vindt dat de boom uit zijn pot is gegroeid, kun je hem verpotten in een pot die een maatje groter is dan de vorige. De nieuwe aarde zal de plant van verse voeding voorzien, waardoor hij een jaar lang geen plantenvoeding nodig heeft. Als je vindt dat het nodig is, kun je in de lente ook de bladeren snoeien.

  Een van de grootste problemen waar Olijfbomen mee te maken krijgen, is de aantasting door schildluis. Schildluis is bekend om generaties oude Olijfbomen te vernietigen. Daarom kun je de Olijfboom af en toe een douche geven of de bladeren, vooral de onderkant, om de paar weken met een vochtige doek afvegen.

  Als de schildluis zich eenmaal op de bladeren heeft vastgezet, duurt het niet lang voordat deze zich verspreidt en de boom afsterft.

  Stekken van de Olijfboom

  Het vermeerderen van een Olijfboom is uiterst eenvoudig. Het enige wat je nodig hebt is een stek van een stengel. Voordat je de stek plant, snijdt dan alle bladeren eraf.

  Geef de stek elke dag water, tenzij de grond nat is van de vorige watergift. Vernevel de lucht rond de stek regelmatig. Dit proces kan een beetje vermoeiend zijn; maar regelmatig water geven geeft het beste resultaat.