Bezorgen in
België
Kun je niet kiezen? Beantwoord 4 vragen en vind een geschikte plant.
De Peperomia is een perfecte keuze voor zowel beginnende als ervaren plantenliefhebbers. De planten kunnen op tafels staan, opgehangen of in de hoek van een kamer worden geplaatst. Hun vermogen om zich aan verschillende omstandigheden aan te passen heeft ze enorm populair gemaakt.
Peperomia's zijn taai en droogtetolerant. Ze hebben vrij dikke bladeren en zijn geschikt voor woningen en openbare ruimten. Bovendien zijn Peperomia's compacte planten die zeer langzaam groeien.
De soorten van de Peperomia hebben verschillende bladeren en zijn onderling zeer gevarieerd. Ze kunnen grote of kleine bladeren hebben, hartvormige, rode of gevlekte bladeren.
Er zijn veel verschillende soorten Peperomia-planten, waarvan er hieronder enkele worden opgesomd:
De Peperomia behoort tot de familie van de Piperaceae en dankt zijn naam aan de Griekse woorden "peperi", dat "peper" betekent, en "homios", dat "zoals" betekent.
Deze plant komt oorspronkelijk uit Mexico, Zuid-Amerika en West-Indië en wordt in Brazilië gezien als een teken van geluk. Het interessante eraan is dat hij het hele jaar door kan worden gekweekt en de lucht zuivert.
De Peperomia is een uitstekende keuze. Ze zijn niet kieskeurig en vragen weinig verzorging.
De Peperomia hoeft niet al te vaak water te krijgen. Als je water geeft, wacht dan tot de bovenste laag is opgedroogd. Als de Peperomia te veel water krijgt, kunnen de wortels gaan rotten, de bladeren geel worden of verwelken en kan er zelfs schimmel ontstaan.
De vlezige bladeren van de plant kunnen vocht vasthouden. Hierdoor kan de Peperomia lange tijd zonder water, wat deze plant droogtetolerant maakt.
Giet geen water op de bovenkant van de plant, omdat dit de bladeren kan doordrenken en kan leiden tot plantenziekten. Het beste is om de Peperomia eens in de 7-10 dagen water te geven. In de winter mag je nog minder water geven.
Indirect licht is het beste voor de Peperomia. Direct zonlicht moet worden vermeden omdat dit het blad kan verschroeien. Als er niet genoeg indirect licht is voor de Peperomia, kan dit ertoe leiden dat de plant mager wordt of dat de bladeren beginnen te vallen.
Als je bladval opmerkt of je plant minder bladeren krijgt, verander dan de standplaats om wat licht te krijgen, want te weinig licht kan de groei vertragen.
Zet je plant ook niet in de buurt van een radiator, want dan droogt hij uit.
De meeste Peperomia doen het prima bij een lage luchtvochtigheid, waardoor ze geschikt zijn om als kamerplant te worden gebruikt. De Peperomia houdt echter wel van een hoge luchtvochtigheid.
Hoeveel vochtigheid elke soort Peperomia nodig heeft, hangt af van hoe dik de bladeren zijn. De dikkere bladeren kunnen een lage luchtvochtigheid aan.
De Peperomia houdt van warme temperaturen 15,6°-26,7°C, terwijl koude tocht de plant parten kan spelen.
De pot voor de Peperomia plant moet aan de onderkant drainagegaten hebben. Als de wortels van de plant uit de drainagegaten komen, is dit een teken dat de pot te klein is en moet worden vervangen door een grotere pot.
Aangezien de Peperomia een langzame groeier is, hoeft hij niet vaak te worden verpot; één keer in ongeveer 2-3 jaar is voldoende om te voorkomen dat de grond verhardt.
Wat plantenvoeding betreft, hebben de Peperomia's niet al te vaak voeding nodig. Overbemesting kan zelfs schadelijk zijn. Een keer per maand plantenvoeding tijdens het groeiseizoen is voldoende. Er moet een vloeibare plantenvoeding worden gebruikt.
Peperomia's zijn luchtzuiveraars. Volgens onderzoek van de NASA vermindert de Peperomia het gehalte aan formaldehyde binnenshuis.
Vergeleken met andere kamerplanten is de Peperomia veilig voor huisdieren en niet giftig. Ook voor mensen is hij niet giftig. Toch moet je deze kamerplant buiten het bereik van kinderen en huisdieren houden.
Je kunt de Peperomia plant vermeerderen door te stekken. Knip een stengel met enkele bladeren eraan. De stek moet vervolgens in aarde worden gezet. Dek het af met een plastic zak om te voorkomen dat er vocht ontsnapt.
Blijf water geven om te voorkomen dat de grond uitdroogt. Geef het enkele weken de tijd, voordat de stek goed genoeg geworteld is.