Strelitzia (Paradijsvogelplant)

De Strelitzia heeft een luxe uitstraling dankzij haar brede, glanzende banaanvormige bladeren die een rijk, sierlijk statement maken.

Kun je niet kiezen? Beantwoord 4 vragen en vind een geschikte plant.

4 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
 • Strelitzia Nicolai
  Strelitzia Nicolai
  150 cm Ø27 cm
  € 97,00 € 91,51
 • Strelitzia Reginae
  Strelitzia Reginae
  40 cm Ø12 cm
  € 22,00 € 20,75
 • Strelitzia Reginae
  Strelitzia Reginae
  100 cm Ø24 cm
  € 58,00 € 54,72
 • Cadeaubon
  Cadeaubon
  € 20,00 - € 500,00 € 20,00
 • 4 producten

  per pagina
  Van hoog naar laag sorteren

  Alles over de Strelitzia

  In de natuur krijgt de Strelitzia intens oranjegeel en blauw getinte bloemen tussen haar robuuste bladeren. Ze strekken zich uit en trekken ieders aandacht.

  Bijnamen

  Door zijn unieke bladvorm en levendige bloemkleuren heeft de Strelitzia vele bijnamen. De meest voorkomende zijn de "paradijsvogel" of "paradijsvogelbloem". Ze staan ook bekend als Kraanvogelbloem en Oranje Strelitzia.

  Verschillende soorten van de Strelitzia

  De Strelitzia behoort tot de familie der Strelitziaceae en omvat 5 hoofdsoorten van het geslacht Strelitzia.

  • Strelitzia Alba
  • Strelitzia Caudata
  • Strelitzia Juncea
  • Strelitzia Nicolai
  • Strelitzia Reginae

  Oorsprong van de Strelitzia

  De Strelitzia komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika, waar ze bekend staat als de Paradijsvogelbloem, en al sinds 1773 groeit in de Royal Botanic Gardens in Kew, Zuid-Afrika.

  Je kunt de Strelitzia ook vinden in Florida, Zuid-Californië en andere tropische tot semi-tropische gebieden. De Strelitzia kwam in de 18e eeuw naar Europa als kamerplant en bereikte vervolgens Duitsland aan het begin van de 19e eeuw.

  De naam, Strelitzia, werd gegeven naar koningin Charlotte, de hertogin van Mecklenburg-Strelitz door Sir Joseph Banks, de directeur van de koninklijke tuinen.

  Strelitzia verzorgen

  Waterbehoefte

  De bladeren van de Strelitzia hebben veel water nodig, vooral in de zomer en het voorjaar. Een consequent watergeefschema zal hierbij helpen. Hij verdraagt geen natte voeten. Bij overbewatering krijgt hij knapperige bruine bladeren.

  Gebruik indien mogelijk regenwater of gedestilleerd water voor deze plant, want water met een hoog zoutgehalte kan de bladeren verbranden.

  Standplaats

  • Zonlicht: Omdat de Strelitzia van nature tropisch is, houdt hij van de zon en kan zij direct zonlicht verdragen.
  • Bodem: Een goed gedraineerde grond is ideaal voor de Strelitzia. Gebruik bij het verpotten goed gedraineerde potgrond.
  • Temperatuur: Houd de temperatuur overdag zo hoog als 18° - 21°C en 's nachts 10°C voor een gezonde groei van de Strelitzia.
  • Luchtvochtigheid: De Strelitzia geeft de voorkeur aan een hoge luchtvochtigheid. Zorg daarom voor het regelmatig vernevelen. Dit zal ook helpen stof van zijn glanzende bladeren te verwijderen. Houd hem uit de buurt van luchtopeningen en tocht.

  Plantenvoeding

  De Strelitzia is een hongerige plant en heeft voeding nodig om groei te stimuleren. Geef de Strelitzia maandelijks een vloeibare plantenvoeding die tot de helft is verdund in de zomer en het voorjaar. In de winter en herfst is er geen extra plantenvoeding nodig.

  De Strelitzia is een hongerige plant en heeft voeding nodig om groei te stimuleren. Geef de Strelitzia maandelijks een vloeibare plantenvoeding die tot de helft is verdund in de zomer en het voorjaar. In de winter en herfst is er geen extra plantenvoeding nodig.

  Hij groeit zeer snel en heeft veel voeding nodig. Te weinig voeding kan de plant schaden. Te veel voeding leidt tot meer blad en weinig of geen bloei.

  Luchtzuiverend

  Naast zijn visuele aantrekkingskracht heeft de Strelitzia als voordeel dat hij de omringende lucht reinigt. Zijn slanke groene bladeren zorgen voor luchtcirculatie en zuivering en dragen bij tot een gezonde omgeving voor jou en je dierbaren.

  Giftig

  De Strelitzia is als plant zelf niet giftig. Maar de bloem is wel voor mens en dier zeer giftig. Hij bloeit echter zelden als kamerplant.

  Bij inname van de bloem van de Strelitzia kan er misselijkheid, braken en sufheid ontstaan bij honden en katten. Daarnaast kan het sap van de plant licht irriterend zijn.

  Stekken van de Strelitzia

  Een Strelitzia kan op twee manieren worden vermeerderd: deling en zaadkieming.

  Stekken door deling

  Delen is de meest gemakkelijke stekmethode voor de Strelitzia. Dit proces kan echter wel de normale groeicyclus van de plant verstoren.

  Scheid een scheut van de volwassen Strelitzia met ten minste drie bladeren. Wees voorzichtig bij dit proces om beschadiging van gevoelige wortels te voorkomen. Plaats de stek in een kleine, schone pot met aarde van hoge kwaliteit. Laat de stekken een paar dagen drogen en geef ze daarna een rondje water.

  Stekken door zaadkieming

  De zaden van de Strelitzia kunnen worden gekocht of geoogst van een volgroeide plant. Was ze met water en leg ze 12 uur tot 2 dagen in warm water om ze te laten zwellen. Druk de zaden 2-3 cm in aarde. Dek de pot af met een plastic zak om de temperatuur te verhogen.

  Verwijder de plastic zak regelmatig om te ventileren. Zodra een scheut zichtbaar is kun je de plastic zak volledig verwijderen.