Zamioculcas Zamiifolia (ZZ-plant)

De Zamioculcas Zamiifolia is beginners vriendelijk. In het interieur kan de plant zeker een statement maken met zijn lange stengels bedekt met talrijke ronde, glanzende bladeren.

Kun je niet kiezen? Beantwoord 4 vragen en vind een geschikte plant.

6 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
 • Zamioculcas Zamiifolia
  Zamioculcas Zamiifolia
  85 cm Ø21 cm
  € 42,00 € 39,62
 • Zamioculcas Zamiifolia
  Zamioculcas Zamiifolia
  90 cm Ø27 cm
  € 56,00 € 52,83
 • Zamioculcas Zamiifolia
  Zamioculcas Zamiifolia
  95 cm Ø21 cm
  € 45,00 € 42,45
 • Zamioculcas Zamiifolia
  Zamioculcas Zamiifolia
  50 cm Ø14 cm
  € 25,00 € 23,58
 • Zamioculcas Zamiifolia
  Zamioculcas Zamiifolia
  30 cm Ø12 cm
  € 22,00 € 20,75
 • Cadeaubon
  Cadeaubon
  € 20,00 - € 500,00 € 20,00
 • 6 producten

  per pagina
  Van hoog naar laag sorteren

  Alles over de ZZ plant

  De Zamioculcas is met hun glanzende bladeren meestal te vinden in kantoren of in wachtkamers. Grotere soorten zijn te vinden in potten bij deuropeningen of in lege hoeken.

  Bijnamen

  De Zamioculcas Zamiifolia is het meest bekend als de ZZ plant, maar wordt ook wel onder vele andere bijnamen aangeduid, waaronder: Zuzu plant, Zanzibar Gem Aroid palm, Eternity plant, en Emerald palm.

  Verschillende soorten ZZ plant

  ZZ is een geslacht van planten dat behoort tot de familie Araceae. De familie bevat één enkele soort met de naam Zamioculcas Zamiifolia. Deze soort kent een aantal soorten met verschillende bladvormen en lengtes:

  • Zamioculcas Zamiifolia 'Lucky classic' – De bladeren zijn iets ronder.
  • Zamioculcas Zamiifolia 'Zenzi' – De bladeren zijn dikker en groeien alleen aan de bovenste helft van de stengel, wat dichter op elkaar.
  • Zamioculcas Zamiifolia 'Zamicro' – Het is een dwerg ZZ plant waarvan de stengels minder dan 40 cm lang zijn.

  Oorsprong van de Zamioculcas Zamiifolia

  De Zamioculcas Zamiifolia is inheems in droge graslanden en bossen in Oost-Afrika en kan ook worden gevonden in Tanzania, Zanzibar. Ook groeit hij in heel Centraal-Afrika en aan de oostkust. Zijn natuurlijke omgeving bestaat uit rotsachtige grond.

  ZZ plant verzorgen

  Waterbehoefte

  Een ZZ plant heeft dikke stengels, die samen met de plant een aanzienlijke hoeveelheid vocht kunnen opslaan. Je kunt hem alleen water geven als de grond droog lijkt, rond de 1-2 weken.

  Hij zal het je vergeven als je hem te weinig water geeft, maar niet als je hem te veel water geeft. Overbewatering kan rotting van de wortels of stengels veroorzaken.

  Standplaats

  • Zonlicht: Helder indirect licht is ideaal voor de ZZ-plant. Hoewel hij ook kan overleven in omstandigheden met weinig licht. Directe zonlicht kan leiden tot verschroeide, uitgedroogde bladeren of zelfs verbranding van de plant.
  • Bodem: Een goed doorlatende potgrondmix met daarin een grote hoeveelheid zand is voldoende voor de ZZ plant. Zorg voor goede drainagegaten in de pot waarin hij wordt geplaatst.
  • Temperatuur: ZZ planten kunnen weliswaar overleven in gemiddelde kamertemperaturen, maar ze groeien het beste bij 15-24°C. Vermijd blootstelling aan koude temperaturen en tocht omdat dit de groei kan belemmeren.
  • Luchtvochtigheid: ZZ planten kunnen zich aan alle vochtigheidsniveaus aanpassen. Als je denkt dat de plant er ongelukkig of gestrest uitziet door een te lage luchtvochtigheid, kun je hem een paar keer per week vernevelen.

  Plantenvoeding

  ZZ planten kunnen overleven als je ze niet bemest. Het zijn over het algemeen langzame groeiers; daarom zal het voeden met voedingsstoffen een gezonde groei stimuleren, maar geen snelle groei.

  Als je besluit plantenvoeding te geven, gebruik dan één of twee keer in het groeiseizoen plantenvoeding verdund tot de helft van de sterkte. Vermijd bemesting ZZ plant in het winterseizoen.

  Luchtzuivering

  Uit resultaten van het NASA-onderzoek naar luchtzuiverende kamerplanten blijkt dat een ZZ-plant in staat is om grote hoeveelheden giftige stoffen (xyleen, tolueen en benzeen) uit de lucht te verwijderen.

  Giftig

  ZZ-planten zijn giftig. Ze bevatten calciumoxalaatkristallen die resulteren in huidirritatie of andere ernstige problemen zoals maagpijn. De kristallen zijn vooral schadelijk voor honden en katten, dus houd ze buiten hun bereik.

  Stekken van de ZZ plant

  Er zijn meerdere manieren waarop je de ZZ plant kunt vermeerderen, twee daarvan zijn deling en blad- of stengelstekken.

  Vermeerdering door deling

  Haal de moederplant uit de pot, en verdeel de plant in twee of meer delen. Verpot dan de verschillende delen van de ZZ plant. Omdat deze methode schadelijk kan zijn voor de wortels raden wij aan de deling enkel in de lente te doen.

  Vermeerdering door stekken

  Snijd een blad af en neem daarbij een stukje van de stengel mee. Steek het stekje vervolgens in de grond. Geef de stek water wanneer de grond droog is, bijvoorbeeld om de 2 weken, en wacht tot hij wortels krijgt.