Verzorging

Kamerplanten verzorgen

Ben je op zoek naar de verzorging van een specifiek plantensoort of voor je terrarium? Dan ben je op de juiste plaats. Om je op weg te helpen hebben we voor het terrarium en onze plantensoorten specifieke verzorgingstips samengesteld. In de tips bespreken we onder andere de ideale standplaats, de watergift en het verpotten van de plant.

Terrarium verzorgen

In de handleiding delen van een stappenplan voor het opzetten van je eigen terrarium. Daarnaast bespreken we onder andere veelvoorkomende problemen, de juiste locatie en overmatig condens in het ecosysteem.

Verzorgingstips op basis van plantensoort

Scroll naar de letter van jouw plant en vind de verzorgingstips van jouw favoriete groene vriend.

Kamerplanten oplappen in 5 eenvoudige stappen

1. Kamerplanten verplaatsen

De ene plant groet het liefst op een plek met veel schaduw. Terwijl andere plantensoort zo veel mogelijk zonnestralen wil meepakken. Het is dan ook goed om na te gaan of je plant wel op de juiste plaats staat.

Er zijn planten die door middel van gele bladeren laten zien dat ze te veel of te weinig zonlicht krijgen. Twijfel je hieraan? Verplaats de plant eens twee meter naar achter, of juist naar het raam, en test dit een tijdje uit. Helpt dit niet?

2. Houd de bodemvochtigheid in de gaten

Doodsoorzaak nummer één bij kamerplanten: wortelrot. Wortelrot ontstaat bij een overschot aan water. Deze hoeveelheid water zorgt ervoor dat de wortels geen zuurstof meer kunnen halen uit de potgrond.

Steek daarom dan ook regelmatig eens je vinger in de potgrond. Zorg ervoor dat je je vinger goed diep in de grond steekt.

Vaak is het wat dieper in de aarde nog vrij vochtig. Dit houdt in dat de plant nog helemaal geen water nodig heeft. Voordat je de plant water geeft, check dan ook even de bodemvochtigheid.

Let daarnaast ook goed op de luchtvochtigheid in huis! Vooral tijdens de wintermaanden, wanneer je lekker aan het stoken bent met je verwarming, kan het nogal hard werken zijn voor een kamerplant. Besproei, zeker in de winter, kamerplanten regelmatig met een plantenspuit.

3. Let op de voedingsstoffen

Net als een mens heeft je kamerplant voedingsstoffen nodig. Plaats daarom je planten niet zomaar in de potgrond die je toevallig nog hebt liggen. Kies voor aarde of een bodemsamenstelling die je plant daadwerkelijk nodig heeft.

Er zijn verschillende plantensoorten die in het groeiseizoen extra voedingsstoffen kunnen gebruiken. Plantenvoeding is er in verschillende vormen. Zo kun je kiezen voor een tablet die gedurende één jaar voedingsstoffen afgeeft. Maar het is ook mogelijk om wekelijks plantenvoeding te mengen met de watergift.

4. Verpotten, stekken en toppen

De meeste planten hebben het nodig om eens per jaar verpot te worden. Haal je plant voorzichtig uit zijn pot, en plaats de plant in een grotere pot met verse potgrond.

Om een vollere plant te stimuleren kan het wellicht ook goed zijn om je plant te stekken en te toppen.

Bij het toppen van en plant knip je de bovenste blaadjes af, zodat er vollere blaadjes terug groeien. Dit gebeurt vaak bij kruidenplantjes.

Hoe je een plant kunt stekken kan per plantensoort verschillen. Kijk dan ook goed wat voor soort plant je hebt. Heb je nog nooit een plant gestekt? Bekijk dan onze stek pagina's.

5. Leer je plant kennen

Net als mensen heeft iedere kamerplant een andere gebruiksaanwijzing. Leer je plant kennen! Er zijn planten die het liefst een paar keer per week besproeid worden met water, en er zitten enkele tussen die graag zo droog mogelijk staan.

Tip! Heb je net een nieuwe plant gekocht? Geef de plant de tijd om zich aan te passen aan de nieuwe omgeving. Het is niet vreemd dat er bladeren loslaten of verkleuren van een nieuwe plant. Het is niet niets zo'n verhuizing naar een nieuwe leefomgeving!

Handige blogs

Hoeveel zonlicht heeft een kamerplant nodig?

Niet alle kamerplanten hebben evenveel zonlicht nodig. Hoe weet je precies wat je plant nodig heeft? En wat voor soort licht komt er eigenlijk jouw huis binnen?

Wortelrot herkennen en direct oplossen

Als je teveel water geeft kunnen de wortels van de plant geen zuurstof meer halen uit de aarde. Hierdoor gaan de wortels uiteindelijk rotten. Hoe kun je wortelrot herkennen en oplossen?

Rouwvliegjes bestrijden met zand, wijn of azijn?

Vliegen er kleine en slome vliegjes rondom je plantenpotten? Dan heb je last van het hardnekkige fenomeen rouwvliegjes.

Volg ons op Instagram