Bezorgen in
België
De Alocasia komt voor in verschillende vormen en maten. Vooral in India komt de Alocasia vaak in de natuur voor, maar je kunt ze overal in Azië tegenkomen. Alocasia planten behoren tot de familie Araceae. En dat is een grote familie! Onder andere de Anthurium, Zamioculcas en de Philodendron behoren ook tot de Araceae. De meest bekende Alocasia planten zijn misschien wel de Alocasia Zebrina (Olifantsoor), Alocasia Cucullata en de Alocasia Pink Dragon. Ze zijn niet de makkelijkste kamerplanten, maar ze zijn prachtig!
Indirect zonlicht
Water 1x per week
Giftig
Luchtzuiverend
De Alocasia houdt ervan om op een plek met veel licht te staan. Niet alle soorten verdragen fel licht even goed. Het is daarom het beste om de Alocasia op een plek met medium helder licht te plaatsen. De Alocasia geeft de voorkeur aan een plek naast een raam op het Westen of Oosten. Een plek bij op het Zuiden is natuurlijk ook mogelijk. Zorg ervoor dat de plant minstens 2 meter van het raam staat. Een raam bij het Noorden heeft waarschijnlijk te weinig licht.
Als een Alocasia te weinig zonlicht krijgt, zal de plant lange stelen krijgen. Met zijn lange stelen hoopt de plant het zonlicht wel te kunnen bereiken. Deze lange stelen kunnen cruciaal zijn voor de plant. Door zijn lange stelen kunnen de bladeren te zwaar worden en afbreken.
Vergeet daarnaast om de Alocasia niet te draaien! De plant groeit naar de zon toe. Als je de plant niet draait, zal hij alleen aan één kant vol worden en dat wil je voorkomen.
Een Alocasia slaat water op in hun stelen. Als een Alocasia te weinig water krijgt, zal het blad slap gaan hangen. Dit komt, omdat door te weinig water zijn de stelen niet vol genoeg zijn om het blad rechtop te houden. Het is daarom belangrijk om de grond van de Alocasia altijd licht vochtig te houden. Je kunt dit controleren door je pink in de grond te steken. Laat de Alocasia nooit uitdrogen. Zelfs niet in de winter!
Het is het beste om de Alocasia het hele jaar door eens per week water te geven. In de winter kan dit iets minder zijn.
Geef kleine hoeveelheden water, in plaats van in één keer te veel water. De Alocasia kan namelijk niet in één week een grote hoeveelheid water opnemen. Hierdoor zal de Alocasia het overtollige water in zijn wortels opslaan, in plaats van in de stelen. De plant kan dan last krijgen van wortelrot.
Je kunt wortelrot gemakkelijk herkennen aan de gele bladeren met bruine randen. Als dit alleen op het onderste blad voorkomt, hoef je je geen zorgen te maken. De Alocasia stoot het onderste blad af om nieuwe bladeren te maken.
De Alocasia gebruikt vanaf het voorjaar veel energie om nieuwe bladeren te laten groeien. Daarom heeft de plant extra voedingsstoffen nodig. Je kunt deze voedingsstoffen geven door middel van plantenvoeding. We raden aan om eens per twee weken plantenvoeding te geven. Van het voorjaar tot de herfst. Na de herfst en in de winter is het beter om geen extra voedingsstoffen te geven. In de herfst kan plantenvoeding zelfs schadelijk zijn voor de Alocasia!
Het verpotten van de Alocasia is elk jaar nodig. De plant groeit snel, dus de wortels worden al snel te strak in de pot. Door de plant elk jaar te verpotten, krijgt hij nieuwe voedingsstoffen en meer ruimte voor wortelgroei. De luchtigere grond is ook zeer goed voor de waterdoorstroming. De beste periode om te verpotten is het voorjaar.
De meest ideale temperatuur voor een Alocasia plant ligt meestal tussen de 18 en 29 graden Celsius. Hij doet het goed in warme en tropische klimaten.
Het snoeien van een Alocasia kan gedaan worden om beschadigde of gele en oudere bladeren te verwijderen. Daarnaast zal het snoeien nieuwe groei bevorderen en kan het helpen voorkomen dat de Alocasia te lang wordt. Gebruik schone en scherpe snoeigereedschappen om beschadiging van de plant te voorkomen.
Als de lucht te droog is, kan de Alocasia last krijgen van spintmijten. Om spintmijten te voorkomen, is het het beste om de plantenspuit eens per week te gebruiken. Spintmijten zijn een infectie op planten. Je kunt de infectie herkennen aan aangetaste bladeren en een soort spinnenwebben. Als je last hebt van spintmijten, is het beter om de plant buiten te zetten. Wind en vochtigheid van buitenaf zullen de spintmijt snel op afstand houden.
De stengels van de Alocasia bevatten water. Wanneer er te weinig water in de stengels aanwezig is, gaan de stengels hangen. Houd daarom de grond van de Alocasia continue licht vochtig.
Alocasia's kunnen lange stelen krijgen als de plant te weinig licht krijgt. Door lange stelen hoopt de plant meer zonlicht te krijgen.
Als je merkt dat de plant lange stelen krijgt, is het verstandig om de plant te verplaatsen naar een lichtere standplaats. Lange stelen kunnen uiteindelijk breken, omdat ze het gewicht van de bladeren niet meer kunnen dragen.
Van nature laat de Alocasia oudere bladeren afsterven om nieuwe bladeren te laten groeien. Als er gele bladeren ontstaan hoeft dit daarom niet altijd een onderliggend probleem te hebben.
Als er wel een onderliggend probleem is, is dit vaak door te weinig of te veel water. In het geval van te weinig water krijgen de bladeren naast een gele kleur vaak ook bruine vlekken of bladranden. Als de plant gele bladeren heeft door te veel water, is het verstandig om te controleren of de plant last heeft van wortelrot.