Ananasplant verzorgen

Niet iedereen is dol op ananas, maar als decoratie zijn ze bij velen geliefd. De ananassen die de Bromelia Ananas als kamerplant kweekt zijn niet eetbaar, maar puur voor de sier. De ananassen zijn kleiner van formaat en komen uit het midden van de plant.

Na enkele maanden zal de ananas afsterven, en scheuten zullen nieuwe ananassen voortbrengen. Hun gebladerte is groen met gele strepen en perfect om binnenruimtes op te fleuren.

Indirect zonlicht

Water 1x per week

Niet giftig

Luchtzuiverend

Hoe verzorg je een Ananasplant?

Standplaats

Ananasplanten houden van licht. Helder, indirect licht is ideaal voor de groei. Je kunt de plant voor een raam op het oosten of westen zetten, of op minstens 2 meter afstand van een raam op het zuiden. Als de Ananasplant te veel licht krijgt, zullen de bladeren donkergroen verkleuren of langwerpig worden.


Waterbehoefte

Geef de Ananasplant eenmaal per week water door de kelk te vullen met water. Dit is voldoende om de dorst van de hele plant te lessen. Laat de plant nooit te lang in het water staan, want dit kan leiden tot wortelrot en ophoping van zouten. In de zomer heeft de Ananasplant om de 5 dagen water nodig, en in de winter om de 10 dagen.


Plantenvoeding

Plantenvoeding is niet nodig voor Ananasplanten. Ananasplanten hebben een korte levensduur en daarom hebben ze genoeg aan de voedingsstoffen in de potgrond.


Verpotten

Het is alleen nodig om de Ananasplant te verpotten als het een soort is met een langere levensduur. De meeste Ananasplanten sterven af zodra hun vruchten uitgebloeid zijn.

Het verpotten van de Ananasplant is elk jaar nodig. Door de plant elk jaar te verpotten krijgt hij nieuwe voedingsstoffen en meer ruimte voor wortelgroei. De luchtiger grond is ook zeer goed voor de waterdoorstroming. De beste periode om te verpotten is de lente.


Temperatuur

De meest ideale temperatuur voor een Ananasplant ligt meestal tussen de 21 en 29 graden Celsius. Hij houdt van een warm en tropisch klimaat met een hoge luchtvochtigheid.


Snoeien

Het snoeien van een Ananasplant is niet noodzakelijk voor de fruitproductie. Maar het verwijderen van dode of vergeelde bladeren kan wel helpen om de energie van de plant te richten op de vruchtontwikkeling. Bovendien stimuleert het verwijderen van oude of uitgebloeide ananasvruchten nieuwe groei en bevordert het de algemene gezondheid van de plant.


Ziektes en bijzonderheden

Als de lucht te droog is, kan de Ananasplant last krijgen van spint. Om spint te voorkomen, kan je het beste één keer per week de plantenspuit gebruiken. Spint is een infectie van mijten. Je herkent de infectie aan aangetaste bladeren en een soort spinnenwebben. Als je spint hebt aangetroffen, kun je de plant het beste buiten zetten. Wind en vocht van buiten zullen de spintmijt snel weghouden.

Shop onze Ananasplanten

Veelgestelde vragen over de Ananasplant

Hoe lang gaat een Ananasplant mee?

Over het algemeen gaat een Ananasplant maximaal 6 maanden mee. Dit komt omdat de plant meestal afsterft nadat deze uitgebloeid is. Er zijn gelukkig wel mogelijkheden om langer van een Ananasplant te kunnen genieten: vermeerderen.

Het vermeerderen van een Ananasplant is gemakkelijk. Lees meer over het vermeerderen en stekken van Ananasplanten.

Hoe vaak kan een Ananasplant bloeien?

Ananasplanten bloeien jammer genoeg maar één keer. Nadat ze zijn uitgebloeid sterft de plant af.

Hoe groot kan een Ananasplant worden?

Ananasplanten blijven vrij klein. Als kamerplant worden de bladeren van de Ananasplant slechts 30 cm lang.

Kun je de ananas van een Ananasplant eten?

Een ananasplant is een echte sierplant. Het eten van de ananas is mogelijk, maar de ananas is eigenlijk niet bedoelt voor consumptie. De smaak zal wel minder zijn als die van een ananas uit de groentewinkel of supermarkt.

Kan een Ananasplant helpen tegen snurken?

Net als vele andere kamerplanten heeft de Ananasplant een luchtzuiverende functie. Het grote voordeel van de Ananasplant is, dat deze 's nachts aan het werk gaat. Ananasplanten zetten in de nacht hun huidmondjes open om CO2 om te zetten in zuurstof. Deze extra zuurstof zou dan ook een voordeel kunnen zijn tegen snurken. Maar, we moeten wel eerlijk blijven. Het is en blijft een kamerplant, geen wondermiddel. ;)

Volg ons op Instagram