Bezorgen in
België
De Aspidistra Elatior staat ook bekend als de Kwartjesplant en Slagersplant. Deze bijnamen zijn een teken dat het een sterke plant is. De plant komt oorspronkelijk uit de Himalaya en is goed bestand tegen droogte. Het is een perfecte match voor vergeetachtige plantenliefhebbers! De Aspidistra is een kamerplant, maar hij doet het ook goed als je hem 's zomers buiten zet.
Halfschaduw
Water iedere 2 weken
Niet giftig
Luchtzuiverend
De Aspidistra houdt van een plaats met halfschaduw tot helder, indirect zonlicht. Houd de Aspidistra wel uit de buurt van direct zonlicht, want dan kunnen de bladeren verbleken en verbranden. Als kamerplant groeit de Aspidistra het best voor een raam op het noorden.
Aspidistra's zijn redelijk droogtetolerant, maar ze komen het best tot hun recht als je ze regelmatig water geeft. Ze houden van vochtige grond, maar niet van zompig, want dat kan leiden tot wortelrot. Het beste is om in de groeiperiode, de lente tot de herfst, 1x per week water te geven. In de herfst en winter heeft een Aspidistra genoeg aan eens per 2 weken water.
Een manier om te controleren of de Aspidistra water nodig heeft, is door je vinger in de grond te steken. Als je geen teken van vochtigheid vindt, heeft de plant water nodig.
Aspidistra's zijn over het algemeen langzame groeiers, dus het is niet nodig om een plantenvoeding te gebruiken. Als je wilt, kun je van het voorjaar tot de zomer plantenvoeding gebruiken. Het is het beste om plantenvoeding op halve sterkte te gebruiken. Te veel bemesting kan leiden tot bruine bladpunten.
De beste tijd om een kamerplant te verpotten is in het vroege voorjaar. Vanaf april hebben de planten weer voldoende energie om eventuele schade, veroorzaakt door het verpotten, te herstellen. Voor een Aspidistra is het pas na twee tot drie jaar nodig om de plant te verpotten. Gebruik bij het verpotten altijd een sierpot die ten minste 20% groter is dan de vorige pot.
De meest geschikte temperatuur voor een Aspidistra ligt tussen de 15 en 24 graden Celsius. Hij geeft de voorkeur aan een koele temperatuur en kan lagere lichtomstandigheden verdragen.
Als je de Aspidistra regelmatig snoeit kun je beschadigde of gele bladeren verwijderen en nieuwe groei bevorderen. Het snoeien van een Aspidistra kan ook worden gedaan om de grootte van de plant te beheersen en te voorkomen dat hij te groot of wild groeit. Gebruik een schone en scherpe (snoei)schaar om de plant niet te beschadigen.
De Aspidistra is geen plant die snel last heeft van ongedierte of ziekten. Als de plant wel last heeft van ongedierte, heeft de Aspidistra meestal last van luis. Wij raden aan om in alle gevallen van ongedierte en ziekten bestrijdingsmiddelen te gebruiken.