Bananenplant (Musa) verzorgen

De Bananenplant, of Musa, is er in vele soorten en maten. Bananenplanten behoren tot de familie der Musaceae. Er zijn 400 soorten in de natuur te vinden. Oorspronkelijk komt de Bananenplant uit Zuidoost-Azië en Australië. In perfect tropische omstandigheden kan de plant in de natuur tot 3 meter hoog worden. Hier kunnen de bladeren zelfs tot 2 meter lang worden! In een huiskamer is de kans op zulke grote bladeren helaas nihil, maar hij groeit zeker tot het plafond.

Direct zonlicht

Water 1x per week

Niet giftig

Luchtzuiverend

Hoe verzorg je een Bananenplant?

Locatie

In de natuur krijgt de Bananenplant veel zon. Ook in de huiskamer krijgt hij graag veel zon. Zet de plant op een plaats waar veel fel direct zonlicht is. Bij voorkeur minstens 5 uur per dag. Krijgt de Bananenplant te weinig licht? Dan kun je dit merken aan hangende bladeren.

Waterbehoefte

Een Bananenplant heeft minstens één keer per week water nodig. In de zomer kan de plant het beste twee keer per week water krijgen. In de natuur wordt de bananenplant elke dag geconfronteerd met een tropische regenbui. Om zo'n tropische regenbui na te bootsen, kun je de plant regelmatig onder de douche zetten. Zorg er wel voor dat het water goed weg kan lopen. Anders blijft er water op de bodem van de bloempot staan en kan de Bananenplant last krijgen van wortelrot. In de winter is één keer per week een scheutje water voldoende voor een Bananenplant.

Plantenvoeding

In de zomer groeit de Bananenplant zo snel dat hij wel wat extra voeding kan gebruiken. Bij te weinig voedingsstoffen zal de Bananenplant minder snel groeien en misschien zelfs een beetje gaan hangen. Het beste is dan ook om in de zomer eens in de twee weken een beetje plantenvoeding aan het water toe te voegen. Universele plantenvoeding is voldoende voor een bananenplant.

In de winter heeft je kamerplant geen extra voedingsstoffen nodig. Te veel voeding kan er zelfs voor zorgen dat de plant afsterft in de winter.

Verpotten

De Bananenplant is een snelle groeier. Vooral in de zomer met al dat extra zonlicht kan de plant snel uit zijn bloempot groeien. Het verpotten van de Bananenplant kun je daarom het beste elk jaar tot iedere twee jaar doen. Zeker als de plant relatief klein is en nog flink doorgroeit. De beste tijd om te verpotten is in het voorjaar, voordat de plant flink begint te groeien. Gebruik bij het verpotten een bloempot die minstens 20% groter is dan de vorige. Bij het verpotten kun je universele potgrond gebruiken. Deze potgrond kan dan worden hergebruikt voor andere kamerplanten die verpot moeten worden.

Luchtzuiverende functie

De Bananenplant is een licht luchtzuiverende plant. Dit komt vooral door de grote bladeren. Door het grote bladoppervlak heeft de plant extra huidmondjes. De Bananenplant gebruikt deze huidmondjes om overdag CO2 om te zetten in zuurstof. En dat is altijd positief voor jou en de leefomgeving.

Is de Bananenplant giftig?

De Bananenplant is in de verste verte geen giftige plant. Je kunt de plant zonder zorgen overal neerzetten, want hij bevat geen giftige stoffen voor huisdieren of mensen.

Ziektes en bijzonderheden van de Bananenplant

Als de lucht te droog is, kan de Bananenplant last krijgen van spint. Om spint te voorkomen, kan je het beste één keer per week de plantenspuit gebruiken. Spint is een infectie van mijten. Je herkent de infectie aan aangetaste bladeren en een soort spinnenwebben. Als je spint hebt aangetroffen, kun je de plant het beste buiten zetten. Wind en vocht van buiten zullen de spint snel weghouden.

Shop onze Bananenplanten

Veelgestelde vragen over de Bananenplant

Waarom gaat mijn Bananenplant dood?

Ondanks dat Bananenplanten van water houden, gaan ze meestal dood door een overschot aan water. Als er te veel water is kunnen de wortels van de plant niet al het water opnemen. Uiteindelijk kan dit leiden tot wortelrot.

Wat zijn de bruine randen op de bladeren van mijn Bananenplant?

Deze bruine randen komen meestal door te veel kalk in het water. De enige oplossing is het geven van kalkvrij water.

Waarom worden de bladeren van mijn Bananenplant geel?

Gele bladeren bij de Bananenplant duiden meestal op te veel licht. Ondanks dat de Bananenplant gek is op zonlicht, moeten de bladeren wel wennen zodra hij meer licht krijgt.

Wat moet ik doen met dode bladeren van mijn Bananenplant?

De dode bladeren kun je in principe laten zitten, deze kunnen geen kwaad. Het is heel normaal dat de onderste bladeren van de Bananenplant afsterven.

Wil je de dode bladeren toch verwijderen? Knip de bladeren dan zo dicht mogelijk bij de stam af.

Kan een Bananenplant buiten staan?

Ja, dat is zeker mogelijk in de zomermaanden. Let er wel op dat je de plant laat wennen aan zijn nieuwe standplaats. Als je de plant buiten zet, zonder dat deze gewend is aan de hoeveelheid licht en luchtvochtigheid, kunnen de bladeren verbranden.

Houd er rekening mee dat de Bananenplant meer water nodig heeft zodra hij buiten staat. Dit komt omdat de plant meer energie verbruikt.

Is de Bananenplant winterhard?

De Musa basjoo is inderdaad winterhard. Echter wordt de Musa basjoo meestal niet als kamerplant verkocht. Let er dan ook goed op welke soort Bananenplant je buiten neerzet. Niet alle Bananenplanten zijn winterhard.

Volg ons op Instagram